afdekken met folie

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
laincha
Gaat de goede kant op
Berichten: 76
Lid geworden op: zo 14 feb 2016, 10:32

afdekken met folie

Bericht door laincha »

Hoi, ik ben sinds enige tijd een enthousiast meelezer, broodbakker (steen in gewone oven) bak heerlijk zuurdesem, poolish en ander brood.

Een vraag.

Ik heb geen rijskast, dus dek het brood af in de keuken met huishoudfolie. Hoe zorgen jullie dat het niet blijft plakken? Je wil toch niet al te veel bloem op je brood? Ik heb het nu bv over bolletjes op een plaat, maar ook hele broden op een plank/plaat die niet in een rijsmand zitten bv.

Hoor het graag, en dank voor alle geweldige posts die ik vaak heb gelezen.
Groetjes Marjolein
Enthousiast amateur
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: afdekken met folie

Bericht door lekkermelig »

Ik gebruik nooit folie om mandjes of broden af te dekken, wel voor de bulkrijs.
Soms laat ik dingen rijzen in linnen rijsdoeken. Niet alleen stokbroden maar bv ook broden van een gram of 600-800.
Maar meestal gebruik ik een speciaal doek wat ik ooit uit Dld vandaan heb gehaald.
https://www.hobbybaecker.de/backzubehoe ... ---gruen--
https://www.teetraeume.de/Baecker-Strud ... -lfd-Meter

Heel dun, lekker flexibel en het plakt nergens aan.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: afdekken met folie

Bericht door Rik59 »

Ik leg er gewoon een natte doek over.. en gebruik nergens extra bloem om te bestuiven.. maar olie om het bijv. aan te pakken
Gestort deeg op de plaat uit de rijsmandjes laat ik gewoon onbedekt voor die 15 - 30 min.. er zit immers bloem op..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
minabakgraag
Jongste bediende
Berichten: 46
Lid geworden op: za 04 feb 2012, 15:39

Re: afdekken met folie

Bericht door minabakgraag »

Ik dek ook vaak het brood af met huishoudfolie wat ik héél dun heb ingesmeerd met wat zonnebloemolie, blijft echt nooit plakken ;)
Gebruikersavatar
laincha
Gaat de goede kant op
Berichten: 76
Lid geworden op: zo 14 feb 2016, 10:32

Re: afdekken met folie

Bericht door laincha »

dank jullie wel voor de tips.

Rik59: ik snap niet helemaal de opmerking over de rijsmandjes: als je het stort op de plaat gaat het toch vrijwel meteen de oven in? waarom nog 15-30 minuten laten liggen?
mis ik iets?
groetjes Marjolein
Enthousiast amateur
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: afdekken met folie

Bericht door Rik59 »

laincha schreef: do 07 jun 2018, 17:12 dank jullie wel voor de tips.

Rik59: ik snap niet helemaal de opmerking over de rijsmandjes: als je het stort op de plaat gaat het toch vrijwel meteen de oven in? waarom nog 15-30 minuten laten liggen?
mis ik iets?
groetjes Marjolein


Ik stort vaak wat eerder.. dit voorkomt evt. plakken in de mandjes.. de vorm is er dan dus als je verder rijst op de plaat verlies je de vorm niet en tevens geeft het ruim tijd voor insnijden..

The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
laincha
Gaat de goede kant op
Berichten: 76
Lid geworden op: zo 14 feb 2016, 10:32

Re: afdekken met folie

Bericht door laincha »

aha, goed idee!
Enthousiast amateur
Plaats reactie