Herman, vriendschapsbrood van desem
Geplaatst: wo 03 dec 2014, 14:51
Oorspronkelijk is dit een vriendschapsbrood, maar ik heb het omgebouwd naar een desembrood. De bedoeling van een vriendschapsbrood is dat je het papje van dag 1 in vieren deelt. Drie delen geef je weg met een recept en met het vierde deel ga je bakken. Omdat ik geen begin had heb ik wat desem gebruikt. Ik heb het recept bekeken en uitgerekend hoeveel ik nodig heb op dag 2 en daar heb ik onderstaand recept uit gemaakt. En ik moet zeggen dat hij uitstekend gelukt is. Het recept heb ik ongeveer 10 jaar geleden gekregen samen met een bakje 'Herman'.
Dag 1, voeden
60 gram (volkoren)desem (100% hydratatie)
125 ml melk
100 gram suiker
60 gram bloem
Dag 2, bakken
Het mengsel van de vorige dag
100 gram olie
3 eieren
250 gram bloem
200 gram suiker
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels kaneel
200 gram noten
1 goudreinet of jonagold in stukjes
Meng alles goed door elkaar en vet een cakeblik of tulbandvorm in. Bestrooi deze met kristalsuiker en giet het deeg er in. Bakken voor 5 kwartier op 170 graden C. (160 grd. C. hete lucht) of gasovenstand ¾.
Dag 1, voeden
60 gram (volkoren)desem (100% hydratatie)
125 ml melk
100 gram suiker
60 gram bloem
Dag 2, bakken
Het mengsel van de vorige dag
100 gram olie
3 eieren
250 gram bloem
200 gram suiker
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels kaneel
200 gram noten
1 goudreinet of jonagold in stukjes
Meng alles goed door elkaar en vet een cakeblik of tulbandvorm in. Bestrooi deze met kristalsuiker en giet het deeg er in. Bakken voor 5 kwartier op 170 graden C. (160 grd. C. hete lucht) of gasovenstand ¾.