Ik wil ook zo graag wilde scheuren
Geplaatst: ma 24 okt 2022, 17:56
Ik bak graag en vaak maar wel met een beperking (Whirlpool combimagnetron MWO 730/1 SL).
Maar ik wil ook zo graag eens zo'n luchtig, goudbruin vloerbrood met van die geweldige wilde scheuren en dito geuren! Kan dat?
Gisteren een brood gebakken in een omgekeerde pyrexschaal met deksel (vloerbrood op deksel).
Uitgegaan van een recept van Levine van Doorne (Lichtbruin vloerbrood, uit: Brood uit eigen oven, blz 77). Ook autolyse gedaan, dat mag altijd begreep ik. Meel/bloem gekocht bij lokale molen.
Het is zeker een lekker brood geworden, wel misschien net ietsje te nat en ... zonder enig gescheur.
Zat ik vandaag even te denken: als ik in mijn pyrexschaal een mooie ovenrijs heb gehad is er dan nog wel kracht genoeg in het brood over om als ik als laatste bak zonder schaal nog scheuren te veroorzaken? Of moeten die scheuren toch al eerder ontstaan zijn? Of valt er helemaal niets te scheuren bij mij?
Ik heb nu gedaan: gesloten pyrexschaal: 220 graden (30 minuten). Zonder pyrexschaal: 210 graden (10 minuten) en tenslotte 200 graden (10 minuten).
Maar ik wil ook zo graag eens zo'n luchtig, goudbruin vloerbrood met van die geweldige wilde scheuren en dito geuren! Kan dat?
Gisteren een brood gebakken in een omgekeerde pyrexschaal met deksel (vloerbrood op deksel).
Uitgegaan van een recept van Levine van Doorne (Lichtbruin vloerbrood, uit: Brood uit eigen oven, blz 77). Ook autolyse gedaan, dat mag altijd begreep ik. Meel/bloem gekocht bij lokale molen.
Het is zeker een lekker brood geworden, wel misschien net ietsje te nat en ... zonder enig gescheur.
Zat ik vandaag even te denken: als ik in mijn pyrexschaal een mooie ovenrijs heb gehad is er dan nog wel kracht genoeg in het brood over om als ik als laatste bak zonder schaal nog scheuren te veroorzaken? Of moeten die scheuren toch al eerder ontstaan zijn? Of valt er helemaal niets te scheuren bij mij?
Ik heb nu gedaan: gesloten pyrexschaal: 220 graden (30 minuten). Zonder pyrexschaal: 210 graden (10 minuten) en tenslotte 200 graden (10 minuten).