Pagina 1 van 1

Gevlochten Ster

Geplaatst: za 01 dec 2012, 16:36
door Ballie
Afbeelding
klik op de foto voor een grotere afbeelding

Ik heb 'm nog niet gemaakt, maar ik plaats hier wel alvast het recept en de werkbeschrijving van dit bijzondere brood:

"Voordeeg de avond ervoor:"
50g bloem 0
25gr water
2g gist

Doe de bloem met het gist in een kom met het centrum van de gist, voeg het water toe en kneed tot een soepel deeg, dek af en bij kamertemperatuur 8-10 uur laten staan.

"De volgende ochtend:"
300 g bloem 0
130gr water
10gr gist
15 g reuzel
15 gram olijfolie (of zonnebloemolie)
5 gram zout

Zelf heb ik overigens niet heel veel vertrouwen in de samenstelling van dit deeg. Het lijkt mij dat dit deeg te weinig vocht bevat. Ik zal hiervoor zelf waarschijnlijk een gewoon brooddeeg gebruiken dat ik normaal voor brood(jes) misbruik. Maar als iemand dit recept zo wil uitproberen, dan hoor ik graag hoe ze dit hebben ervaren.


In een eerder bericht gaf ik aan dat je ook ossewit kunt gebruiken, omdat dit gezuiverd runderniervet is. Na dit nog even te hebben nagetrokken blijkt dus dat reuzel uit varkensvet bestaat. Rundervet wordt Talg genoemd. Reuzel is voornamelijk afkomstig uit de varkensbuik en wordt verkregen door spek te smelten. Je kunt dus in plaats van ossewit bij de supermarkt een pakje vetspek (blokjes) halen, deze in een klein steelpannetje doen en op een laag vuur zetten. Na een tijdje is het vet gesmolten en kun je de vaste delen eruit filteren. Het vet (reuzel) kun je laten afkoelen waarna je hier de gewenste hoeveelheid vanaf kunt halen.

Meng de bloem met de gist en voeg het voordeeg, voeg het water toe en kneed dit door elkaar. Voeg de olie de reuzel en uiteindelijk het zout toe. Kneed tot een soepel deeg.

Laat het deeg in ongeveer een uur rijzen tot het in volume ongeveer is verdubbeld. De rijstijd kan, afhankelijk van de omstandigheden, langer of korter duren. Hou daarom het deeg goed in de gaten. Wanneer het deeg ongeveer is verdubbeld druk je er met een vinger een deukje in. Wanneer het deukje blijft staan, is de eerste rijs voltooid. Let wel op, dat het deeg ongeveer verdubbeld moet zijn. Wanneer het duidelijk minder is gerezen, zal het deukje ook blijven staan, maar is het deeg nog niet voldoende "rijp".

Verdeel het deeg in 9 gelijke stukken en vorm tot bolletjes (opbollen). Met een deegroller rol je deze bolletjes in 1 richting uit, zodat ze een langwerpig ovaal gaan vormen. Begin deze nu langs de lange kant op te rollen (net als wanneer je een heel brood opmaakt) zodat deze een lange streng vormen. Probeer alle strengen ongeveer even lang te maken.
  1. Leg drie strengen tegen elkaar aan, leg de rechter streng in een boog over de middelste en onder de linker streng door. Zorg wel voor wat extra ruimte tussen de linker streng en de omgebogen streng. Deze streng vormt weer de rechter streng van de volgende punt van de ster.
  2. Leg de linker streng in de zelfde richting, over de vorige omgebogen streng heen. Zorg voor een strengdikte tussenruimte. Deze vormt nu weer de linker streng van de volgende punt van de ster.
  3. Leg de middelste streng (tijdelijk) tussen de linker streng van de eerste- en de rechter streng van de tweede punt van de ster.
  4. Leg nu in het midden van de tweede punt een nieuwe strek, en leg deze weer in een boog naar links. Deze vormt nu weer de middelste streng van de derde punt.
  5. Leg aan de rechterkant van de derde punt een nieuwe streng, en buig deze weer naar links om naar de volgende punt van de ster. Doe dit ook met de linkerkant van deze punt.
  6. Herhaal nu stappen 4 en 5 totdat je de 6 punten van de ster hebt voltooid.
    Je mist nu bij de zesde punt de middelste streng, dit is de streng die je in stap 3 tijdelijk tussen de eerste en de tweede streng in hebt gelegd. Deze leg je nu dus in het midden van de zesde punt.
Je kunt nu de zes punten gaan vlechten. Gezien dit normale vlechten van slechts 3 strengen per vlecht zijn, leg ik dit hier niet meer uit. Voor diegenen die niet weten hoe je dat doet, is er meer dan voldoende informatie op internet te vinden, en in het uiterste geval, kun je me een PB sturen, dan wil ik het nog wel eens uitleggen.

