Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Heb je wat lekkers geproduceerd? Laat hier die mooie/originele/bijzondere of gewoon lekkere broden maar zien Een verdwaalde taart mag ook! Maak wel even een apart topic aan voor je eigen baksels...
Gebruikersavatar
Door Gerrit
#57503
Afbeelding
Afbeelding
Deze heb ik gisteren gebakken. Het is een viervlecht van 100% Franse bloem type 65.

Ik bak (bijna) elke dag brood en maak altijd een foto. Ik zal ze hier ook delen.
jasmon, Nova, Bakker Jan and 1 others liked this
Gebruikersavatar
Door Gerrit
#57510
Ingrid78 schreef:
di 03 okt 2017, 19:39
Wat een knapperd! Die mag er zijn. Is ie net zo smeuïg als hij eruit ziet?
Hij is inderdaad net zo mals als hij eruit ziet!
Gebruikersavatar
Door Bakker Jan
#57512
Keurig vlechtbrood, mooi van kleur ook, top gedaan :2th:
Gebruikersavatar
Door Gerrit
#57537
Afbeelding
Afbeelding

Zachte witte bolletjes 100% T65

Deze keer een extra bulkrijs toegevoegd maar dat vind ik geen succes. Kreeg de bolletjes niet goed op spanning tijdens het opbollen.
Gebruikersavatar
Door Gerrit
#57541
Afbeelding

Afbeelding

Mijn eerste speltprobeersel.
Een half om half spelt/tarwebrood. 50% volkoren speltmeel, 50% T65.
Morgen zien hoe de binnenkant is. Ben ook benieuwd naar de smaak
Laatst gewijzigd door Gerrit op zo 08 okt 2017, 12:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#57543
Mooie bolletjes en brood gebakken Gerrit :2th:
Gerrit schreef:
za 07 okt 2017, 19:17
Deze keer een extra bulkrijs toegevoegd maar dat vind ik geen succes. Kreeg de bolletjes niet goed op spanning tijdens het opbollen.
Dit begrijp ik niet goed Gerrit...Die extra bulkrijs is heel normaal, is niks extra's hoor. De tweede rijs is eigenlijk ook een bulkrijs, waarna je het deeg verdeelt/afweegt in gewenste grootte en gewicht , om ze vervolgens op te bollen. Maar ik kan je helaas niet verklaren waarom je je bolletjes niet goed op spanning kreeg tijdens het opbollen. Zelf ken ik dit probleem niet.

Extra...Hier is nog een leuk filmpje waarin je kunt zien hoe je met wat 'teamwork' snel en goed kunt Opbollen :G
Gebruikersavatar
Door Gerrit
#57549
bakplaat schreef:
za 07 okt 2017, 23:41
........
Dit begrijp ik niet goed Gerrit...Die extra bulkrijs is heel normaal, is niks extra's hoor. De tweede rijs is eigenlijk ook een bulkrijs, waarna je het deeg verdeelt/afweegt in gewenste grootte en gewicht , om ze vervolgens op te bollen. Maar ik kan je helaas niet verklaren waarom je je bolletjes niet goed op spanning kreeg tijdens het opbollen. Zelf ken ik dit probleem niet.
Ik heb na het verdelen en voor het opbollen ook weer 15 min rust gegeven. Wellicht was de eerste rijs te lang...wie zal het weten.

Leuk filmpje :grin:
Gebruikersavatar
Door Gerrit
#57574
Afbeelding

Afbeelding

Vandaag een licht volkoren. 40% T150 en 60% T65 Emeraude. (Heb ik per ongeluk meegenomen ipv normale T65)
Gebruikersavatar
Door Gerrit
#57599
Afbeelding

Zojuist een Sesam melkwit uit de oven gehaald. 87,5% T65 Emeraude, 12,5% T150.
Bij een sesambrood vervang ik de boter door sesamolie.
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#57605
Mooie Broden gebakken, Gerrit :2th:
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#57606
Gerrit schreef:
di 10 okt 2017, 21:54
Afbeelding

Zojuist een Sesam melkwit uit de oven gehaald. 87,5% T65 Emeraude, 12,5% T150.
Bij een sesambrood vervang ik de boter door sesamolie.

