Hallo Xefinap,Xefinap schreef:Ik ben begonnen met een boekweitdesem. Nog nooit eerder gedesemt.... enz.
Leuk dat je ook zo met desem bezig bent.
Als jij je voorstelt in de rubriek "Wie ben ik" krijg jij vast een warm welkom. Probeer maar.
Hallo Xefinap,Xefinap schreef:Ik ben begonnen met een boekweitdesem. Nog nooit eerder gedesemt.... enz.
Dag 5 is waarschijnlijk te vroeg om ermee te bakken.Xefinap schreef:Ik ben begonnen met een boekweitdesem. Nog nooit eerder gedesemt, ik probeerde het recept van hier te volgen:
http://www.weltevreten.nl/brood/glutenvrij-zuurdesem/
Echter kwam ik erachter dat ik de eerste stap al verkeerd heb gedaan. Later ging het nogmaals fout (andere hoeveelheid wederom)... Al met al 'doe ik maar wat'. Wel nog 100% hydratatie. Het begon na een dag al te leven, na de tweede keer verversen was het flink gerezen en toen teruggeslagen, dag 3 weer wat belletjes, nu dag 4. Ik heb tussendoor niks weggegooid dus hoop niet dat het te zuur is. Morgen gebruiken of is dat te vroeg? Of eerst smaak testen in een pannenkoek of zo? Mislukte broden zijn zo zonde.
Anna, je kunt bloem met een laag eiwitgehalte gebruiken. Ik ververs hem tegenwoording met bloem uit de supermarkt, kost nog geen 0,40 cent per kilo.Anna schreef:Itslein, ik ken de website van Levine en heb al meermaals de pagina's over desem doorgenomen, zelfs alle commentaren.. Het gaat me er meer of het voor de starter en later het actieve desem uitmaakt wat het eiwitgehalte van de bloem (welke soort dan ook) is.
Anna, bij voorkeur beginnen met roggemeel of volkorenmeel. Zie ook de uitleg in het artikel op mijn blog. Bloem kan bloem uit de supermarkt zijn, zie mijn vorige antwoord.Anna schreef:Ik ben me ook aan het inlezen over desem.. Afgelopen tijd speltdesembrood van de bakker gegeten en dat is best lekker Een vraagje, maakt het uit met wat voor bloem je de starter voert? Mag dat ook (biologische?) bloem van de supermarkt zijn bijvoorbeeld? En, roggemeel heb ik ook niet in huis, is tarwemeel 60/40 (van de Zuidmolen) of volkoren natuur plus (een beetje van m'n pa die met een bbm werkt gekregen) ook te proberen? Heb m'n laatste tarwebloem van de molen voor de bolletjes van Cor gebruikt. Duurt even voor ik weer naar de Zuidmolen kan gaan, maar kan niet wachten om alvast wat te proberen Een actief desem waarmee je wil gaan bakken moet je wel voeren met sterkere bloem lijkt me?
Lief zijn en aanmoedigend toespreken, haha :rofl2:miesje1959 schreef:Hoe zou dat toch komen dat de desem de ene keer 'vrolijker' is dan de andere keer
Dit vraag ik me al een tijdje af.... Wie kan mij uit de droom helpen?
Levinebaktbrood schreef:Een desem kan iedere hydratatie hebben die je maar wil, maar een desem op basis van 100% hydratatie rekent het makkelijkst ^)^.
Teresa Greenway, de dame achter deze hele informatieve site, werkt ook veel met een desem op basis van 166% hydratatie. Een desem met een hoge hydratatie is milder van smaak.