Uit de oven van Lekker melig

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door hjeverts »

Mooie broden Wil! :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Afgelopen week hebben we met een aantal Duitse en Oostenrijkse vrienden vier dagen allerlei broden gebakken. We zijn elkaar een jaar of zeven geleden ooit tegen gekomen bij een Almcursus van Lutz Geissler, en elk jaar komen we nu bij elkaar om onze bak kunsten nog wat aan te scherpen. Dat doen we ergens in Zuidduitsland bij een van hen, en zijn daar voorzien van een catering keuken en alle ovens, kneders en werkruimte die we maar nodig hebben. Eten een drinken komen we zeker ook niet te kort, iedereen sleept ook elk jaar van alles en nog wat mee (wijn, jam, ingemaakte zaken). Altijd erg leuk!.
Dit jaar hebben we weer een waanzinnnige hoeveelheid gebakken. Een korte impressie:

Apfel strudel en Topfen strudel volgens Oostenrijks oma recept. Nooit geweten hoe je een strudel moest maken:
AfbeeldingAppel strudel by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingAppel strudel by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingTopfen strudel by Lekker Melig, on Flickr

Croissants en o zo lekkere Bear claws (Bärentatzen) volgens recept van de bourke street bakery
AfbeeldingCroissant deeg rollen by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingCroissants by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingBärentatzen by Lekker Melig, on Flickr

Mouna's. Een soort Algerijns broodje met oranjebloesemwater en sinaasappelrasp. Achter de mouna's ligt nog een Borodinsky brood, een russisch heel donker roggebrood
AfbeeldingMouna by Lekker Melig, on Flickr

Spitzkornbroodjes. Met veel rogge en zaden, zeer de moeite waard
AfbeeldingSpitzkornlinge by Lekker Melig, on Flickr

Altamura brood, met semolina, en een heel bijzondere vormrijs in theedoeken :-) Op de bijzondere vorm van deze Italiaanse broden moeten we nog een beetje oefenen
AfbeeldingAltamura vormrijs by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingAltamura by Lekker Melig, on Flickr

Gierstbroden. Hier thuis en in Duitsland een hit. Veel lekkerder dan we dachten
AfbeeldingGierst by Lekker Melig, on Flickr

Drie verschillende soorten roggebrood.
AfbeeldingRoggebroden by Lekker Melig, on Flickr

Miche broden. 2 kilo broden, maar dan meteen 5 tegelijk. Levert een mooie klont deeg op :-)
AfbeeldingMiche broden by Lekker Melig, on Flickr

Basler brood, dit jaar wel goed gelukt.
AfbeeldingBasler brood by Lekker Melig, on Flickr

En voor de trek tussendoor nog een teiltje pizzadeeg
AfbeeldingTeiltje pizzadeeg by Lekker Melig, on Flickr

Niet te verwarren met Miche: dit zijn MISCH Brote
AfbeeldingMisch Brote by Lekker Melig, on Flickr

En natuurlijk wat te eten voor op de terugweg, ciabatta en Laugensemml. Die loogbroodjes zie je in NL nou nooit, maar wel erg lekker
AfbeeldingLagensemmeln en ciabatta by Lekker Melig, on Flickr

Zo'n stapel brood bakken vergt nogal wat voorbereiding, maar dan moet je ook eerst de helft wegsturen, anders komt er nooit een bakplan:-)
AfbeeldingLijstje by Lekker Melig, on Flickr

Ook dit jaar weer erg leuk om zo veel verschillende dingen te bakken. Omdat dit clubje uit alle windstreken komt krijg je ook echt een bonte mengeling van smaken. Volop inspiratie om zelf weer te gaan bakken. Ik zou zoiets in NL ook eens moeten organiseren. Ik heb alleen geen horeca keuken :roll:

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Joannes
Gaat de goede kant op
Berichten: 70
Lid geworden op: wo 25 mar 2020, 00:03

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Joannes »

Dat ziet er allemaal geweldig uit, maar dat is dan ook bakken op hoog niveau. Al lijkt me de vormrijs in theedoeken wel leuk om eens te doen. Lijkt me gemakkelijk om de ronde bol deeg mooi in een voorverwarmde Dutch oven te krijgen zodat hij, in tegenstelling tot mijn manier niet gelijk inzakt. De ovenrijs maakt weliswaar weer veel goed, maar dat kan beter zonder je handen te verbranden.
Is het voldoende om het deeg in de droge theedoek te plaatsen zonder dat het gaat plakken, of komt er meer bij kijken?
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 290
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door De Broodvirtuoos »