Afbeelding

En dit is de binnenkant....
papagena liked this
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#57649
Goed bezig...Weer mooi brood gebakken, Gerrit :2th:
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#57691
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Afbeelding
Gisteravond een wit tarwedeeg gemaakt, 100% T65 Emeraude.
De bolletjes zijn nu wel gelukt.
De maanzadboule is van hetzelfde deeg.
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#57701
BakkerGerrit schreef:AfbeeldingVanavond twee krokante stokbroden geprobeerd.
Ze zien er van buiten goed uit hoor! Hoe is de binnenkant?
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#57702
Koos de bakker schreef:
za 21 okt 2017, 21:08
BakkerGerrit schreef:Vanavond twee krokante stokbroden geprobeerd.
Ze zien er van buiten goed uit hoor! Hoe is de binnenkant?
Weet ik morgen! De foto wordt hier weer geplaatst.
Afbeelding
Laatst gewijzigd door BakkerGerrit op zo 22 okt 2017, 20:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#57703
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ook nog een paar lunchbroodjes voor morgen en een boule voor in de diepvries (als noodvoorraad) .
Deze keer 80% T65 Emeraude en 20% T150
Laatst gewijzigd door BakkerGerrit op zo 22 okt 2017, 17:28, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#57704
Ik ben jaloers op jouw bolletjes. Ze zijn zo mooi rond. Heb je nog tips?
Laatst gewijzigd door lekkermelig op zo 22 okt 2017, 11:19, 1 keer totaal gewijzigd. Reden: quoten van het hele bericht is niet nodig, zeker niet als het recht boven je eigen reactie staat
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#57707
Mijn "geheim" is : Na de eerste (bulk)rijs druk ik de lucht eruit en vouw het twee keer en maak er een rol van. Dan afwegen en de deegjes licht opbollen. Na 10-15 minuten het bolletje omdraaien, weer zachtjes platdrukken en nu het deeg goed op spanning brengen en dan opbollen. Zorg dat je de bolletjes niet geheel zijn uitgerezen zodat er nog voldoende ovenrijs is.
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#57708
BakkerGerrit schreef:Mijn "geheim" is : Na de eerste (bulk)rijs druk ik de lucht eruit en vouw het twee keer en maak er een rol van. Dan afwegen en de deegjes licht opbollen. Na 10-15 minuten het bolletje omdraaien, weer zachtjes platdrukken en nu het deeg goed op spanning brengen en dan opbollen. Zorg dat je de bolletjes niet geheel zijn uitgerezen zodat er nog voldoende ovenrijs is.
Dank voor het delen van je "geheim". Ik heb binnenkort weer wat uit te proberen
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#57733
Afbeelding
Afbeelding
Gisteren een licht volkoren tarweboule met pompoenpitten.
60%T65 Emeraude, 40% T150, 15% eroosterde pompoenpitten door het deeg, sesamolie ipv boter.

Ik heb deze keer autolyse geprobeerd (30 min). Deeg lijkt elastischer en vraagt meer vocht.
jasmon liked this
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#57740
Afbeelding
Afbeelding
Nu een halfomhalf spelt-tarweboule.
50% volkorenspelt 50% T65 Emeraude
Weer 30 min autolyse en 73% hydratatie.(gistdeeg)
Laatst gewijzigd door BakkerGerrit op wo 25 okt 2017, 13:06, 1 keer totaal gewijzigd.
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#57744
Ziet er weer geweldig mooi uit Gerrit, ook het brood uit je vorig bericht. :2th:
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#57770
Tijgerbrood mooi 'getijgerd' Gerrit...en ook weer mooie weekend bolletjes gebakken. :2th:
BakkerGerrit liked this
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#57791
Kun je mij vertellen wat T65 Emeraude is?
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#57792
Dat is een Frans bloem. De Zuidmolen zegt:
Frans Type 65 Emeraude
Emeraude is een gecorrigeerde tarwebloem met tarwe zuurdesem en tarwekiemen. De tarwekiemen en tarwezuurdesem geven extra smaak en aroma aan het eindproduct. Deze bloem (T65) is lichtjes gedroogd. Deze bloem is uiterst geschikt voor de bereiding van authentiek en artisanaal brood, gemaakt volgens de regels van de kunst. De tarwekiemen en tarwezuurdesem geven extra smaak en aroma aan het eindproduct.

Ik gebruikte hiervoor de 'normale' T65 maar heb deze per ongeluk gekocht ipv de normale maar bevalt prima.
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#57793
Voor de eerste keer, Gerrit is dit toch wel een prachtige/perfecte Winston. :2th:
BakkerGerrit liked this
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#57827
Afbeelding
Afbeelding
Een tarwebatard (half volkoren) met lijnzaad.
50/50 T65 Emeraude en T150, 15% lijnzaad door het deeg. 67% hydratatie.
Laatst gewijzigd door BakkerGerrit op di 31 okt 2017, 08:43, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#57831
Mooi Gerrit :2th: ...Lekker :?:
BakkerGerrit liked this
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#57926
Afbeelding
Afbeelding
Weer eens een halfomhalf spelt/tarwebatard.
50% volkoren speltmeel, 50% Franse T65 Emeraude 72% hydratatie.
Laatst gewijzigd door BakkerGerrit op di 07 nov 2017, 17:39, 1 keer totaal gewijzigd.
jasmon liked this
Gebruikersavatar
Door jasmon
#57927
BakkerGerrit schreef:
zo 05 nov 2017, 15:28
Een volkorenbatard van 100% Frans volkoren T150.
Bruine basterd ipv witte suiker. Vetstof is olijfolie.
Gerrit, merk je ( smaak) verschil met de bruine basterd suiker?
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#57928
Nee, niet echt smaakverschil maar de kleur is wel iets donkerder.
Laatst gewijzigd door Anna op wo 08 nov 2017, 17:28, 1 keer totaal gewijzigd. Reden: Een voorgaand bericht quoten is niet nodig.
Doseerlepel van bbm Primera EBB010

De maatschepjes zijn bij de meeste bbm's gelijk. D[…]

Tijdelijk uitgeschakeld

Dat ziet er nogal heftig uit Cor, heel veel sterkt[…]

Brood van Gerrit

M'N EERSTE BUSBROOD http://a67.tinypic.com/2d[…]

Desem van de zuidmolen

Gebruik een Hero jam pot deze zijn sterk heb ervar[…]