Panbrood van Menno 't Hoen

Hier kun je je recepten aanbieden om opgenomen te worden.
Dit subforum wordt regelmatig opgeschoond.
Gasten en net-geregistreerden kunnen alleen lezen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
MarjoleinB
Jongste bediende
Berichten: 44
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 20:11
Locatie: Boxmeer

Panbrood van Menno 't Hoen

Bericht door MarjoleinB » za 16 mar 2013, 20:17

Nodig:
250 gram speltbloem
250 gram speltmeel
10 gram zout
1/8 tl gedroogde gist
400 gram handwarm water

Doe de speltbloem en het speltmeel in de beslagkom en roer er met een pollepel de gist en het zout doorheen.
Voeg in één keer het water toe en roer dit met de pollepel tot een glad deeg.
Dek de kom af met folie en laat deze 12 uur staan op kamertemperatuur.
Zet de volgende dag de lege gietijzeren pan met deksel in de oven gedurende een half uur op 220 graden.
Haal het folie van de beslagkom en strooi wat bloem langs de randen van het bubbelende deegje.
Steek het los met een deegstekertje.
Haal de hete pan uit de oven en giet het deegje vanuit de kom direct in de gloeiend hete pan.
Zorg dat het deeg zo snel mogelijk in de pan komt zonder het te veel te beschadigen.
Hete deksel op de pan en 45 minuten bakken (na 30 minuten deksel verwijderen).
Het brood op een rooster goed laten afkoelen.

Bron: Tijdschrift Zin

Ik heb dit brood nog niet zelf gemaakt dus laat maar weten of het lekker is! :D

Groetjes, Marjolein

Gebruikersavatar
Elizabet

Re: Panbrood van Menno 't Hoen

Bericht door Elizabet » do 25 jul 2013, 22:34

Mag ik hier even aanvullen dat ik het nogal aanmatigend vind dat Menno zich t No Knead-bread heeft toege-eigend? Misschien dat Jim Lahey van de Sullivan Street Bakery (NY) het niet perse met spelt heeft gemaakt, maar het principe van dit brood komt van zijn hand. Dus ik zou t liever Jim Lahey's No Knead-bread noemen dan het Panbrood van Menno t Hoen ;-)

(geen enkele kritiek naar jou toe hoor Marjolein, slechts naar meneer t Hoen)

Gebruikersavatar
Danuta

Re: Panbrood van Menno 't Hoen

Bericht door Danuta » do 25 jul 2013, 22:47

Nou ehm precies te zijn is het ook niet van Lahey 's eigen hand, hij maakte het recept alleen populair (samen met Bittman) na het gepikt te hebben, een beetje bij geschaafd te hebben en er mee aan de openbaarheid ging....

Het is als eerste gesignaleerd in 1945 op een Pamfletje van Pillsbury Mills en was een receptje van een zekere Ellen Pennel en werd gepubliceerd in The Milwaukee Journal :) En misschien was het er al veel eerder :)


MVG


Danuta

Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Panbrood van Menno 't Hoen

Bericht door Ballie » vr 26 jul 2013, 16:01

Da's weer typisch zo'n dingetje waarvan niemand weet waar het nou vandaan komt, maar wordt toegeschreven aan iemand die er bekend mee is geworden...
Het leven is goed, in het Brabantse land...

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1607
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Panbrood van Menno 't Hoen

Bericht door papagena » vr 26 jul 2013, 19:56

Neemt niet weg dat No knead broodjes bij mij meestal super gaan. Ik vind het vochtgehalte trouwens wel heftig..
Niet bij brood alleen....

Plaats reactie