extreem luchtig brood bakken?

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
ededed
Stofhapper
Berichten: 1
Lid geworden op: vr 11 mei 2018, 21:59

extreem luchtig brood bakken?

Bericht door ededed »

Hoi welicht stomme vraag maar ik ben pas begonnen met broodbakken : Stel je gebruikt overdreven veel gist ? Krijg je dan ook een luchtiger brood ? En waar houd dat dan op ? :) Dit was mn vraag , Ed
Gebruikersavatar
StefanDijle
Deegkneder
Berichten: 146
Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14

Re: extreem luchtig brood bakken?

Bericht door StefanDijle »

Hoi,

Dat is geen stomme vraag. Door meer gist gebruiken word je brood sneller rijp, ontwikkelt minder smaak en word zelfs voor sommige slechter verteerbaar. Hoeveel gist je nodig hebt hangt af van je rijsmethode (koud en lang minder gist dan als je warm en kort laat rijzen) en van de osmotische stress die van je deeg uitgaat. Osmotische stress ontstaat door vet en suikergehalte boven een bepaalt niveau. En daar is het laatste wel de hoofd invloedfaktor.

Als je nu een heel luchtig brood wilt hebben, dan is dat een vraag van het juiste bloem, hoge hydratie, juiste werkwijze tijdens het vormen, juiste rijpheid een temperatuur bij het inschieten. Hier een foto van mijn heel luchtig baguette, dat met 1g gist op 300g bloem zo luchtig word... Afbeelding
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: extreem luchtig brood bakken?

Bericht door Levinebaktbrood »

Ed, allereerst welkom op het forum. Het is gebruikelijk dat nieuwe leden zich eerst voorstellen op het forum voordat ze vragen gaan stellen. Wil je dat alsnog even doen?

Een simpel antwoord op je vraag: door meer gist toe te voegen zal het deeg sneller rijzen. Het wordt er niet luchtiger door. Als je een luchtiger brood/kruim wilt dan moet je meer vocht toevoegen. Meer vocht betekent ook een plakkeriger deeg. Dat is op zich niet erg, maar het vergt enige oefening om daarmee om te gaan.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie