Pagina 1 van 1

Abrikozenvlaai

Geplaatst: zo 03 mei 2015, 18:42
door Redikim
Basisrecept voor de Vlaai (doorsnede 30cm)

200 gr bloem
20 gr witte basterdsuiker
20 gr boter/margarine
snufje zout.
12 gr verse gist.
1 ei
beetje lauwe melk.

De suiker en de gist in 2 eetlepels melk oplossen en c.a 15 minuten laten rijzen.
de bloem in een kom zeven en er een kuiltje inmaken.
Het gerezen gistpapje in het kuiltje schenken en voorzichtig met wat bloem mengen.
De zachtgeroerde boter, het losgeklopte ei, en het snufje zout toevoegen en het geheel mengen en kneden.
Indien nodig nog wat melk toevoeg en tijdens het kneden om een stevige soepele deeg bal te verkrijgen.
Het deeg in een kom leggen en afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot 2maal zijn volume.
Het gerezen deeg nog een keer goed kneden en 15 min. laten staan.
Het deeg uitrollen tot een lap die groter is dan de vlaaivorm.
De vorm invetten en het deeg in de vorm leggen en heel voorzichtig wat aandrukken.
Prik de bodem in met een vork, en bestrooi hem daarna met wat panneermeel, niet te dun.( dit om het vocht op te vangen zodat de bodem niet te klef/nat wordt tijdens het bakken.

De vulling.
400 gram gedroogde abrikozen laten wellen, koken, afkoelen en pureren.
Een beetje suiker toevoegen naar smaak.De gerezen vlaaibodem vullen met de abrikozenpuree (Hele abrikozen uit blik gebruiken is natuurlijk ook mogelijk) en evenueel afwerken met een ruitjesdeksel, gemaakt van het restdeeg.
De deegrand en ruitjes met een losgeklopt eitje besmeren, en bestrooien met grove suiker bestrooien.
De vlaai gaar bakk en in een voorverwarm­de oven van 225 grd. C gedurende 25 .a 30 min.

Re: Abrikozenvlaai

Geplaatst: zo 03 mei 2015, 19:52
door bakplaat
Helemaal duidelijk René. :2th: :G

Zie hier ook mijn Abrikozenvlaai:

Afbeelding

Re: Abrikozenvlaai

Geplaatst: zo 03 mei 2015, 20:16
door Redikim
Prachtig, en helemaal compleet.
Mijn vaders recept, samen met jou foto.
:2th: