Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Rik59 schreef: ↑ma 19 mar 2018, 16:59
@Melinda.. Ik hou niet zo van zwart brood.. misschien Robert wel.. Ik hoef het niet te proberen om 10 graden meer te geven..
Ik ook niet hoor. Maar misschien ben ik niet duidelijk genoeg geweest.
Het gaat alleen om het voorverwarmen. Als je de oven dan opent om je baksel erin te doen zakt de temperatuur toch al wel enkele graden en duurt het even voordat je oven de juiste temperatuur heeft.
Vanzelfsprekend stel je dan bij het bakken de juiste temp in. Dat had ik er niet bij gezegd, omdat het voor mij logisch was. Sorry.
Wat Melinda aangeeft doe ik inderdaad al. Alleen niet 10 graden hoger maar op de maximale temperatuur Ik doe het brood er pas in als ik zie dat de oven op temperatuur is en dan de eerst volgende keer dat hij weer aanslaat zeg maar. En toch lukt het me soms niet om 50-80 graden temperatuurverlaging te voorkomen (met steen).. Ach ja, het moet ook niet te makkelijk worden
@Wil, recept staat in Meer brood uit eigen oven pagina 73.
Een keer in de zoveel tijd productiebakken voor het dagelijkse brood en de andere keren allerlei leuke recepten uitproberen lijkt me wel wat hoor :grin: Voor mij maakt het nu niet echt uit of 3x hetzelfde recept na elkaar bak of 3 verschillende. Het moet toch 3x afgewogen worden en 3x gekneed.
Met voordegen en verschillende recepten wordt het wel een iets ingewikkeldere puzzel. Daarom doe ik dat toch minder vaak ook al is het lekkerder. En als ik vloerbrood maak dan wil ik toch minstens 4 broden bakken, anders staat die steen langer voor te verwarmen dan ie echt gebruikt wordt..
Met 3 degen en voordegen is het inderdaad puzzelen.. en.. kom je wel uit met je tijden LOL..
Ook bijv. wanneer begin ik m'n desem wakker te maken... 12 uur.. 24 uur.. tevoren
Ik merk dat ik aan 12 uur voldoende heb dus 's morgens uit de koeling en voeden dan 's avonds het voordeeg.
Vorige week had ik het en volgende week ook weer.
Doe niks anders..
Maar goed.. dat maakt het spannend :G :G
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Op wat noodbierbrood en nachtbrood (zoals forumlid stillekracht dat doet) na niet veel gebakken. Gisteren dan eindelijk weer eens een nieuw broodje gebakken. Met die tropische temperaturen maakt wat extra hitte in huis ook niet meer uit Was wel benieuwd of het met de warmte en 1u+1u bulkrijs (tussen door S&F) en daarna nog 1u narijs goed zou gaan. Misschien had 't wat eerder de oven in gemoeten. Had wel weer het vermoeden dat de steen niet heet genoeg was, korst aan de onderkant was nog veel lichter dan de rest (en de pizzabodems daarvoor werden ook al niet echt knapperig).
Pain au levain, raisins et noix uit The fundamental techniques of classic bread baking:
Volgende keer weer wat mooiere foto's bij echt licht, daar was het nu te laat voor.
Zo, ik heb weer even alle tijd om de laatste foto's eens uit te zoeken. Helaas betekent dat ook dat er tijdelijk even niet gebakken wordt. Het is namelijk weer eens zover, ik heb weer een wit voetje gehaald en mag me weer een tijdje vermaken met krukken en een bureaustoel. Het idee is dat dit nu wel echt de laatste keer is
Ergens toen het zo warm was heb ik een poging stokjes bakken gedaan. Ben er best blij mee, vooral die achterste is mooi open gegaan en ze smaakten fantastisch! Lekker knapperig van buiten (na oppiepen) en van binnen heerlijk zacht. Stokbroden met semolina uit het eerste boek van Levine:
Daarnaast heb ik ook al twee keer hamburgerbroodjes gebakken en al twee keer geen foto's gemaakt. Maar ik wilde toch even melden dat ik ze nu echt gemaakt heb en dat ze echt niet te versmaden zijn!
Mooie stokbroden hoor Anna. :2th:
Ik hoop echt voor je dat het inderdaad de laatste keer is met je voetje.
En van die hamburgerbroodjes geloof ik absoluut, jou kennende. Ze zullen vast mooi en lekker geweest zijn.
Sterkte en beterschap met het pootje. :G
Mooie stokken!
Balen van dat witte voetje Anna... Nog ff en je bent een expert als bureaustoel racer. Maar ik hoop vooral dat het snel weer beter gaat!
groeten, Wil
Kneder: Bear Varimixer Teddy
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Voorzichtig weer eens een poging tot brood bakken gedaan. 12 spelthoningbroodjes en 18 triangels met havervlokken en walnoten (dubbel recept), anders was het ook weer zo weinig :grin: Recepten uit Levines eerste boek 'Brood uit eigen oven'. Ik heb de broodjes meteen ingevroren, het was al donker, en deze foto is dan ook van een paar ontdooide broodjes.
Het is alweer even geleden dat ik een broodje bakte. Een maand om precies te zijn. Vaak verdwijnt het brood hier meteen in de vriezer zonder er foto's van te maken, maar dit keer had ik dat wel gedaan, alleen vergeten te posten.. Afgelopen week kwam het laatste brood van deze foto uit de vriezer en dacht ik er opeens weer aan.
Hele mooie stol Anna :2th:
Verwen broodjes zien er ook lekker uit, zullen vast heerlijk geweest zijn als ik lees wat er in zit!
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Tjonge, het is bijna een jaar geleden dat ik hier wat gepost heb Ik heb wel wat brood gebakken, maar het is beduidend minder geworden sinds ik een voltijdbaan heb. Met de hele thuiswerktoestand gaat het opeens weer wat beter
Spinazie-fetabrood uit het nieuwste boek van Levine:
Mijn topic moet na 3 jaar maar eens even afgestoft worden. Althans, dat was het idee. Vol goede moed met nieuw meel en het nieuwste boek van Levine ben ik alweer even terug weer aan de slag gegaan. Niet te makkelijk beginnen natuurlijk, meteen een rozijnenbrood vlechten moet kunnen. Daar dacht mijn Bear alleen wat anders over, zoals je wellicht al in een ander topic hebt kunnen lezen. Na een aantal minuten kneden lijkt de kop naar z'n grootje. Jammer, hij was pas ruim 8 jaar. Ok, sommigen van jullie hadden minder geluk met hun Bear, maar het is toch jammer van zo'n duur apparaat. Toen maar verder gegaan met de hand. Lekker kliederen met boter. Nu was ik wel blij dat het in huis maar zo'n 15 graden was, dat geeft iets meer speling qua rijstijden. Afijn, het is brood geworden en ik heb lekker gevlochten.
Twee hoge 5-vlechten, eentje met puntige uiteinden, en twee hoge 6-vlechten:
Zonder kneder wordt het broodbakken wat moeilijker. Met de hand kneden kan ik niet zo goed meer. Zonder kneden kan het echter wel Even op Levine haar blog gekeken en ja hoor, desembrood zonder kneden en met koelkastrijst en ook nog gebakken in een pan. Wat wil een mens nog meer, of toch, een nieuwe kneedmachine natuurlijk. Het kost even wat tijd, vooral veel wachttijd, maar dan heb je ook een heerlijk desembroodje zonder te hoeven kneden. Ik vond het erg leuk om coil folds te doen (zie filmpje hieronder), dat had ik nog niet eerder gedaan. Wellicht volgt een foto later nog, het was gisteren te donker voor foto's.