Dank zij jullie raadgevingen hier mijn eerste goed gelukt frans brood (baguette)
totaal deeg :
300 gr witte bloem, 180 gr water, theelepel droge gist, zout, scheutje olie.
Vanmorgen (10 u ?) 100 gr bloem en 100 gr water gebruikt voor een poolish.
Rond 16.00 deeg gemaakt en laten rijzen, bij dubbele omvang stretch en fold (bestaat daar een uitdrukking of afkorting voor ?) en dit nogmaals herhaald.
Oven op 250° verwarmd en gebakken met stoom, 7' daarna uitgeschakeld, dampgaten geopend en nog 12' (of 13' ?) laten verder bakken op de steen.
Mijn eerste "mooie" insnijding, ook wel mooie kleur en lekker krokant, ook heel luchtig.
baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer geluk
- Lezertje
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: za 25 okt 2014, 18:39
- Locatie: Belgie
baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer geluk
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer g
Mooi broodje! Maarre als ik dat toch even mag zeuren ^)^, in een baguette hoort geen olie....
Ik mis een beetje gist in de poolish. Dat hoort er wel in thuis, anders is het geen poolish.
Ik mis een beetje gist in de poolish. Dat hoort er wel in thuis, anders is het geen poolish.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Lezertje
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: za 25 okt 2014, 18:39
- Locatie: Belgie
Re: baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer g
zal ik volgende keer uitproberen, maar droogt het brood dan niet vlugger uit ?Levinebaktbrood schreef: in een baguette hoort geen olie.
In de poolish had ik idd een ¼ theelepel droge gist toegevoegd. en op kamer temperatuur laten staan,
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer g
Een echte Franse baguette blijft ook nooit lang vers :D,. Volgens de Franse wet mag een baguette uit alleen bloem, water, gist en zout bestaan. Franse bakkers bakken ook meerdere malen per dag stokbrood.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Lezertje
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: za 25 okt 2014, 18:39
- Locatie: Belgie
Re: baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer g
Hi,
vorige keer uitgeprobeerd zonder olie, smaak was prima.
Maar kan het kwaad dat ik in het deeg olie toevoeg, en het dan een andere naam geef ? stokbrood bvb ?
bak ze.
vorige keer uitgeprobeerd zonder olie, smaak was prima.
Maar kan het kwaad dat ik in het deeg olie toevoeg, en het dan een andere naam geef ? stokbrood bvb ?
bak ze.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: baguette, lekker krokant, maar wel voor de eerste keer g
De keuze is aan jou hoor...doe gerust wat olie in het deeg en dan mag je ze voor mij ook nog wel Baguettes noemen. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.