mijn gebakken brood.

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door BakkerGerrit »

oudbakken schreef: vr 19 okt 2018, 17:01 kan ik een volkoren desem brood maken ?
ik zie geen recept in levine haar boek terug, geen 100% volkorenmeel.
graag een recept
Je kunt toch ook zelf iets proberen? Pak gewoon je eigen meel en begin.Zal zeker niet gelijk zijn wat je in gedachten had maar dan doe je het nog een keer, maar dan een beetje anders........
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door lekkermelig »

Rik59 schreef: vr 19 okt 2018, 19:23
lekkermelig schreef: vr 19 okt 2018, 17:11 En als je op zoek bent naar net zo'n plofbrood als je gistbrood, ben bang dat dat niet gaat lukken, tenzij je daar ook allerlei broodverbetertroep in gaat gooien.
Nou Rik, ik heb echt niet de wijsheid in pacht hoor. Met het juiste meel, goede actieve desem (met veel gisten erin) en de juiste techniek kan je vast een prima en behoorlijk luchtig desembrood bakken. Maar dan moet je wel de processen redelijk goed snappen voor een behoorlijk resultaat. Makkelijk is anders.
Maar ik heb nooit de moeite genomen, want ik ben niet zo'n fan van 100% volkoren. Meneer Calvel riep al dat dat varkensvoer was :-)
Tikje overdreven natuurlijk, maar brood met een deel volkeren, een deel bloem en/of andere toevoegingen (rogge/gebroken granen of vlokken en/of pitten) is eigenlijk veel lekkerder en je krijgt minstens net zo veel vezels binnen als je dat belangrijk vindt.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door Levinebaktbrood »

En als je het Sue's volkorenbrood waarnaar al een paar keer is verwezen niet wil maken: je kunt van ieder volkorenrecept met gist een recept met desem maken. Een kwestie van even rekenen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

oke,
ik weet genoeg.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 292
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: mijn gebakken brood.

Bericht door oudbakken »

nou weer eens wat bakken.

volkoren met (te veel) sesamzaadjes. :kwijl:
Afbeelding

volkoren spelt met sesamzaadjes. :kwijl:
Afbeelding

ik heb voor beide het zelfde recept gebruikt

30 cm bus.
900gram meel
634gram water
9gram gluten poeder
27gram broodverbeteraar
10,8gram droge gist
16,2gram bakkerszout
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Plaats reactie