Abrikozenvlaai

Hier kun je je recepten aanbieden om opgenomen te worden.
Dit subforum wordt regelmatig opgeschoond.
Gasten en net-geregistreerden kunnen alleen lezen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redikim
Deegkneder
Berichten: 117
Lid geworden op: za 07 mar 2015, 15:26
Locatie: Roosendaal

Abrikozenvlaai

Bericht door Redikim » zo 03 mei 2015, 18:42

Basisrecept voor de Vlaai (doorsnede 30cm)

200 gr bloem
20 gr witte basterdsuiker
20 gr boter/margarine
snufje zout.
12 gr verse gist.
1 ei
beetje lauwe melk.

De suiker en de gist in 2 eetlepels melk oplossen en c.a 15 minuten laten rijzen.
de bloem in een kom zeven en er een kuiltje inmaken.
Het gerezen gistpapje in het kuiltje schenken en voorzichtig met wat bloem mengen.
De zachtgeroerde boter, het losgeklopte ei, en het snufje zout toevoegen en het geheel mengen en kneden.
Indien nodig nog wat melk toevoeg en tijdens het kneden om een stevige soepele deeg bal te verkrijgen.
Het deeg in een kom leggen en afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot 2maal zijn volume.
Het gerezen deeg nog een keer goed kneden en 15 min. laten staan.
Het deeg uitrollen tot een lap die groter is dan de vlaaivorm.
De vorm invetten en het deeg in de vorm leggen en heel voorzichtig wat aandrukken.
Prik de bodem in met een vork, en bestrooi hem daarna met wat panneermeel, niet te dun.( dit om het vocht op te vangen zodat de bodem niet te klef/nat wordt tijdens het bakken.

De vulling.
400 gram gedroogde abrikozen laten wellen, koken, afkoelen en pureren.
Een beetje suiker toevoegen naar smaak.De gerezen vlaaibodem vullen met de abrikozenpuree (Hele abrikozen uit blik gebruiken is natuurlijk ook mogelijk) en evenueel afwerken met een ruitjesdeksel, gemaakt van het restdeeg.
De deegrand en ruitjes met een losgeklopt eitje besmeren, en bestrooien met grove suiker bestrooien.
De vlaai gaar bakk en in een voorverwarm­de oven van 225 grd. C gedurende 25 .a 30 min.
Eigen brood bovenal
Clatronic KM3573 XXL Keukenmachine met aangepaste spiraalhaak.
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen

Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3214
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Abrikozenvlaai

Bericht door bakplaat » zo 03 mei 2015, 19:52

Helemaal duidelijk René. :2th: :G

Zie hier ook mijn Abrikozenvlaai:

Afbeelding
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.

De BAKPLAATJES van BAKPLAAT- Bakker Cor :roll:

Gebruikersavatar
Redikim
Deegkneder
Berichten: 117
Lid geworden op: za 07 mar 2015, 15:26
Locatie: Roosendaal

Re: Abrikozenvlaai

Bericht door Redikim » zo 03 mei 2015, 20:16

Prachtig, en helemaal compleet.
Mijn vaders recept, samen met jou foto.
:2th:
Eigen brood bovenal
Clatronic KM3573 XXL Keukenmachine met aangepaste spiraalhaak.
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen

Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

Plaats reactie