mijn eerste banneton broden

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Lezertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 25 okt 2014, 18:39
Locatie: Belgie

mijn eerste banneton broden

Bericht door Lezertje »

hoort eigenlijk ook thuis onder bloopers, want het lichte heeft geen korst , maar deze is goed uit het mandje gekomen, de donkere klinkt zoals een trom, maar bleef iets plakken en heeft zich in de breedte uitgezet.
IMG_0167.jpg
Speltbrood (½ bloem, ½ vol granen) gemengd met lijnzaad en zonnebloempitten

poolish van 12 uur, 200 gr water, 200 gr gemengde bloem, 1/3 teelepel gist, 19°
deeg van 800 gr gemengd, en 450 gr water, 1 teelepel zout, 2 teelepels droge gist, 1 eetlepel olie
rijzen 45' op 30° in kast
vormen en 60' op 35° in banneton

gebakken in 2 beurten,
1 X stoom (lichte)
1 X droog

Bij de lichte waarschijnlijk foute tijdsaanduiding genoteerd, merkelijk groot verschil met het donkere brood
Het donkere brood heeft mijn beste insnijding tot nu toe, tenminste, deze is niet zo plat als alle andere.

bak ze
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Peetje
Deegkneder
Berichten: 137
Lid geworden op: di 15 apr 2014, 20:29

Re: mijn eerste banneton broden

Bericht door Peetje »

Je hebt de binnenkant niet laten zien, maar zeker de donkere lijkt me te goed om als blooper door het leven te gaan, of kan ik het niet goed genoeg zien op de foto?

petra
Gebruikersavatar
Lezertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 25 okt 2014, 18:39
Locatie: Belgie

Re: mijn eerste banneton broden

Bericht door Lezertje »

Ha Petra,

blooper omdat ie niet goed uit het mandje kwam, en dus breed ipv hoger geworden is, maar de donkere lijkt me inderdaad de aantrekkelijkste

Misschien morgen de binnenkant :-), nu nog te warm, en te laat om te eten.

bak ze
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: mijn eerste banneton broden

Bericht door papagena »

Ik zou die bleke nog even verder afbakken.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Lezertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 25 okt 2014, 18:39
Locatie: Belgie

Re: mijn eerste banneton broden

Bericht door Lezertje »

Je bedoeld dan op het moment van uit de oven halen ? Zal ik volgende keer aan denken mocht dit nog voorkomen.

Tot nu toe kwamen de spelten er steeds als bleekscheten uit, we dachten dat spelt niet kon kleuren tot we dus de tweede uithaalden.
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: mijn eerste banneton broden

Bericht door Jean »

Op hoeveel graden bak je jouw broden af, Lezertje?
Gebruikersavatar
Lezertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 25 okt 2014, 18:39
Locatie: Belgie

Re: mijn eerste banneton broden

Bericht door Lezertje »

in begin volgens boekje, 230 ° en daarna 50°; toen werden mijn broden te zwart, dus op 210 geprobeerd, en dat lukt en toen pas begonnen met spelt broden.

De donkere heb ik terug hober gebakken, en dat ga ik next time ook terug proberen, maar nu zoals peetje 1 per 1, enkel om te "oefenen"

Wou teveel ineens doen, met al de nieuwe toestellen, en wat jullie ervan bakken.


Maar goed, uit fouten kan je leren. En uit comments ook.


Bak ze
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: mijn eerste banneton broden

Bericht door lekkermelig »

Lezertje,

Met een B30 zou je prima broden moeten kunnen bakken als je op 230 begint. Je moet alleen wel bijtijds terugschakelen naar 50 C. Nou heb ik zelf geen B30 maar een B40 en als je op 230 begint en na een minuutje of 7 a 8 terugschakelt komen er meestal wel mooie broden uit. Ik denk dat er wel meer mensen met een B30 of 40 hier ongeveeer dezelfde ervaringen hebben.

Je moet vooral even denken aan het geheel. Als je op hogere temperaturen begint en eerder terugschakelt krijg je een dunne knapperige korst. Als je bij lagere temperatuur begint krijg je een dikkere korst. Het werkt allebei wel, maar het is maar net waar je van houdt.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Lezertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 25 okt 2014, 18:39
Locatie: Belgie

Re: mijn eerste banneton broden

Bericht door Lezertje »

ok, het is geen banneton geworden, dat is voor volgende keer maar met jullie aanmoediging heb ik vandaag dit resukltaat :
IMG_0178.jpg
begonnen op 250 met stoom, na 5-6 min naar 50 en dampgaten open, na nog eens 12 min temp gemeten (96°) , 300 gr witte bloem, 180 gr water, theelepel droge gist, zout, scheutje olie. van 100 gr bloem en water poolish gemaakt vanmorgen.

Lekker krokant.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
winkje
Gaat de goede kant op
Berichten: 54
Lid geworden op: wo 18 apr 2012, 11:58

Re: mijn eerste banneton broden

Bericht door winkje »

Lezertje schreef:na nog eens 12 min temp gemeten (96°)
Hi, Help me even te begrijpen wat je hier schrijft: is de oven nadat je terug bent gegaan van 250 graden naar 50 graden, 12 minuten laten nog maar 96 graden? Als dat zo is, dan gaat er iets serieus fout met je voorverwarmen; `ik schat in dat je de oven onvoldoende op temperatuur brengt: je zult hem toch minimaal een uur of zelfs nog langer moeten voorverwarmen.

Na een intensieve bakdag die net is afgesloten met 10 pizza's is het nu tijd voor een mooie rode wijn.

Groet, vincent
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: mijn eerste banneton broden

Bericht door lekkermelig »

Ja, vaag verhaal. die baquettes zien er anders wel mooi uit, maar zo'n oven kan nooit zo snel koud zijn... tenzij je de deur wagenwijd openzet.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Lezertje
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 25 okt 2014, 18:39
Locatie: Belgie

Re: mijn eerste banneton broden

Bericht door Lezertje »

Sorry vincent, wil,


foute uitdrukking van mij, ik ben niet goed in schrijven.

ik had de temperatuur van het brood genomen, die was 96, dus het brood was klaar.

Neen idd, de oven blijft wel lekker lang warm.

Dat meten heb ik trouwens ook van julie forum en dus zo'n kernthermometer gekocht bij ons in de supermarkt en momenteel gebruik ik die echt wel om te meten.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: mijn eerste banneton broden

Bericht door Levinebaktbrood »

Misschien bedoelt hij de interne temperatuur van het brood? Met 96 graden is het gaar ....
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie