Noten-vijgenbrood
Geplaatst: za 02 feb 2013, 10:37
Noten-vijgenbrood:
400 gr. witte bloem
100 gr. tarwemeel
335 ml. water
10 gr. zout
8 gr. gist
125 - 150 gr. gedroogde vijgen
125 - 150 gr. walnoten
Griesmeel.
(Het brood hoort met walnoten maar ik doe er altijd een mix in van walnoten of amandelen, pistachenoten en hazelnoten. En als je het lekker vind als het brood meer is gevuld met noten en vijgen dan doe je er gewoon wat meer in...)
Deeg kneden van meel/bloem, gist, zout en water maar doe al het water er niet in 1 keer bij.
Voel of het nodig is om al het water toe te voegen, het moet goed kneedbaar zijn en mag licht plakkerig aanvoelen.
Na 10-15 minuten kneden het deeg 3 tot 6 x strekken (uitrekken) en weer dicht vouwen.
Grote noten halveren.
De vijgen van het houterige puntje ontdoen en in stukjes snijden, kleine vijgen in 4 en grotere vijgen in 9 stukjes.
Deeg tot een grote lap plat drukken of uitrollen en noten en vijgenmengsel er in rollen.
Deeg met vulling even lichtjes doorkneden.
Deeg 1 uur laten rijzen in een ingevette kom en afgedekt met een vochtige doek.
LET OP, het deeg moet om de 20 minuten worden gekneed.
Bij laatste keer kneden het brood vormen en in een dun laagje griesmeel zetten.
Nog een uur laten rijzen in een plastic zak.
Oven met pizzasteen half uur voorverwarmen op 250°C.
Voor gerezen deeg de oven in gaat insnijden met scherp mes.
De pizzasteen bestrooien met griesmeel voordat deeg er op wordt geplaatst.
Zorg voor stoom door bijvoorbeeld ijsklontjes in een mee voorverwarmd bakje onderin de oven te zetten.
Of zet er een bakje kokend water bij.
Let op dat je hier snel handelt om een te groot temperatuurverlies te voorkomen!
Als het deeg in de oven staat de temperatuur terug draaien naar 200°C en bak het brood in 25 - 35 minuten bruin en gaar.
Heb je het idee dat je veel warmte verloren ben dan kun je de oven na 2 - 3 minuten terug draaien naar 200°C.
Smakelijk :G
Ohja....
Persoonlijk vind ik het leuk als je het laat weten als je dit brood gebakken hebt en wat je er van vind. :2th:
Als je persoonlijke aanpassingen hebt gedaan dan ben ik daar nieuwsgierig naar...
Maar alleen als je het zelf leuk vind om dit te melden natuurlijk
400 gr. witte bloem
100 gr. tarwemeel
335 ml. water
10 gr. zout
8 gr. gist
125 - 150 gr. gedroogde vijgen
125 - 150 gr. walnoten
Griesmeel.
(Het brood hoort met walnoten maar ik doe er altijd een mix in van walnoten of amandelen, pistachenoten en hazelnoten. En als je het lekker vind als het brood meer is gevuld met noten en vijgen dan doe je er gewoon wat meer in...)
Deeg kneden van meel/bloem, gist, zout en water maar doe al het water er niet in 1 keer bij.
Voel of het nodig is om al het water toe te voegen, het moet goed kneedbaar zijn en mag licht plakkerig aanvoelen.
Na 10-15 minuten kneden het deeg 3 tot 6 x strekken (uitrekken) en weer dicht vouwen.
Grote noten halveren.
De vijgen van het houterige puntje ontdoen en in stukjes snijden, kleine vijgen in 4 en grotere vijgen in 9 stukjes.
Deeg tot een grote lap plat drukken of uitrollen en noten en vijgenmengsel er in rollen.
Deeg met vulling even lichtjes doorkneden.
Deeg 1 uur laten rijzen in een ingevette kom en afgedekt met een vochtige doek.
LET OP, het deeg moet om de 20 minuten worden gekneed.
Bij laatste keer kneden het brood vormen en in een dun laagje griesmeel zetten.
Nog een uur laten rijzen in een plastic zak.
Oven met pizzasteen half uur voorverwarmen op 250°C.
Voor gerezen deeg de oven in gaat insnijden met scherp mes.
De pizzasteen bestrooien met griesmeel voordat deeg er op wordt geplaatst.
Zorg voor stoom door bijvoorbeeld ijsklontjes in een mee voorverwarmd bakje onderin de oven te zetten.
Of zet er een bakje kokend water bij.
Let op dat je hier snel handelt om een te groot temperatuurverlies te voorkomen!
Als het deeg in de oven staat de temperatuur terug draaien naar 200°C en bak het brood in 25 - 35 minuten bruin en gaar.
Heb je het idee dat je veel warmte verloren ben dan kun je de oven na 2 - 3 minuten terug draaien naar 200°C.
Smakelijk :G
Ohja....
Persoonlijk vind ik het leuk als je het laat weten als je dit brood gebakken hebt en wat je er van vind. :2th:
Als je persoonlijke aanpassingen hebt gedaan dan ben ik daar nieuwsgierig naar...
Maar alleen als je het zelf leuk vind om dit te melden natuurlijk