Limburgse Smoelvlaai

Hier kun je je recepten aanbieden om opgenomen te worden.
Dit subforum wordt regelmatig opgeschoond.
Gasten en net-geregistreerden kunnen alleen lezen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redikim
Deegkneder
Berichten: 117
Lid geworden op: za 07 mar 2015, 15:26
Locatie: Roosendaal

Limburgse Smoelvlaai

Bericht door Redikim » zo 03 mei 2015, 20:14

Basisrecept voor de Vlaai (doorsnede 30cm)

200 gr bloem
20 gr witte basterdsuiker
20 gr boter/margarine
snufje zout.
12 gr verse gist.
1 ei
beetje lauwe melk.

De suiker en de gist in 2 eetlepels melk oplossen en c.a 15 minuten laten rijzen.
de bloem in een kom zeven en er een kuiltje inmaken.
Het gerezen gistpapje in het kuiltje schenken en voorzichtig met wat bloem mengen.
De zachtgeroerde boter, het losgeklopte ei, en het snufje zout toevoegen en het geheel mengen en kneden.
Indien nodig nog wat melk toevoeg en tijdens het kneden om een stevige soepele deeg bal te verkrijgen.
Het deeg in een kom leggen en afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot 2maal zijn volume.
Het gerezen deeg nog een keer goed kneden en 15 min. laten staan.
Het deeg uitrollen tot een lap die groter is dan de vlaaivorm.
De vorm invetten en het deeg in de vorm leggen en heel voorzichtig wat aandrukken.

De vulling.
115 gram Griesmeel
1 liter Volle melk.
150 gram suiker.
3 eieren.
klontje boter of margarine.

De melk aan de kook brengen.
De griesmeel, met 100 gr van de suiker bij de kokende melk roeren.
Voeg de griesmeel onder voortdurend roeren toe aan de kokende melk.
Laat de griesmeel in 5 a 7 minuten gaarkoken.

Als de brij gebonden is de pap laten afkoelen in een bak met water.
Tijdens afkoelen hooguit 1 a 2 maal de brij doorscheppen.(niet doorroeren.)
De eieren splitsen.
1 bakje met 2 eidooiers.
1 bakje met 1 eidooier,
en 1 kom met 3 eiwitten.
Het eiwit zeer stijf kloppen en 2 eidooiers met 25 gr suiker dik en schuimig kloppen.
De brij met de 2 schuimig geklopte dooiers en het stijfgeklopte eiwit in een kom voor­zichtig door elkaar SCHEPPEN.
De gerezen deegbodem op enkele plaatsen met een vork voorzichtig inprikken en met een dun laagje paneermeel bedekken.
De brij in de vlaaivorm scheppen en verdelen.
De achtergehouden dooier met de andere 25 gr suiker dik en schuimig kloppen en over het oppervlakte verdelen.
De vlaai in een voorverwarmde oven van 200 grd C in 35 min gaar en goudbruin bakken.
In de vorm laten afkoelen.

Na afkoeling verse slagroom kloppen, en de gehele oppervlakte van de vlaai bestrijken met een niet te dunne laag slagroom die we daarna eventueel kunnen bestrooien met wat chocolade vlokken of schaafsel.
Eigen brood bovenal
Clatronic KM3573 XXL Keukenmachine met aangepaste spiraalhaak.
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen

Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3213
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Limburgse Smoelvlaai

Bericht door bakplaat » zo 03 mei 2015, 21:02

Nooit te oud om nog wat te leren...Deze vlaai (leuke naam trouwens Smoelenvlaai) ken ik nog niet, ook de vulling met Griesmeel niet.Misschien dat het er ooit nog eens van komt om 'm ook eens te maken. :G
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.

De BAKPLAATJES van BAKPLAAT- Bakker Cor :roll:

Plaats reactie