Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
- Ben122
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 12
- Lid geworden op: zo 02 apr 2017, 19:30
Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
Goede middag.
Ergens op tv heb ik in de begin tune gezien van een programma dat een bol brood tijdens het bakken op vier of meerdere punten open gaat staan.
En dat die punten recht op blijven staan.
Dat vindt ik zo geweldig om naar te kijken als ik mijn ogen sluit zie ik het zo in mijn geest gebeuren.
Nu wil ik dat ook graag gaan proberen maar kan het nergens meer vinden.
Wie weet wat ik bedoel en eventueel hoe het moet en of het recept.
Met bak groeten,
Ben Bremmer
Ergens op tv heb ik in de begin tune gezien van een programma dat een bol brood tijdens het bakken op vier of meerdere punten open gaat staan.
En dat die punten recht op blijven staan.
Dat vindt ik zo geweldig om naar te kijken als ik mijn ogen sluit zie ik het zo in mijn geest gebeuren.
Nu wil ik dat ook graag gaan proberen maar kan het nergens meer vinden.
Wie weet wat ik bedoel en eventueel hoe het moet en of het recept.
Met bak groeten,
Ben Bremmer
- Ben122
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 12
- Lid geworden op: zo 02 apr 2017, 19:30
Re: Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
Ik heb wat ik bedoel gevonden in het programma Brood van omroep Max.
Het staat in het openings filmpje.
He he zover ben ik al weer gekomen .
Dat wat je daar in ziet is wat ik bedoel.
Maar nu het truukje om het voor elkaar te krijgen, dat het brood open gaat.
Groetjes
Ben Bremmer
Het staat in het openings filmpje.
He he zover ben ik al weer gekomen .
Dat wat je daar in ziet is wat ik bedoel.
Maar nu het truukje om het voor elkaar te krijgen, dat het brood open gaat.
Groetjes
Ben Bremmer
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
Het gaat om Deze film Met Robèrt van Beckhoven. Het door Ben aangegeven fragment (openspringend brood) is er al bij 18 seconden, maar let op...het is ook meteen weer voorbij. Van het 'truukje' is niks te zien. ;B
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- monlouise
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 18
- Lid geworden op: za 25 mar 2017, 21:57
Re: Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
Het is deze aflevering: https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv ... 3414331/[c][/c]
Na ongeveer 7 min.
Na ongeveer 7 min.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
@Monlouise, wat jij aanwijst is net even wat anders. Dat is een standaard boule die ingesneden wordt met een #, oftewel twee strepen en dan twee strepen haaks erop.
@Ben122
Wat je in de intro ziet is een boule in een jasje, oftewel Pane incamiciato.
Dat doen ze door een stuk deeg dun en rond uit te rollen, in het midden met olie te besmeren en dat rond een bol vast te zetten. Daarna snij je de bol aan de bovenkant heel dun is, bijvoorbeeld kruislings of in zes of acht insnijdingen.
Door de ovenrijs zet de boel uit en omdat de dunne bovenlaag los zit door de olie krult het om. Vanwege de olie brand het ook nog snel aan trouwens. Robert heeft de methode met olie ook wel eens met Heel holland bakt laten zien, maar dan met een ster baguette, waarbij juist de buitenkant omkrult.
De methode staat hier bijvoorbeeld beschreven.
http://www.thefreshloaf.com/node/52702/ ... rimacinata
en zoals je ziet kan je er ook van alles tussen doen zoals zaadjes en kruiden, of bv deeg met net verschillende kleur.
Wil
@Ben122
Wat je in de intro ziet is een boule in een jasje, oftewel Pane incamiciato.
Dat doen ze door een stuk deeg dun en rond uit te rollen, in het midden met olie te besmeren en dat rond een bol vast te zetten. Daarna snij je de bol aan de bovenkant heel dun is, bijvoorbeeld kruislings of in zes of acht insnijdingen.
Door de ovenrijs zet de boel uit en omdat de dunne bovenlaag los zit door de olie krult het om. Vanwege de olie brand het ook nog snel aan trouwens. Robert heeft de methode met olie ook wel eens met Heel holland bakt laten zien, maar dan met een ster baguette, waarbij juist de buitenkant omkrult.
De methode staat hier bijvoorbeeld beschreven.
http://www.thefreshloaf.com/node/52702/ ... rimacinata
en zoals je ziet kan je er ook van alles tussen doen zoals zaadjes en kruiden, of bv deeg met net verschillende kleur.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- monlouise
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 18
- Lid geworden op: za 25 mar 2017, 21:57
Re: Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
Ietsje verderop wordt het bestrooid met iets donkers en kruislings ingesneden en dan zie je het beeld dat het brood opengaat tijdens het bakken.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
Je hebt gelijk, ik had te snel op stop geklikt :-) Na 7.30 zie je hoe de mooie streepjes erop komen en hoe ze ingesneden worden. De rest van de techniek is een boule inpakken met een dunne lap deeg met olie
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
Dit 'iets donkers' is ongetwijfeld cacaopoeder. ;B
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Ben122
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 12
- Lid geworden op: zo 02 apr 2017, 19:30
Re: Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
Het word mij steeds iets duidelijker hoe dat word gedaan , maar de techniek die word gebruikt daar wist ik helemaal niks van.
Zoals een lap deeg eroverheen ik ga kijken en zoeken of ik daar nog meer over kan vinden.
Lijkt me heel leuk om zoiets op tafel te zetten.
Iedereen bedankt voor de reacties tot zover.
Met bak groeten
Ben Bremmer
p.s Lekkermelig dat wat in de link is te zien is wat ik bedoel.
Bedankt.
Zoals een lap deeg eroverheen ik ga kijken en zoeken of ik daar nog meer over kan vinden.