Prachtige lekkernijen en wat een leuk initiatief om dit zo te organiseren. Erg leerzaam ook, wanneer men uit verschillende landen komen! :thumbup:
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

@ johannes
Ik weet niet od die theedoek nou zo effectief is, maar wel traditioneel. Je neemt gewoon je eigen deeg mee naar de dorpsoven denk ik. Een grote rijsmand werkt denk ik ook. Vanuit die doek moet er nog gevormd worden maar in italie zijn ze daar wat losser mee, geen mooie insnijdingen en fancy stoomovens. Wij werkten met ovens met (te) veel hete lucht. Denk dat we met een Rofco oid misschien nog iets mooiere broden kunnen bakken, maar we waren best tevreden.

Het is vooral erg leuk om met zo’n diverse club te bakken,

Wil.
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Anna »

Dat was weer een inspirerend bakuitje! Leuke recepten :thumbup:
Lijkt me leuk om ook wat meer met rogge te gaan bakken. Hier in de buurt wordt rogge verbouwd (bio), wat ze graag aan bakkers willen verkopen.
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Vitamine C »

ziet er leuk en mooi uit. :)
Gebruikersavatar
Houtvogel
Opboller
Berichten: 175
Lid geworden op: di 27 jul 2021, 09:21

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Houtvogel »

Leuke traditie en mooie, gevarieerde resultaten! (Bestaat er geen emoj voor een jaloers mannetje :?: :) )
Alles met de hand.
Pegrim-oven.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Dit keer eigenlijk geen broden uit de oven van Lekkermelig, maar uit die van het Bakery institute in Zaandam. Ik ben van plan om binnenkort zelf cursussen voor thuisbakkers te gaan geven in Ede of Wageningen, maar ook al bak ik al minstens tien jaar, een beetje meer meters maken en nog meer theorie leek me wel nuttig. Dus ik heb de negen weekse opleiding bij het Bakery institute gedaan, waar je in 9 weken compleet klaargestoomd wordt tot professioneel broodbakker. Vooral leuk voor mensen die van carrière willen switchen en meer met hun handen willen doen. Het is nogal intensief, wel geweldig leuk, en alhoewel ik dacht dat ik toch redelijk veel thuisbak ervaring had heb ik echt waanzinnig veel nieuws geleerd. Daar ga ik nog wel eens een blogje over schrijven op mijn zwaar verwaarloosde blog. Vorige week dinsdag en woensdag hadden we examen en alle acht cursisten waren gelukkig geslaagd.
Dit waren onze examenbaksels, allemaal op woensdag gebakken. (we hebben daar wel redelijk wat ovens :-) ).
AfbeeldingExamen bakery institute by Lekker Melig, on Flickr
Op de foto onze opstelling :-)
baguettes, waarvan de helft met sesam, ciabatta met olijven, brioche met rozijnen, tarte de mitron (brioche met room, frambozen en kruimeldeeg), croissants, pain au chocolat, meergranenbrood, haverbrood, boule blanc, witbrood met semolina kookstuk, boekweit brood. Dinsdag alles voorbereid, woensdag alles gebakken, en tot ieders verbazing (inclusief die van onszelf) was alles voor half twee klaar. We waren met zijn achten en hebben gezamenlijk alle degen gedraaid en gebakken, maar we moesten wel alles zelf vormen en insnijden,
Donderdag en vrijdag hebben we met de hele club een stuk of tien bakkerijen bezocht ter inspiratie en donderdag avond in Amsterdam de afronding enthousiast gevierd. Wat vooral opviel bij al die bakkerijen is dat ze niet aan personeel kunnen komen en dat ze daarom veel minder kunnen produceren dan wat de klanten vragen. En verder vielen ze vorig jaar van de ene verbazing in de andere, na alle corona perikelen kregen ze nu gigantische prijsverhogingen in energie en grondstoffen. Toch denken de meeste bakkerijen wel dat ze wel verder kunnen, maar dat de traditionele bakkerijen het veel lastiger gaan krijgen met de concurrentie van de supermarkten. Erg nuttig om te zien hoe deze bakkers hun bedrijf draaien.
Volgende week gaan we nog een weekje verder bakken en wat experimenteren, en vrijdag word ons diploma uitgereikt.
Daarna wordt het tijd om eens wat cursus plannen te maken, en ik wil wat vaker voor de buurt gaan bakken, maar dan moet ik eerst mijn microbakkerij in de garage op gaan tuigen. Toch eerst maar eens wat bijslapen, want ik zat elke ochtend om kwart over zes 's morgens in de auto :shock: en elke middag rond 6 pas weer thuis.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Victory »

