Pagina 1 van 1

Kersenvlaai

Geplaatst: zo 03 mei 2015, 18:58
door Redikim
Basisrecept voor de Vlaai (doorsnede 30cm)

200 gr bloem
20 gr witte basterdsuiker
20 gr boter/margarine
snufje zout.
12 gr verse gist.
1 ei
beetje lauwe melk.

De suiker en de gist in 2 eetlepels melk oplossen en c.a 15 minuten laten rijzen.
de bloem in een kom zeven en er een kuiltje inmaken.
Het gerezen gistpapje in het kuiltje schenken en voorzichtig met wat bloem mengen.
De zachtgeroerde boter, het losgeklopte ei, en het snufje zout toevoegen en het geheel mengen en kneden.
Indien nodig nog wat melk toevoeg en tijdens het kneden om een stevige soepele deeg bal te verkrijgen.
Het deeg in een kom leggen en afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot 2maal zijn volume.
Het gerezen deeg nog een keer goed kneden en 15 min. laten staan.
Het deeg uitrollen tot een lap die groter is dan de vlaaivorm.
De vorm invetten en het deeg in de vorm leggen en heel voorzichtig wat aandrukken.

De vulling.
1,5 kilo verse zoete kersen met pit wassen en ontpitten (of 1 kilo kersen zonder pit op sap ), laten uitlekken en met wat suiker bestrooien.
De gerezen deegbodem voorzichtig met een vork op enkele plaatsen inprikken, en een dun laagje paneermeel over de bodem strooien.
Daarna de vorm met kersen vullen.
Het overgebleven deeg uitrollen, en smalle reepjes hier van maken en de kersenlaag daarmee ruitgewijs afdekken.
De deegrand en de ruitjes met een loskeklopt ei insmeren en met wat grove suiker bestrooien..
De vlaai gaar bakken in een voorverwarmde oven van 225 grd C. gedurende 25-30 min.

Re: Kersenvlaai

Geplaatst: zo 03 mei 2015, 19:40
door bakplaat
Goed recept/werkwijze René :2th: Ook je andere vlaaien zijn duidelijk beschreven. :grin:

Zelf maak ik ook nog regelmatig VLAAIEN zie fotoalbum.
Daarbij gebruik ik nooit paneermeel,maar doe soms een dun laagje bb.room op de bodem voor ik de vulling erin doe.

Voor het gemak neem ik voor een Kersenvlaai 1,5-2 blikjes Vlaaivulling van Hak,deze vlaaivulling laat zich uitstekend meebakken in een Vlaai.Helaas is er geen Abrikozenvulling meer van Hak verkrijgbaar en maak ik deze maar zelf door de siroop uit het blik abrikozen te binden met Aardappelzetmeel en daardoor de in stukjes gesneden Abrikozen door te mengen.

Om een mooi raster te maken om de Vlaai mee af te dekken heb ik al vele jaren een handige rastervorm (2 delig)

Kersen-Abrikozen-en Frambozen-Vlaaien:

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Alle Vlaaien kunnen indien wenselijk nog afgewerkt worden met een randje van mooie slagroomrozetten.

Afbeelding

Re: Kersenvlaai

Geplaatst: zo 03 mei 2015, 20:27
door Redikim
Het ziet er bij jou toch wel erg goed uit elke keer. :kwijl:
Ik ben trouwens wel erg blij dat de recepten en de werkwijze je bevallen.
Ze zijn tenslotte van mijn Vader( net 79 geworden) en komen ,op de aanpassing van panneermeel na, uit mijn vaders glorie jaren, en die zijn toch alweer bijna 40 jaar voorbij.
Zo'n vlaaienraster heeft mijn vader zelfs nog liggen uit zijn tijd, en die is voor mij als ik wil gaan gebruiken.

Ben erg blij met jou info die me elke keer weer een stukje wijzer maakt.

Re: Kersenvlaai

Geplaatst: zo 03 mei 2015, 22:34
door papagena
Ik vind het geweldig. Er gaat echt een wereld voor mij open. Bedankt voor al je recepten!

Re: Kersenvlaai

Geplaatst: ma 04 mei 2015, 16:45
door Ballie
Goed bezig René :2th: Ik ben blij dat er eindelijk weer eens serieus recepten geplaatst worden...

Re: Kersenvlaai

Geplaatst: ma 04 mei 2015, 19:42
door bakplaat
Voor Vlaaien van Gistdeeg kun je per Vlaai hetzelfde deegrecept gebruiken.
Als alternatief kun je ook een deeg zonder gist maken...een zg. Linzendeeg.

Recept vlaaien van linzendeeg.
Voor een vlaai met een doorsnee van Ø 30 cm.

Ingredienten:

350 gr bloem en voeg evt. 1-1,5 theelepel bakpoeder toe)
snufje zout
175 gr (basterd)suiker
10 gr. citroenrasp
150 gr boter
30 gr water of melk
1 ei

Werkwijze:

Maak van de ingrediënten een deeg en laat het minimaal 1 uur in de koelkast, of maak het daags tevoren

Beboter een vlaaivorm,

Rol het deeg uit tot een ronde lap, iets groter dan de vlaaivorm en bekleed er de vorm mee.

Vul de bodem met de vulling naar wens (bijv. kersen of abrikozen,of alles wat je maar bedenken kunt)
Of maak er een Rijstevlaai van.Ook is dit deeg zeer geschikt voor Appeltaart.

Rol nog een stukje deeg uit en snijd er smalle reepjes van die je in een ruitpatroon over de vlaai legt,
of gebruik hiervoor een rastervorm.(Dit kun je bij een Rijstevlaai achterwege laten)

Bak de vlaai af op ±160°C. in 35-40 minuten.

Laat de vlaai enige tijd in de vorm afkoelen en bestrijk hem na het lossen voor de glans met kokend hete Abrikozenjam
of gebruik een zakje taartgelei.