Heerlijk gezond speltbrood
- Pollepel
- Jongste bediende
- Berichten: 46
- Lid geworden op: di 14 okt 2014, 11:59
Heerlijk gezond speltbrood
Ik bak zelf nog maar 6 weken speltbroden maar heb nu 2 sessies heerlijk speltbrood. Ik mag wel zeggen dat ik er trots op ben als amateurtje.
We hebben niet zo'n grote oven en daarom gebruik ik gewoon cakeblikken. Vorm maakt mij niet uit. Verder gebruik ik als keukenmachine de Kenwood KM336. Met kneedhaak blijf ik nog ruim onder de stand 1; dus langzaam kneden.
Hier mijn recept voor 2 speltbroden:
Speltmeel: 700 gr.
Speltbloem: 400 gr.
Water: 760 gr.
Gist: 12 gr.
Kokosvet/olie: 25 gr.
Zout: 16 gr.
Gebroken lijnzaad: 50 gr.
Zonnebloempitten: 50 gr.
Ahornsiroop: 25 gr.
Sesamzaad: Om te bestrooien
4 tabletjes vitamine C (à 60 mg)
En dan gebruik ik de volgende werkwijze:
Werkwijze:
1. Meel, bloem mengen en water mengen
2. Geheel 30-40 minuten laten rusten
3. Gist erbij
4. 1 minuut kneden
5. Rest erbij behalve zout, vet en siroop
6. 4 minuten kneden
7. Vet, siroop en zout erbij doen
8. 4 minuten kneden
9. Rijzen 45-60 minuten of dubbele volume
10. 2 delen maken en doorslaan
11. Opbollen en laten rusten
12. Uitrollen en deeg op breedte bakblik oprollen en telkens goed aandrukken
13. In bakblik doen en bestrooien met sesamzaad
14. Rijzen 45-60 minuten (druktest doen)
15. Deeg insnijden besproeien of besprenkelen met water
16. In de oven 15 minuten op 230°C daarna +/- 20 minuten op 200°C (eventueel een waterbakje in de oven te doen)
Hoe het recept en werkwijze tot stand is gekomen....misschien teveel gelezen op internet....hahaha. Maar voor mij werkt het; vind het super lekker. Ik heb het idee dat de rustpauze onder punt 2 lekkerder brood oplevert.
Ik ben nu nog wat aan het experimenteren met rozijnen speltbrood.
Hoor graag jullie opmerkingen op het recept of werkwijze; misschien kan ik hem nog lekkerder maken.
We hebben niet zo'n grote oven en daarom gebruik ik gewoon cakeblikken. Vorm maakt mij niet uit. Verder gebruik ik als keukenmachine de Kenwood KM336. Met kneedhaak blijf ik nog ruim onder de stand 1; dus langzaam kneden.
Hier mijn recept voor 2 speltbroden:
Speltmeel: 700 gr.
Speltbloem: 400 gr.
Water: 760 gr.
Gist: 12 gr.
Kokosvet/olie: 25 gr.
Zout: 16 gr.
Gebroken lijnzaad: 50 gr.
Zonnebloempitten: 50 gr.
Ahornsiroop: 25 gr.
Sesamzaad: Om te bestrooien
4 tabletjes vitamine C (à 60 mg)
En dan gebruik ik de volgende werkwijze:
Werkwijze:
1. Meel, bloem mengen en water mengen
2. Geheel 30-40 minuten laten rusten
3. Gist erbij
4. 1 minuut kneden
5. Rest erbij behalve zout, vet en siroop
6. 4 minuten kneden
7. Vet, siroop en zout erbij doen
8. 4 minuten kneden
9. Rijzen 45-60 minuten of dubbele volume
10. 2 delen maken en doorslaan
11. Opbollen en laten rusten
12. Uitrollen en deeg op breedte bakblik oprollen en telkens goed aandrukken
13. In bakblik doen en bestrooien met sesamzaad
14. Rijzen 45-60 minuten (druktest doen)
15. Deeg insnijden besproeien of besprenkelen met water
16. In de oven 15 minuten op 230°C daarna +/- 20 minuten op 200°C (eventueel een waterbakje in de oven te doen)
Hoe het recept en werkwijze tot stand is gekomen....misschien teveel gelezen op internet....hahaha. Maar voor mij werkt het; vind het super lekker. Ik heb het idee dat de rustpauze onder punt 2 lekkerder brood oplevert.
