Pagina 1 van 1

TarweBloem, Tarwemeel & Mashela

Geplaatst: di 17 mar 2015, 18:46
door 24zeven
Voor in de broodbakmachine SD-ZB2502BXE (Panasonic) - programma 4
Gewicht: 500 gram -> size L

Ingredienten in volgorde van vullen machine:
035 [gram] (07,0%) Rijstolie (of: zonnebloemolie / olijfolie)
250 [gram] (50,0%) Tarwebloem
200 [gram] (40,0%) Tarwevolkorenmeel
050 [gram] (10,0%) Mashela
325 [gram] (65,0%) Water (mag 63% - 70%)
008 [gram] (01,6%) Bakkerszout (of: Sel-gris)
010 [gram] (02,0%) Rietsuiker
004 [gram] (00,8%) Gist (in de gist disp.)

Mashela is een donkere meelsoort die ik bij de molen kan krijgen. Sommige (googlen) zeggen dat Mashela en Gierst het zelfde is, of dit echt zo is??...
Mashela maakt het brood donkerder. Door de toevoeging wordt het brood compacter.
I.c.m. de broodbakmachine programma moet de hoeveelheid gist wordt teruggebracht om te voorkomen dat het brood overrijst (vandaar slechts 0,8% gist).
Wij doen alles s' avonds in de broodbakmachine, d.w.z. het de producten hebben ongeveer 4 uur extra rust voordat het programma start.

Extra:
Indien gewenst kan je bovenstaand brood ook maken met rozijnen, krenten, gedroogde granbarries.
Gebruik dan programma 6 icm met de dispencer voor de rozijnen.

Re: TarweBloem, Tarwemeel & Mashela

Geplaatst: ma 20 jul 2015, 12:44
door 24zeven
Aaargh!...
De Mashela is op en wordt niet meer geleverd door de molen. :(
Bij de molen vertelde ze dat het te weinig verkocht werd. Ze hebben veel moeten weggooien....
Het is nog wel te bestellen per 25 kg.... Maar met 50gr per brood => 500 broden en dat ga ik niet redden!

Ik vond het juist zo lekker... :cry: :cry:
Weet iemand waar ik het kan halen?

Re: TarweBloem, Tarwemeel & Mashela

Geplaatst: ma 20 jul 2015, 15:27
door Levinebaktbrood
Ik had er nog nooit van gehoord.

Als het ook om de donkere kleur gaat, kun je ook donker moutmeel gebruiken. Dat maakt het kruim zachter, geeft een betere rijs en geeft ook smaak aan het brood.

Re: TarweBloem, Tarwemeel & Mashela

Geplaatst: di 21 jul 2015, 13:03
door 24zeven
Mashela geeft behalve de donkere kleur ook een zoetere smaak (niet vergelijkbaar met suikerzoet).
In de Molen vertelde ze dat het veel gebruikt wordt voor platbroden (ivm weinig/geen gluten).

Ze adviseerde mij om teffmeel mee te nemen. Dat geeft wel een iets andere smaak maar de overige eigenschappen zijn gelijk.
Teff is alleen een stuk duurder. :( -> gelukkig gaat het maar om hele kleine hoeveelheden.

Ik zal eens kijken wat donker moutmeel doet. Volgende keer neem ik dat mee. TNX

Re: TarweBloem, Tarwemeel & Mashela

Geplaatst: wo 22 jul 2015, 00:08
door Levinebaktbrood
Donker moutmeel geeft ook een iets zoetere smaak aan het brood. Het uitproberen waard denk ik (ik gebruik het zeer regelmatig). Teffmeel wordt gebruikt om glutenvrij brood te bakken.