Pagina 1 van 1

Rijstevlaai (met slagroom)

Geplaatst: zo 03 mei 2015, 19:48
door Redikim
Basisrecept voor de Vlaai (doorsnede 30cm)

200 gr bloem
20 gr witte basterdsuiker
20 gr boter/margarine
snufje zout.
12 gr verse gist.
1 ei
beetje lauwe melk.

De suiker en de gist in 2 eetlepels melk oplossen en c.a 15 minuten laten rijzen.
de bloem in een kom zeven en er een kuiltje inmaken.
Het gerezen gistpapje in het kuiltje schenken en voorzichtig met wat bloem mengen.
De zachtgeroerde boter, het losgeklopte ei, en het snufje zout toevoegen en het geheel mengen en kneden.
Indien nodig nog wat melk toevoeg en tijdens het kneden om een stevige soepele deeg bal te verkrijgen.
Het deeg in een kom leggen en afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot 2maal zijn volume.
Het gerezen deeg nog een keer goed kneden en 15 min. laten staan.
Het deeg uitrollen tot een lap die groter is dan de vlaaivorm.
De vorm invetten en het deeg in de vorm leggen en heel voorzichtig wat aandrukken.

De vulling.
125 gram papkokende of surinaamse rijst
1 liter Volle melk.
150 gram suiker.
3 eieren.
klontje boter of margarine.

De rijst wassen.
De melk aan de kook brengen.
De gewassen rijst, met 100 gr van de suiker bij de kokende melk roeren, en in ongeveer een uur gaar koken met het deksel op de pan.(bij gaspit met een vlamverdeler.)
Als de brij gebonden is de pap laten afkoelen in een bak met water.
Vervolgens goed laten uitlekken in een vergiet.
Na verder afkoelen een klontje boter door de pap roeren.
Tijdens het uitlekken en afkoelen hooguit 1 a 2 maal de brij doorscheppen.(niet doorroeren.)
De eieren splitsen.
1 bakje met 2 eidooiers.
1 bakje met 1 eidooier,
en 1 kom met 3 eiwitten.
Het eiwit zeer stijf kloppen en 2 eidooiers met 25 gr suiker dik en schuimig kloppen.
De rijstebrij met de 2 schuimig geklopte dooiers en het stijfgeklopte eiwit in een kom voor­zichtig door elkaar SCHEPPEN.
De gerezen deegbodem op enkele plaatsen met een vork voorzichtig inprikken en met een dun laagje paneermeel bedekken.
De brij in de vlaaivorm scheppen en verdelen.
De achtergehouden dooier met de andere 25 gr suiker dik en schuimig kloppen en over het oppervlakte verdelen.
De vlaai in een voorverwarmde oven van 200 grd C in 35 min gaar en goudbruin bakken.
In de vorm laten afkoelen.
Na afkoeling verse slagroom kloppen, en de gehele oppervlakte van de vlaai bestrijken met een niet te dunne laag slagroom die we daarna bestrooien met wat chocolade vlokken of schaafsel.

Re: Rijstevlaai (met slagroom)

Geplaatst: zo 03 mei 2015, 20:04
door bakplaat
Ook helemaal duidelijk René :2th:

Alleen een kleine aanvulling op het laatste gedeelte van de vulling.De laatste achtergehouden dooier en eiwit opkloppen en spatel daar een klein beetje van de rjistebrij door en strijk het dan uit over de vulling.

Aan het eindresultaat zie je dan ook verspreid over het oppervlak van de vlaai wat rijst:

Afbeelding

Re: Rijstevlaai (met slagroom)

Geplaatst: zo 03 mei 2015, 20:21
door Redikim
Bedankt voor de aanvulling.
Het is net dat kleine detail wat hem tot een perfecte rijstevlaai maakt.
Hij was trouwens toch wel erg lekker hoor.
Wederom prachtig, en helemaal compleet.
Mijn vaders recept, samen met jou aanvulling en jou foto.
:2th: