TarweBloem, Tarwemeel & Mashela

Hier kun je je recepten aanbieden om opgenomen te worden.
Dit subforum wordt regelmatig opgeschoond.
Gasten en net-geregistreerden kunnen alleen lezen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
24zeven
Deegkneder
Berichten: 109
Lid geworden op: wo 04 mar 2015, 22:22

TarweBloem, Tarwemeel & Mashela

Bericht door 24zeven »

Voor in de broodbakmachine SD-ZB2502BXE (Panasonic) - programma 4
Gewicht: 500 gram -> size L

Ingredienten in volgorde van vullen machine:
035 [gram] (07,0%) Rijstolie (of: zonnebloemolie / olijfolie)
250 [gram] (50,0%) Tarwebloem
200 [gram] (40,0%) Tarwevolkorenmeel
050 [gram] (10,0%) Mashela
325 [gram] (65,0%) Water (mag 63% - 70%)
008 [gram] (01,6%) Bakkerszout (of: Sel-gris)
010 [gram] (02,0%) Rietsuiker
004 [gram] (00,8%) Gist (in de gist disp.)

Mashela is een donkere meelsoort die ik bij de molen kan krijgen. Sommige (googlen) zeggen dat Mashela en Gierst het zelfde is, of dit echt zo is??...
Mashela maakt het brood donkerder. Door de toevoeging wordt het brood compacter.
I.c.m. de broodbakmachine programma moet de hoeveelheid gist wordt teruggebracht om te voorkomen dat het brood overrijst (vandaar slechts 0,8% gist).
Wij doen alles s' avonds in de broodbakmachine, d.w.z. het de producten hebben ongeveer 4 uur extra rust voordat het programma start.

Extra:
Indien gewenst kan je bovenstaand brood ook maken met rozijnen, krenten, gedroogde granbarries.
Gebruik dan programma 6 icm met de dispencer voor de rozijnen.
Gebruikersavatar
24zeven
Deegkneder
Berichten: 109
Lid geworden op: wo 04 mar 2015, 22:22

Re: TarweBloem, Tarwemeel & Mashela

Bericht door 24zeven »

Aaargh!...
De Mashela is op en wordt niet meer geleverd door de molen. :(
Bij de molen vertelde ze dat het te weinig verkocht werd. Ze hebben veel moeten weggooien....
Het is nog wel te bestellen per 25 kg.... Maar met 50gr per brood => 500 broden en dat ga ik niet redden!

Ik vond het juist zo lekker... :cry: :cry:
Weet iemand waar ik het kan halen?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: TarweBloem, Tarwemeel & Mashela

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik had er nog nooit van gehoord.

Als het ook om de donkere kleur gaat, kun je ook donker moutmeel gebruiken. Dat maakt het kruim zachter, geeft een betere rijs en geeft ook smaak aan het brood.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
24zeven
Deegkneder
Berichten: 109
Lid geworden op: wo 04 mar 2015, 22:22

Re: TarweBloem, Tarwemeel & Mashela

Bericht door 24zeven »

Mashela geeft behalve de donkere kleur ook een zoetere smaak (niet vergelijkbaar met suikerzoet).
In de Molen vertelde ze dat het veel gebruikt wordt voor platbroden (ivm weinig/geen gluten).

Ze adviseerde mij om teffmeel mee te nemen. Dat geeft wel een iets andere smaak maar de overige eigenschappen zijn gelijk.
Teff is alleen een stuk duurder. :( -> gelukkig gaat het maar om hele kleine hoeveelheden.

Ik zal eens kijken wat donker moutmeel doet. Volgende keer neem ik dat mee. TNX
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: TarweBloem, Tarwemeel & Mashela

Bericht door Levinebaktbrood »

Donker moutmeel geeft ook een iets zoetere smaak aan het brood. Het uitproberen waard denk ik (ik gebruik het zeer regelmatig). Teffmeel wordt gebruikt om glutenvrij brood te bakken.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie