Van hobby naar werk?!

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt, zolang het maar enigszins met de hobby's van je mede-forumleden te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Victory
Deegroller
Berichten: 313
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Van hobby naar werk?!

Bericht door Victory »

Hallo mede bakkers,

Ik heb Recent gereageerd op een personeelsadvertentie van een bakker die ik voor de tweede keer voorbij zag komen. Ik moest sowieso onderzoeken wat mijn mogelijkheden icm 2 jonge kinderen waren dus ik dacht ach waarom ook niet. Ik heb vervolgens op mijn mail een uitnodiging voor een gesprek gehad en heb een leuk gesprek gehad. Er was begrip voor mijn situatie en tijden kunnen daarop aangepast worden mochten ze mij aannemen. Nu mag ik begin januari een paar dagen mee lopen terwijl het kroost uit logeren gaat 🙃. Als dat mee lopen goed gaat en van beide kanten het werken daar bevalt dan mag ik als hobby Bakker vanaf februari mijn beroep van mijn hobby gaan maken! Hoe gaaf is dat!

En nee ik leef echt niet in de illusie dat het in de bakkerij er net zo aan toe gaat als thuis. Ik heb al eens bij een andere Bakker gezien wat het werk inhoudt. Gewoon veel productie werk en vooral de tering naar de nering zetten. Dus thuis blijf ik tussendoor gewoon ons dagelijks brood maken terwijl ik in de bakkerij ander brood en een berg banket maak.

Ik ga het beleven. In elk geval heb ik al zin om die 4 dagen mee te lopen. Hopelijk gaat deze deur helemaal open en kan ik een nieuwe beroeps fase instappen.

Groetjes Victory
Groetjes Victory

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.
Gebruikersavatar
KeesR
Deegroller
Berichten: 259
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Van hobby naar werk?!

Bericht door KeesR »

Succes met je nieuwe baan!
Laat maar eens weten hoe het bevalt.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5406
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Van hobby naar werk?!

Bericht door Levinebaktbrood »

Wat leuk, succes!
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine
Gebruikersavatar
Houtvogel
Gaat de goede kant op
Berichten: 72
Lid geworden op: di 27 jul 2021, 09:21

Re: Van hobby naar werk?!

Bericht door Houtvogel »

:thumbup:
Succes
:clap:
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Van hobby naar werk?!

Bericht door Koos de bakker »

We zijn benieuwd hoe het us om productie te draaien in een bakkerij. Succes met je nieuwe uitdaging!
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Gebruikersavatar
Victory
Deegroller
Berichten: 313
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Van hobby naar werk?!

Bericht door Victory »

Hallo allemaal,

Bedankt voor jullie respons🙃.
Ik zou jullie nog vertellen hoe het in de bakkerij was.

Ik heb recent dus 4 dagen in een bakkerij mee gelopen en heb het leuk gehad. Ik liep mee in de banket bakkerij en heb mee geholpen lokale specialiteiten te maken, roombroodjes gevuld, koekjes afgemaakt, bergen gevulde koeken en saucijzenbroodjes.
Elke keer als ik door de brood bakkerij liep en een mooi deeg zag draaien merkte ik dat ik begon te glimlachen. Helaas werd al snel duidelijk dat brood bakken er voor mij in mijn omstandigheden niet in zit.

Helaas waren er ook wat bijzondere dingen die ik tegenkwam en waarbij ik mij oprechte afvraag of dit in andere bakkerijen net zo gaat. Ik had namelijk tussen 10-11 lunchpauze van een half uur en ik werkte van 7-15 uur. Er was dus geen koffie pauze oid. De jongelui die er werkten beweerden zelfs weinig te hoeven drinken tijdens hun werk in de warme bakkerij. Ik vond het best pittig om zoveel uur op mijn beide benen te staan en ronduit belachelijk dat er geen aandacht voor goede vocht inname was.
Nu heb ik de bakker ook een keertje tussendoor gevraagd of de bakkerij ook gebonden is aan HACCP regels en dit was zo. Maar slagroom of room afgedekt en gelabeld in de koelcel zetten hoefde niet🤨. Ahum ik heb een zomer in een instellings keuken gewerkt ook HACCP gebonden. Dat gebeurde daar dus echt nooit! Aan de andere kant was de bakker juist zeer terecht heel erg gefocust op hygiëne. Iets afdrogen met een schone theedoek was eigenlijk niet schoon genoeg.

