Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Door MarjanH
#59491
Afgelopen zondag een Rofco b40 2e hands opgehaald. Heel erg blij mee! Vandaag voor het eerst mee gebakken. De laatste tijd bak ik voornamelijk 100% spelt desem brood ivm dieet. Niet het meest makkelijke natuurlijk.
Het brood ziet er mooi uit, alleen had ik in de Rofco een mooie opstaande korst verwacht. Nu is de korst nog vrij zacht, eigenlijk hetzelfde als in de gewone oven. Ik heb de oven voorverwarm op 230 graden. Ongeveer 50 ml water in de stoombak gedaan en na 8 min. teruggedraaid naar 50 graden. Totaal 40-45 min. gebakken.
Nu gebruik ik vrij veel vocht, omdat ik dat lekker vind, dus dat zou de reden kunnen zijn van de zachte korst zonder opstaande rand. Daarnaast begon ik te laat te bakken en het deeg was wat te lang gerezen.
Wat zouden jullie adviseren? Minder vocht toevoegen bij het deeg? Geen water toevoegen in de stoombak of gewoon heel simpel korter laten rijzen..
speltbrood1.jpg
speltbrood2.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Door Melinda
#59786
Allereerst gefeliciteerd met je Rofco. Gebruik die zelf ook met veel plezier. :G
Wat ik in je verhaal mis is het moment van dampsleutels openzetten. Hierdoor raak je de stoom kwijt en kan er een knapperige korst ontstaan. Dat doe ik meestal zo'n 15 minuten voor het einde van de baktijd. Een enkele keer doe ik ook even de deur open, waardoor je echt alle stoom kwijtraakt.

Het terugdraaien van de temperatuur kan wel, maar hoeft in de B40 niet persé. Dat doe ik als ik daarna niets meer ga bakken.
En dat doe ik dan als ik zie dat de korst al bruin wordt.

Dan nog een tip.
Het is goed om te weten wat de werkelijke oventemperatuur is als je de oven hebt ingesteld op 230 graden. Daarvoor heb ik een oventhermometer aangeschaft. Ik zag toen dat de oven in werkelijkheid 30 gr. heter werd dan ingesteld. Daar houd ik nu rekening mee. Als ik dus wil bakken op 230 gr. stel ik de temperatuur in op 200 gr.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#59789
Gefeliciteerd met de B40.

Of brood een opstaande korst (een oor) krijgt hangt niet alleen af van de oven waar je in bakt maar ook aan het deeg. Laat je deeg bijv. te lang rijzen dan zal het brood echt geen oor meer krijgen omdat het brood dan in de oven niet/nauwelijks meer rijst.

Je hebt er niet bijgezet hoe lang je de Rofco hebt voorverwarmd. Dat moet toch zeker wel 2 uur. In de B40 hoef je overigens de temperatuur niet terug te draaien, mag uiteraard wel. Ik verwarm net als Melinda de oven vaak voor op 200 C en dan draai ik tijdens het bakken de temperatuur niet terug. Wel laat ik na ± 20 minuten de stoom ontsnappen door de stoomsleuven open te zetten en soms ook de deur even open te doen.

Als je meer vocht in een deeg gebruikt moet je het ook langer bakken anders wordt de korst tijdens het afkoelen weer zacht.

Ik begrijp uit de verhalen dat je minder gist moet[…]

Daar heb ik een tijd gelden een proefje mee gedaan[…]

Suiker vervangen

Dit is de link https://www.xandrabaktbrood.nl/pa[…]

De 'T' aanduidingen van onze Franse vrienden i[…]