Hou bij het leggen van de punten in de gaten dat van elke drie strengen die worden omgebogen, de strengen altijd dezelfde positie houden in de volgende punt. Dus rechts blijft rechts, links blijft links en midden blijft midden in de volgende punt. Kijk ook even daar de foto om te zien wat ik bedoel.

Laat het deeg nu ongeveer een uur afgedekt rijzen, totdat het ongeveer in volume is verdubbeld. Hou hiervoor het deeg goed in de gaten. De omstandigheden (temperatuur) kan ervoor zorgen, dat de rijstijd langer of korter moet zijn.

Wanneer het deeg ongeveer is verdubbeld druk je het met een vinger een beetje in. Wanneer het nu langzaam terugveert, is het voldoende gerezen, en kan het de oven in. Blijft het deukje nu staan, dan heb je overrijs, en dient het brood zo snel (en voorzichtig) mogelijk afgebakken te worden. Voorzichtig zodat het brood niet instort. Wanneer dat gebeurt krijg je een nogal stevig brood, dat ook wel bekend staat als een baksteen.

Zorg dat de oven is voor verwarmd op 220 graden Celsius. Plaats het brood in de oven en zet de temperatuur terug naar 200 graden.
Na 10 minuten zet je de temperatuur terug naar 180 graden Celsius en bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar.

Deze tekst is een geredigeerde versie van de door Google Translate vertaalde Italiaanse tekst, die je HIER kunt vinden. De originele Italiaanse tekst vind je HIER

Dan volgt hier alleen nog de foto van het samenstellen van de ster:
Afbeelding
Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Re: Gevlochten Ster

Geplaatst: za 01 dec 2012, 17:00
door Riet
Het is een prachtig brood .

Re: Gevlochten Ster

Geplaatst: za 01 dec 2012, 18:50
door Jean
Het zijn toch vlechten van drie strengen en niet met twee, niet?

Re: Gevlochten Ster

Geplaatst: za 01 dec 2012, 19:07
door Ballie
Je hebt helemaal gelijk, ik heb 't meteen gecorrigeerd...

Re: Gevlochten Ster

Geplaatst: zo 02 dec 2012, 13:19
door Lauralijn
Fijn dat je zoveel moeite gedaan hebt om dit helemaal uit te schrijven.

Persoonlijk voel ik totaal geen behoefte om die brood te gaan bakken :rofl2:

Re: Gevlochten Ster

Geplaatst: zo 02 dec 2012, 17:49
door Merlijn
Wat mij intrigeert is, hoe krijg je het in vredesnaam heel in de oven? Ik zie dit niet moeiteloos van mijn schietplankje afglijden ;-) Volgens mij eindig ik dan met een stuk moderne kunst :rofl:

Re: Gevlochten Ster

Geplaatst: zo 02 dec 2012, 19:36
door Ballie
Tja, dat zal inderdaad een uitdaging worden. Ik vrees inderdaad dat ik 'm niet op de tegel kan bakken maar dat het gewoon het bakblik gaat worden :crazy:

Re: Gevlochten Ster

Geplaatst: zo 02 dec 2012, 22:01
door ystava_nl
Misschien dat het met bakpapier onder de ster wel van de schietplank af te krijgen is. Anders is er nog zo iets als een superpeel, dat is wel te emuleren. Stuk doek over de plank met een lang stuk er aan de voorkant overhangend.
Dan kun je het overhangende doek via de rand er af trekken, waardoor de ster er af schuift en en de vorm behouden kan blijven.

Zie http://www.youtube.com/watch?v=3Cepy0tSu88 voor hoe dat ongeveer werkt.

Is wel allemaal theorie, lijkt me een behoorlijke motorische coordinatie uitdaging :)

Re: Gevlochten Ster

Geplaatst: zo 02 dec 2012, 23:03
door Levinebaktbrood
Dit brood moet je natuurlijk gewoon op een bakplaat bakken. Al op de bakplaat vlechten of direct na het vlechten op een bakplaat leggen en dan laten rijzen......