Maar goed toen ik na de 4 dagen hoorde dat het nog wel even zou duren voordat de bakker wist wie hij wilde aannemen was ik eerst een beetje beduusd.
Zodra ik naar huis reed begonnen radertjes te draaien van is dit het dan? Wil ik dit dan? En uiteindelijk kom ik wel tot de conclusie dat ik toch echt geen banket Bakker ben. Ik wil brood bakken. Icm mijn thuis situatie is het veel te veel en fysiek is het de vraag of ik dit langdurig red. Ik laat deze droom voor nu lekker varen en wellicht dat ik als ik later groot ben ik wel mijn eigen micro bakkerij kan hebben. Nu kan ik lekker vrij blijvend dieet brood in elkaar knutselen naast het brood dat ik voor mijn gezin bak 😊. En uiteindelijk is geen compliment groter dan mijn kind die zegt "Mijn mama is de allerbeste Bakker! Zij maakt het lekkerste brood"
Groetjes Victory

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.
Gebruikersavatar
Lang delfje
Chef stoffer en blik
Berichten: 10
Lid geworden op: za 12 sep 2020, 12:56

Re: Van hobby naar werk?!

Bericht door Lang delfje »

Allereerst de vraag ben je betaald voor de arbeid die je verricht hebt.
Verder is vochtopname in een broodbakkerij zoals je opmerkt best wel belangrijk zeker omdat nierstenen een erkende beroepsziekte is onder bakkers.
Ik heb nog het nooit gezien dat slagroom afgedekt werd (ook nooit over nagedacht) en het ook niet zelf gedaan zeker omdat slagroom die over was van de vorige dag weggegooid werd.
En iets afdrogen met een theedoek heeft niets met goede hygiëne te maken. Juist het tegenover gestelde. Als iets afgewassen is laat je het aan de lucht drogen. Want ondanks dat je denkt dat de theedoek schoon is weet je niet of degene die ze opgevouwen heet alle hygiëne regels in acht heeft genomen. En zo kan je iets wat schoon en misschien ontsmet is via kruisbesmetting weer besmetten.
Beroepsmatig banketbakken en zeker broodbakken is best wel zwaar zeker de hele dag op je benen staan en licht voorovergebogen aan de werkbank staan is uiteindelijk niet best voor je lijf.
Gebruikersavatar
Victory
Deegroller
Berichten: 313
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Van hobby naar werk?!

Bericht door Victory »

Ik heb een vergoeding gehad ja.

Er waren net ff te hoge en te diepe werkbanken inderdaad. Enerzijds fijn dat ze hoog zijn maar ja toch net te veel van het goede.

Maar nu heb ik een vraag.. aan de lucht drogen is dus schoner.. maar hoezo kunnen microben dan ook niet een feestje vieren op je natte gereedschap?

Smerige handen van de slagroom enzo werden ook de hele ochtend aan dezelfde theedoek afgeveegd. Vervolgens werd hij uitgespoeld (of nog niet eens) en werd daarmee de bank schoongemaakt. En vervolgens weer voor de fikken gebruikt. Ik had echt verwacht dat ik hele dagen mijn handen had moeten wassen, maar dat was niet zo. Wellicht dat zorg verleden en bakkerij dan botsen ofzo.

Verder zag ik echt dat er met zorg en kunde mooie producten werden gemaakt. Ik vond het oprecht een mooi bedrijf. Alleen niet om zelf te gaan werken.
Groetjes Victory

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.
Plaats reactie