Gaaf Wil,

Ik heb die cursus ook ooit eens gezien. Het lijkt mij super gaaf om die eens te doen als ik geld over heb ofzo🤪. Laat staan dat het een pokke eind rijden is 😵‍💫

Geweldig mooi eindproduct en tof dat iedereen geslaagd is. Veel plezier nog met de laatste week en de diploma uitreiking.
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Ja, daar noem je wel een paar hindernisjes. Ik zit ook elke dag 3 uur in de auto. Als je veel verplichtingen hebt zoals jonge kinderen of een drukke baan valt het ook niet mee zag ik bij anderen. Weliswaar maar negen weken, maar het is echt heel druk, dus moet je dit wel meer dan ontzettend graag willen. Het was wel heel gaaf, maar je moet toch echt wat professioneels ermee gaan doen

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Vitamine C »

Super leuk om te lezen Wil.

Succes met de vervolgstappen. (en uitslapen :)
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door hjeverts »

Mooie productie gedraaid Wil. Als ik dit zo lees was het een mooie intensieve cursus! :)

Wanneer verwacht je te beginnen met de cursussen?
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 268
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Bantam »

Fijn dat je die 9 weken volgehouden hebt.
Proficiat met het slagen in je examens. :thumbup:
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Anna »

Gefeliciteerd Wil! Prachtige examenbaksels :thumbup:
Bakken ze daar nou een beetje 'puur' of gaan er ook poedertjes door?
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 290
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door De Broodvirtuoos »

lekkermelig schreef: za 04 feb 2023, 23:05 Ja, daar noem je wel een paar hindernisjes. Ik zit ook elke dag 3 uur in de auto. Als je veel verplichtingen hebt zoals jonge kinderen of een drukke baan valt het ook niet mee zag ik bij anderen. Weliswaar maar negen weken, maar het is echt heel druk, dus moet je dit wel meer dan ontzettend graag willen. Het was wel heel gaaf, maar je moet toch echt wat professioneels ermee gaan doen

Wil
Gefeliciteerd Wil. Ik zag dat Reindert Hameeteman (de kersverse Meester Boulanger) heeft geëxamineerd!
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Vitamine C »

Anna schreef: wo 08 feb 2023, 16:01 Gefeliciteerd Wil! Prachtige examenbaksels :thumbup:
Bakken ze daar nou een beetje 'puur' of gaan er ook poedertjes door?
ze zijn daar niet van de bakmixen. In ieder geval bij de cursussen die ik heb gevolgd.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

@anna Ze zijn daar zeker niet van de toevoegingen, er wordt veel met bio T65 gebakken. Maar het is niet superstrict, het uitgangspunt is bakken zonder allerlei hulpstoffen. Dat is vaak ook helemaal niet nodig.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

hjeverts schreef: di 07 feb 2023, 09:43 Mooie productie gedraaid Wil. Als ik dit zo lees was het een mooie intensieve cursus! :)

Wanneer verwacht je te beginnen met de cursussen?
Dat was zeker intensief ja!
Ik ga in maart en april wat proefdraaien met zelf cursus geven in Ede, en daarna hoop ik serieus van start te gaan. Verder heb ik ook nog woeste plannen om de garage wat te verbouwen, zodat ik ook een microbakkerij voor wat mensen uit de buurt kan starten. Maar eerst even uitrusten, en wat degelijkere plannen uitschrijven

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door hjeverts »

Als je een keer een proefkonijn nodig hebt om je cursus op testen, dan volg ik graag een keer een cursus in Ede. Wel de voorkeur voor desem brood :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 690
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Vitamine C »

hjeverts schreef: vr 10 feb 2023, 09:32 Als je een keer een proefkonijn nodig hebt om je cursus op testen, dan volg ik graag een keer een cursus in Ede. Wel de voorkeur voor desem brood :)
Ah speciaal voor de broodbakforum leden ;) goed idee :D
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Victory »

Vitamine C schreef: ma 13 feb 2023, 13:05 Ah speciaal voor de broodbakforum leden ;) goed idee :D
Haha goed idee, moet ik alleen nog verzinnen hoe ik in Ede kom 🤪. Leren we de gezichten achter de namen kennen 🤣
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Na een zeer inspirerend weekje bij mijn bakvrienden in Duitsland nu thuis eens een serieuze poging tot croissants gedaan. Ik heb ze al eerder gemaakt, maar dat was met profi toerboter, een super makkelijke uitrolmachine, fancy koel en vries mogelijkheden en een ruimte op een keurige temperatuur.

