Kersenvlaai
Geplaatst: zo 03 mei 2015, 18:58
Basisrecept voor de Vlaai (doorsnede 30cm)
200 gr bloem
20 gr witte basterdsuiker
20 gr boter/margarine
snufje zout.
12 gr verse gist.
1 ei
beetje lauwe melk.
De suiker en de gist in 2 eetlepels melk oplossen en c.a 15 minuten laten rijzen.
de bloem in een kom zeven en er een kuiltje inmaken.
Het gerezen gistpapje in het kuiltje schenken en voorzichtig met wat bloem mengen.
De zachtgeroerde boter, het losgeklopte ei, en het snufje zout toevoegen en het geheel mengen en kneden.
Indien nodig nog wat melk toevoeg en tijdens het kneden om een stevige soepele deeg bal te verkrijgen.
Het deeg in een kom leggen en afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot 2maal zijn volume.
Het gerezen deeg nog een keer goed kneden en 15 min. laten staan.
Het deeg uitrollen tot een lap die groter is dan de vlaaivorm.
De vorm invetten en het deeg in de vorm leggen en heel voorzichtig wat aandrukken.
De vulling.
1,5 kilo verse zoete kersen met pit wassen en ontpitten (of 1 kilo kersen zonder pit op sap ), laten uitlekken en met wat suiker bestrooien.
De gerezen deegbodem voorzichtig met een vork op enkele plaatsen inprikken, en een dun laagje paneermeel over de bodem strooien.
Daarna de vorm met kersen vullen.
Het overgebleven deeg uitrollen, en smalle reepjes hier van maken en de kersenlaag daarmee ruitgewijs afdekken.
De deegrand en de ruitjes met een loskeklopt ei insmeren en met wat grove suiker bestrooien..
De vlaai gaar bakken in een voorverwarmde oven van 225 grd C. gedurende 25-30 min.
200 gr bloem
20 gr witte basterdsuiker
20 gr boter/margarine
snufje zout.
12 gr verse gist.
1 ei
beetje lauwe melk.
De suiker en de gist in 2 eetlepels melk oplossen en c.a 15 minuten laten rijzen.
de bloem in een kom zeven en er een kuiltje inmaken.
Het gerezen gistpapje in het kuiltje schenken en voorzichtig met wat bloem mengen.
De zachtgeroerde boter, het losgeklopte ei, en het snufje zout toevoegen en het geheel mengen en kneden.
Indien nodig nog wat melk toevoeg en tijdens het kneden om een stevige soepele deeg bal te verkrijgen.
Het deeg in een kom leggen en afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot 2maal zijn volume.
Het gerezen deeg nog een keer goed kneden en 15 min. laten staan.
Het deeg uitrollen tot een lap die groter is dan de vlaaivorm.
De vorm invetten en het deeg in de vorm leggen en heel voorzichtig wat aandrukken.
De vulling.
1,5 kilo verse zoete kersen met pit wassen en ontpitten (of 1 kilo kersen zonder pit op sap ), laten uitlekken en met wat suiker bestrooien.
De gerezen deegbodem voorzichtig met een vork op enkele plaatsen inprikken, en een dun laagje paneermeel over de bodem strooien.
Daarna de vorm met kersen vullen.
Het overgebleven deeg uitrollen, en smalle reepjes hier van maken en de kersenlaag daarmee ruitgewijs afdekken.
De deegrand en de ruitjes met een loskeklopt ei insmeren en met wat grove suiker bestrooien..
De vlaai gaar bakken in een voorverwarmde oven van 225 grd C. gedurende 25-30 min.