Gefröbel met frans landbrood
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Gefröbel met frans landbrood
Naar aanleiding van mijn avonturen met een Couronne bordelaise had ik besloten om nog wat verder te fröbelen met broodvormen. Dit keer geen desem, maar frans landbrood met een poolish volgens recept van Levine. Had ik nog nooit gemaakt, dus een mooi experiment. Het was een mooi handelbaar deeg, voor dit soort werk had er van mij zelfs nog wel een klein beetje meer water in gemogen, maar dat hangt een beetje van het soort meel af. Het frobelwerk, een pain d'epi, tabatière en fougasse
Epi by lekkermelig, on Flickr
Fougasse by lekkermelig, on Flickr
Tabatiere by lekkermelig, on Flickr
Erg leuk om een keer te maken, met dit deeg ook heel simpel, en ze smaken ook nog eens goed. Wat wil je nou nog meer :grin:
Wil
Epi by lekkermelig, on Flickr
Fougasse by lekkermelig, on Flickr
Tabatiere by lekkermelig, on Flickr
Erg leuk om een keer te maken, met dit deeg ook heel simpel, en ze smaken ook nog eens goed. Wat wil je nou nog meer :grin:
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Gefröbel met frans landbrood
WAUW!! Dat is geen fröbelen, dat is KUNST.
Alles is mooi, maar vooral je tabatiere vind ik heel mooi :2th:
Alles is mooi, maar vooral je tabatiere vind ik heel mooi :2th:
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: Gefröbel met frans landbrood
Mooi Wil, Je bent me net voor met al die mooie modellen.
De tabatiere wil ik ook nog maken, maar de kleine broodjes, waar heb je het voorbeeld vandaan?
De tabatiere wil ik ook nog maken, maar de kleine broodjes, waar heb je het voorbeeld vandaan?
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Gefröbel met frans landbrood
Het is geen wedstrijd he , ik had gewoon zin in brood bij de lunch. Dat lukt me met desem niet qua tijdplanning, dus werd het een gistdeeg. Met dit deeg is het prachtig knutselen, want het is niet zo klef, dus ik heb me meteen maar even uitgeleefd.
Maar het is niet zo heel moeilijk hoor, en er zijn nog veeeeeeeeeeeeeeel meer vormen ^)^ dus niet gewanhoopt.... Het is grappig om zo'n deeg wat op te leuken, het geeft een heel ander idee voor een heel gewoon deeg. De fougasse kan je nog wel anders maken, met olijven of tomaten erin, maar zonder vond ik het dit keer ook prima.
De kleine broodjes is eigenlijk een in stukken geknipt stokbrood.
Ik heb een stuk deeg van zo'n 400 gram min om meer tot baguette gevormd, en daarna de schaar gepakt (een pizzaschaar in dit geval, maar alle grote scharen voldoen denk ik). Daarmee begin je (van boven af aan) de baguette bijna door te knippen, en je trekt het losse stuk naar links, volgende naar rechts etcetera. Voorbeeld van pain d'epi kan je vinden in hamelman. Ik vind het een prachtige manier om een smakelijk deeg tot mooi gepresenteerde hapklare stukken te verwerken, ik denk dat elk stuk zo'n 50 gram is, dinner roll grootte dus.
wat dacht je ervan om deze eens te gaan oefenen :-)
http://techno.boulangerie.free.fr/09-Re ... assic.html
Wil
Maar het is niet zo heel moeilijk hoor, en er zijn nog veeeeeeeeeeeeeeel meer vormen ^)^ dus niet gewanhoopt.... Het is grappig om zo'n deeg wat op te leuken, het geeft een heel ander idee voor een heel gewoon deeg. De fougasse kan je nog wel anders maken, met olijven of tomaten erin, maar zonder vond ik het dit keer ook prima.
De kleine broodjes is eigenlijk een in stukken geknipt stokbrood.
Ik heb een stuk deeg van zo'n 400 gram min om meer tot baguette gevormd, en daarna de schaar gepakt (een pizzaschaar in dit geval, maar alle grote scharen voldoen denk ik). Daarmee begin je (van boven af aan) de baguette bijna door te knippen, en je trekt het losse stuk naar links, volgende naar rechts etcetera. Voorbeeld van pain d'epi kan je vinden in hamelman. Ik vind het een prachtige manier om een smakelijk deeg tot mooi gepresenteerde hapklare stukken te verwerken, ik denk dat elk stuk zo'n 50 gram is, dinner roll grootte dus.
wat dacht je ervan om deze eens te gaan oefenen :-)
http://techno.boulangerie.free.fr/09-Re ... assic.html
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Re: Gefröbel met frans landbrood
Leuk hoor al die vormen. Ik kwam vandaag deze zwanen tegen op Facebook. Misschien een leuke vorm om de volgende keer te proberen. [emoji1]
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- allema
- Warme bakker
- Berichten: 539
- Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37
Re: Gefröbel met frans landbrood
Kunstig hoor die broden :2th:
Huishoud-oven, Broodbakmachine Panasonic SD-R 2530 KXE
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: Gefröbel met frans landbrood
Dat is inderdaad fijn deeg om zoiets mee te doen. Vandaag ook weer gebruikt, maar dan voor busbroden.lekkermelig schreef:Het is geen wedstrijd he , ik had gewoon zin in brood bij de lunch. Dat lukt me met desem niet qua tijdplanning, dus werd het een gistdeeg. Met dit deeg is het prachtig knutselen, want het is niet zo klef, dus ik heb me meteen maar even uitgeleefd.
Natuurlijk, dat brood ken ik wel, wilde het ook een keer maken, maar het is er nog niet van gekomen.De kleine broodjes is eigenlijk een in stukken geknipt stokbrood.
Ik heb een stuk deeg van zo'n 400 gram min om meer tot baguette gevormd, en daarna de schaar gepakt (een pizzaschaar in dit geval, maar alle grote scharen voldoen denk ik). Daarmee begin je (van boven af aan) de baguette bijna door te knippen, en je trekt het losse stuk naar links, volgende naar rechts etcetera. Voorbeeld van pain d'epi kan je vinden in hamelman. Ik vind het een prachtige manier om een smakelijk deeg tot mooi gepresenteerde hapklare stukken te verwerken, ik denk dat elk stuk zo'n 50 gram is, dinner roll grootte dus.
Bij 7 min 50 zie je hoe hij het brood knipt.
Die is ook leuk, heb je wel twee vormen voor nodig, gelukkig heb ik twee miche vormen.wat dacht je ervan om deze eens te gaan oefenen :-)
http://techno.boulangerie.free.fr/09-Re ... assic.html
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Re: Gefröbel met frans landbrood
Wat leuk gedaan Wil, brood is heel veelzijdig ontdek ik wel :G