Maar nu dus thuis, met een pakje boter van de Jumbo, een handroller, simpele koelkast en vriezer en dan gelukkig wel in een hele koude garage. Alhoewel het best nog wel beter kan (vooral omdat ik zo dom was om iets te vroeg mijn bakplaten om te wisselen in mijn Manz) ben ik best tevreden en al mijn buren ook. 16 croissants eet je met zijn drieën tenslotte niet allemaal zelf op :)
Ik verheug me nu al op de volgende poging :-)

Afbeeldingcroissantdeeg toeren by Lekker Melig, on Flickr
Afbeeldingcroissants uitrollen by Lekker Melig, on Flickr
Afbeeldingcroissants by Lekker Melig, on Flickr
Afbeeldingcroissants by Lekker Melig, on Flickr
Afbeeldingcroissants by Lekker Melig, on Flickr

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Melinda »

Wow, Wil, wat knap. :thumbup: :clap:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door bakplaat »

Ondanks de bescheiden ingrediënten, zijn het toch prachtige croissants geworden Wil. :thumbup: Als de smaak net zo goed is zoals ze eruit zien, is er niks mis mee.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 268
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Bantam »

Die croissants zien er echt heel lekker uit.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door Anna »

Goed gelukt :thumbup: Een koude garage heeft ook zo z'n voordelen, niks meer aan doen :lol:
Zie ik daar nou een deegroller met instelbare hoogte? Werkt dat goed?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Haha, scherp opgemerkt. Het is inderdaad een roller met instelbare hoogte. Het heeft net niet de goede hoogtes 4 mm want ik wil die croissants eigenlijk op 3mm hebben. Maar het helpt wel om vrij zorgeloos tot 4 mm uit te rollen, en hij is lekker breed En de laatste mm gebruik ik gewoon een andere roller. Het blijft toch wel een kunst om alle croissants even dik te krijgen, maar na mijn cursussen bij bakers instituut ben ik een croissants pietlut haha.
Stiekem wil ik natuurlijk deze
https://japankneader.com/products/dough-sheeter-rs201
Maar dan moet ik natuurlijk wel wat vaker dit soort dingen maken. Cursusje geven of zo :-)
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 290
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door De Broodvirtuoos »

Het is inderdaad een handige rolstok om overal de gewenste dikte van je deeg te krijgen. Zeker zoals we ons soms moeten "behelpen" met de ingrediënten en materialen t.o.v. de professioneel ingerichte bakkerij.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
monlouise
Chef stoffer en blik
Berichten: 18
Lid geworden op: za 25 mar 2017, 21:57

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door monlouise »

Ik heb laatst iemand met een 3d-printer gevraagd of hij een paar andere maten ringen kon maken. En nu heb ik een paar ringen erbij.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Uit de oven van Lekker melig

Bericht door lekkermelig »

Afgelopen weekend weer een aardige stapel brood gebakken.

Als eerste mijn haverbrood, met geweekte havervlokken, een vaste desem en overnachting in de koelkast. De eerste keer dat ik dit thuis gebakken heb, maar wat een lekker broodje is dit toch.
AfbeeldingIMG_4948 by Lekker Melig, on Flickr

Ik heb ook een stapel van mijn Veluws Desem gebakken. Ik noem het wel zo, maar het recept verandert nog wel eens lichtjes. Dit keer met 10% volkoren, 10% rogge volkoren en desem, en dan een nacht in de koelkast. Lekker makkelijk als je 's morgens snel wil bakken!
AfbeeldingIMG_4949 by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingIMG_4950 by Lekker Melig, on Flickr

Een stuk of 9 baguettes, met en zonder roggemeel erover en een paar met sesam:
AfbeeldingIMG_4956 by Lekker Melig, on Flickr

En een volgende poging met croisssants. Ik was vorige ronde nog niet helemaal tevreden en had dus wat tips opgevolgd uit The Art of Lamination II. Dat leverde eigenlijk minder goede croissants op. Maar ik denk dat het mijn eigen schuld was, het was steenkoud in mijn garage, dus de boter werd veel te hard. Resultaat: brokkelige laagjes, dus minder mooie baksels. Gelukkig nog wel smakelijk, maar het oog wil ook wat, dus over een paar weken weer een nieuwe poging. Er is echt een heleboel wat je kan verknallen aan croissants :lol: maar mijn voorproevers eten ze zonder morren op.
AfbeeldingIMG_4951 by Lekker Melig, on Flickr
AfbeeldingIMG_4957 by Lekker Melig, on Flickr


Groeten, Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Plaats reactie