Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Hier kan je alles plaatsen wat niet onder de overige categorieën valt. Het mag overal over gaan, maar hou 't wel gezellig...
Gebruikersavatar
Door ededed
#60205
Hoi welicht stomme vraag maar ik ben pas begonnen met broodbakken : Stel je gebruikt overdreven veel gist ? Krijg je dan ook een luchtiger brood ? En waar houd dat dan op ? :) Dit was mn vraag , Ed
Gebruikersavatar
Door StefanDijle
#60207
Hoi,

Dat is geen stomme vraag. Door meer gist gebruiken word je brood sneller rijp, ontwikkelt minder smaak en word zelfs voor sommige slechter verteerbaar. Hoeveel gist je nodig hebt hangt af van je rijsmethode (koud en lang minder gist dan als je warm en kort laat rijzen) en van de osmotische stress die van je deeg uitgaat. Osmotische stress ontstaat door vet en suikergehalte boven een bepaalt niveau. En daar is het laatste wel de hoofd invloedfaktor.

Als je nu een heel luchtig brood wilt hebben, dan is dat een vraag van het juiste bloem, hoge hydratie, juiste werkwijze tijdens het vormen, juiste rijpheid een temperatuur bij het inschieten. Hier een foto van mijn heel luchtig baguette, dat met 1g gist op 300g bloem zo luchtig word... Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#60216
Ed, allereerst welkom op het forum. Het is gebruikelijk dat nieuwe leden zich eerst voorstellen op het forum voordat ze vragen gaan stellen. Wil je dat alsnog even doen?

Een simpel antwoord op je vraag: door meer gist toe te voegen zal het deeg sneller rijzen. Het wordt er niet luchtiger door. Als je een luchtiger brood/kruim wilt dan moet je meer vocht toevoegen. Meer vocht betekent ook een plakkeriger deeg. Dat is op zich niet erg, maar het vergt enige oefening om daarmee om te gaan.
Nieuwe gebruiker

Welkom op het forum :G. Je kunt je vragen stellen[…]

Brood van Gerrit

Probeer em nu maar eens uit de knoop te halen..

Hoi, bedankt. Ik heb wel een oven maar bak wegens […]

Rofco

Je moet wel alles tussen de haakjes zetten Jo... e[…]