Ik ben nu nog wat aan het experimenteren met rozijnen speltbrood.
Hoor graag jullie opmerkingen op het recept of werkwijze; misschien kan ik hem nog lekkerder maken.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Heerlijk gezond speltbrood
Ziet er goed uit, ook de werkwijze, hoewel ik zelf de zaden/pitten er al vanaf het begin bij zou doen. 1 vraagje: gebruik je droge of verse gist?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Pollepel
- Jongste bediende
- Berichten: 46
- Lid geworden op: di 14 okt 2014, 11:59
Re: Heerlijk gezond speltbrood
Ik gebruik instant gist van Bruggeman.
Als ik het goed begrijp de zaden/pitten toevoegen in het begin dus bij het meel, bloem en water?
Verder zit ik er aan te denken om te proberen om stap 2 wat langer uit te voeren. Ik krijg het idee dat je door deze rustfase meer water kan toevoegen.
Hangt denk ik ook wel af van de kwaliteit spelt.
Heb nu een vrachtje in duitsland gekocht bij Kaufland 2 verschillende merken om te proberen. De een was bio speltmeel voor €2,15 en ander geen bio voor €1.35. Misschien een tip voor degene die aan de grens van duitsland woont.
Als ik het goed begrijp de zaden/pitten toevoegen in het begin dus bij het meel, bloem en water?
Verder zit ik er aan te denken om te proberen om stap 2 wat langer uit te voeren. Ik krijg het idee dat je door deze rustfase meer water kan toevoegen.
Hangt denk ik ook wel af van de kwaliteit spelt.
Heb nu een vrachtje in duitsland gekocht bij Kaufland 2 verschillende merken om te proberen. De een was bio speltmeel voor €2,15 en ander geen bio voor €1.35. Misschien een tip voor degene die aan de grens van duitsland woont.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Heerlijk gezond speltbrood
Hoi Pollepel,
Mooie speltbroden!
En je hebt een leuke avatar van 0 cc :2th:
Vast een Kicxstart lezer dus motormuis, of niet?
Groet, Han.
Motorrijder en woont ook niet ver van Duitsland.
(Dichtbij Arnhem en Nijmegen)
Mooie speltbroden!
En je hebt een leuke avatar van 0 cc :2th:
Vast een Kicxstart lezer dus motormuis, of niet?
Groet, Han.
Motorrijder en woont ook niet ver van Duitsland.
(Dichtbij Arnhem en Nijmegen)
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Heerlijk gezond speltbrood
Nou ben ik er toch echt van overtuigd dat ik een persoonlijk berichtje heb gestuurd naar Pollepel!
En nu staat het gewoon tussen de berichtjes op de openbare pagina en dat terwijl ik me juist aan de forumregels wilde houden ;S
Daar snap ik niks van...
Kan een van de moderators dit a.u.b. uitleggen?
En anders verwijder deze berichtjes maar...
Alvast bedankt :G
En nu staat het gewoon tussen de berichtjes op de openbare pagina en dat terwijl ik me juist aan de forumregels wilde houden ;S
Daar snap ik niks van...
Kan een van de moderators dit a.u.b. uitleggen?
En anders verwijder deze berichtjes maar...
Alvast bedankt :G
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Heerlijk gezond speltbrood
Han, als je op de poppetjes klikt links onder de avatar van iemand opent er een andere pagina en daar moet je je bericht typen. Dan wordt er een prive bericht gestuurd.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Heerlijk gezond speltbrood
Hoi Levine,
Ik ben ervan overtuigd dat ik dat gedaan hebt.
Ik stuur tegenwoordig wel vaker via die poppetjes onder de avatar een persoonlijk berichtje.
Daarom snap ik niet waarom dit PB-tje toch openbaar wordt getoond...
Ik ben ervan overtuigd dat ik dat gedaan hebt.
Ik stuur tegenwoordig wel vaker via die poppetjes onder de avatar een persoonlijk berichtje.
Daarom snap ik niet waarom dit PB-tje toch openbaar wordt getoond...
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: Heerlijk gezond speltbrood
Och, kleinigheidje blijf je houden...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
- Pollepel
- Jongste bediende
- Berichten: 46
- Lid geworden op: di 14 okt 2014, 11:59
Re: Heerlijk gezond speltbrood
Alles valt te leren
Zelfs brood bakken!!
Gr. Léon
Zelfs brood bakken!!
Gr. Léon