Lijkt me heel leuk om zoiets op tafel te zetten.
Iedereen bedankt voor de reacties tot zover.
Met bak groeten
Ben Bremmer
p.s Lekkermelig dat wat in de link is te zien is wat ik bedoel.
Bedankt.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
Ben,
Je moet dus een klein deel van het deeg heel dun uitrollen tot een cirkel die net even wat groter is dan je boule. Vervolgens smeer je het binnenste van de cirkel in met wat olie, legt de bol op het midden en vouwt de lap deeg zo strak mogelijk om de boule heen. Omdat de randen niet besmeerd zijn plakken die vrij makkelijk aan de onderkant van je boule vat. Bol omdraaien, laten rijzen en na de vormrijs snijd je de bovenkant heel ondiep kruisvormig in. Je kan er veel verschillende soorten deeg voor nemen maar ik zou iets nemen wat niet al te gek plakt, bijvoorbeeld een Pain de campage.
Als je nog niet veel gebakken hebt zou ik hier zeker niet direct aan beginnen, maar eerst een gewone mooi ingesneden boule bakken.. Essentieel voor het kunstje is een hete oven, stoom en een mooie ovenrijs, plus wat handigheid bij het vormen.
Succes!
Wil
Je moet dus een klein deel van het deeg heel dun uitrollen tot een cirkel die net even wat groter is dan je boule. Vervolgens smeer je het binnenste van de cirkel in met wat olie, legt de bol op het midden en vouwt de lap deeg zo strak mogelijk om de boule heen. Omdat de randen niet besmeerd zijn plakken die vrij makkelijk aan de onderkant van je boule vat. Bol omdraaien, laten rijzen en na de vormrijs snijd je de bovenkant heel ondiep kruisvormig in. Je kan er veel verschillende soorten deeg voor nemen maar ik zou iets nemen wat niet al te gek plakt, bijvoorbeeld een Pain de campage.
Als je nog niet veel gebakken hebt zou ik hier zeker niet direct aan beginnen, maar eerst een gewone mooi ingesneden boule bakken.. Essentieel voor het kunstje is een hete oven, stoom en een mooie ovenrijs, plus wat handigheid bij het vormen.
Succes!
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Ben122
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 12
- Lid geworden op: zo 02 apr 2017, 19:30
Re: Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
Wil
Bedankt voor de tips, maar ik ben al blij dat dat het is wat ik zoek.
Eens moet de eerste keer zijn en ik ga het zeker proberen, het is een uitdaging om tot een goed resultaat te komen.
En iedere keer als ik met iets nieuws kom dan mag mijn schoonzoon en dochter het proeven en hun mening geven.
Van gewoon wit, bruin, brioche, gevlochten Challah brood aan toe, alles mogen zij eerst proeven.
Ik ga zeker de eerste keer bij het inschieten op de poef voor de oven zitten kijken en hopelijk genieten van het spektakel wat daar binnen aan het afspelen is.
Ik hou iedereen op de hoogte van de gang van zaken.
Gr Ben Bremmer
Bedankt voor de tips, maar ik ben al blij dat dat het is wat ik zoek.
Eens moet de eerste keer zijn en ik ga het zeker proberen, het is een uitdaging om tot een goed resultaat te komen.
En iedere keer als ik met iets nieuws kom dan mag mijn schoonzoon en dochter het proeven en hun mening geven.
Van gewoon wit, bruin, brioche, gevlochten Challah brood aan toe, alles mogen zij eerst proeven.
Ik ga zeker de eerste keer bij het inschieten op de poef voor de oven zitten kijken en hopelijk genieten van het spektakel wat daar binnen aan het afspelen is.
Ik hou iedereen op de hoogte van de gang van zaken.
Gr Ben Bremmer
- Erik-
- Deegkneder
- Berichten: 107
- Lid geworden op: wo 14 jun 2017, 10:11
Re: Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
Het gaat om ongeveer 20% v/h deeg waar je het 'broekje' van maakt. Je kan de buitenkant nog insmeren met water zodat die zeker goed plakt. Erg leuk effect inderdaad maar oppassen dat het niet verbrandt.
-
- Deegkneder
- Berichten: 100
- Lid geworden op: di 25 apr 2017, 12:09
Re: Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
Staat ook in zijn boek te lezen zoek even op kaasbrood blz 22
Van Robért van Bechoven Brood op ontdekkingsreis met .. ...
Je kunt dit ook op andere broden toepassen.
Heb dit ook gedaan met rond wit brood en kruidenboter met kaas met laag met kastanje deeg.
netjes ingesneden. na 10 minuten alleen de boven verwarming aangelaten
Van Robért van Bechoven Brood op ontdekkingsreis met .. ...
Je kunt dit ook op andere broden toepassen.
Heb dit ook gedaan met rond wit brood en kruidenboter met kaas met laag met kastanje deeg.
netjes ingesneden. na 10 minuten alleen de boven verwarming aangelaten
Linker en rechterhand, Maxima MPM 7L, desem starter 3-2013
Verlanglijstje, Famag Grilletta Manufacturer code: IM8/230/10V / 10 speed met 60m timer extra optie.
Verlanglijstje, Famag Grilletta Manufacturer code: IM8/230/10V / 10 speed met 60m timer extra optie.
- Ben122
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 12
- Lid geworden op: zo 02 apr 2017, 19:30
Re: Bol Brood wat tijdends het bakken open gaat als een tulp
Hartelijk dank, ik ga dat boek zoeken.
Lijkt mij heel leuk om met de kerst op tafel te zetten.
Groetjes
Ben Bremmer
Lijkt mij heel leuk om met de kerst op tafel te zetten.
Groetjes
Ben Bremmer