Mediterraans brood
Geplaatst: za 06 sep 2014, 17:57
Ik maak vaker een recept dat een beetje lijkt op het kant en klare Italiaanse kruidenbrood van een welbekend merk met de kant en klare bakmixen voor de BBM. Echter wilde ik wat andere verhoudingen en ben ik het zelf gaan maken, daar waar ik niet zo houd van de kant en klare mixen. Natuurlijk kun je naar hartenlust zelf de verhoudingen aanpassen om je eigen voorkeuren toe te passen. Dit brooddeeg kan zowel in een grotere broodvorm als in kleinere broodjes toegepast worden. Ik beschrijf het even in de vorm van een 'normaal brood' (500 gr bloem) en alsof het voor een absolute leek is. Ik ga ervan uit dat het merendeel van jullie meer bak-ervaring heeft als ik dus stoort u zich daar vooral niet aan.
Ingrediënten:
- 500 gram tarwebloem
- 300 ml lauwwarm water
- 10 gram zout
- 30 gram verse gist (kan natuurlijk ook met 15 gr droge gist)
- 10 gram gedroogde tomatenvlokken (verkrijgbaar via verschillende kruidenwinkels, pb me gerust als je ze niet kunt vinden)
- 8 gram paprikapoeder
- 4 gram knoflookpoeder
- 8 gram frans uipoeder
- 30 ml olijfolie
Hulpmiddelen:
- vork
- mengkom
- huishoudfolie
- kwastje met wat extra olijfolie voor in te vetten
(- broodvorm)
- maatbeker en weegschaal
Stap 1:
Doe de gist bij het lauwwarme water zodat het er in ongeveer 10 min in kan oplossen. Even roeren met een vork is aangeraden.
Stap 2:
Terwijl de gist oplost kunnen de andere ingrediënten behalve de olijfolie in een mengkom. Vermeng ze goed, dit kan met de hand of met een vork. Als alles goed vermengd is kan de olijfolie erbij.
Stap 3:
Doe het water met de opgeloste gist (het is goed opgelost als er een 'schuimlaag' op het water zit) erbij in de mengkom en begin goed te kneden met de hand. Ga door tot alles goed heeft gepakt tot een niet al te plakkend deeg.
Stap 4:
Vet de mengkom in met wat olijfolie en leg het deeg in een bolvorm in de mengkom. wat huishoudfolie over de kom voor de eerste rijs. Ik houd meestal 60 tot 90 minuten hiervoor aan op een wat warmere en tochtvrije plaats.
Stap 5:
kneed het brood nogmaals goed door. Dit mag enkele minuten duren tot het ergste plakken weer verdwijnt. Kneed het in de juiste vorm hier. Ik kies vaker voor een vlechtbrood maar je kunt het ook in een broodvorm doen of voor een ciabatta achtige vorm op een bakplaat Welke vorm je ook kiest, dit is het moment om dat te doen! Nu hier in dit voorbeeld even voor de broodbakvorm. Leg je brooddeeg hierin, en wrijf/smeer de bovenkant nog even in met wat olijfolie. Dit kan met een kwastje maar ook met de hand.
Stap 6:
Doe een theedoek over de broodbakvorm (ik doe ook nog weleens het pas gebruikte huishoudfolie stuk nog over de theedoek leggen, al is dit niet noodzakelijk). Nog even op een warmere tochtvrije plaats laten rijzen, ongeveer een uur is voldoende. Doe na een minuut of 50 de oven voorverwarmen op 200 graden.
Stap 7:
Bak het brood af in de oven, ongeveer 25 minuten tot een half uur op 200 graden tot het de gewenste kleur heeft. Daarna uit de oven in de bakvorm even laten zitten, en na een paar minuten op een rooster laten afkoelen.
Bij mij thuis vaak voorgeschoteld ook voor de gasten en al vele malen het recept gedeeld op verzoek. Natuurlijk sta ik open voor alle suggesties, ideeën en wellicht jouw eigen ervaringen met dit recept. Ik hoor het graag! Hopelijk genieten jullie ook van dit recept voor een Mediterraans Brood. All the Best!
Ingrediënten:
- 500 gram tarwebloem
- 300 ml lauwwarm water
- 10 gram zout
- 30 gram verse gist (kan natuurlijk ook met 15 gr droge gist)
- 10 gram gedroogde tomatenvlokken (verkrijgbaar via verschillende kruidenwinkels, pb me gerust als je ze niet kunt vinden)
- 8 gram paprikapoeder
- 4 gram knoflookpoeder
- 8 gram frans uipoeder
- 30 ml olijfolie
Hulpmiddelen:
- vork
- mengkom
- huishoudfolie
- kwastje met wat extra olijfolie voor in te vetten
(- broodvorm)
- maatbeker en weegschaal
Stap 1:
Doe de gist bij het lauwwarme water zodat het er in ongeveer 10 min in kan oplossen. Even roeren met een vork is aangeraden.
Stap 2:
Terwijl de gist oplost kunnen de andere ingrediënten behalve de olijfolie in een mengkom. Vermeng ze goed, dit kan met de hand of met een vork. Als alles goed vermengd is kan de olijfolie erbij.
Stap 3:
Doe het water met de opgeloste gist (het is goed opgelost als er een 'schuimlaag' op het water zit) erbij in de mengkom en begin goed te kneden met de hand. Ga door tot alles goed heeft gepakt tot een niet al te plakkend deeg.
Stap 4:
Vet de mengkom in met wat olijfolie en leg het deeg in een bolvorm in de mengkom. wat huishoudfolie over de kom voor de eerste rijs. Ik houd meestal 60 tot 90 minuten hiervoor aan op een wat warmere en tochtvrije plaats.
Stap 5:
kneed het brood nogmaals goed door. Dit mag enkele minuten duren tot het ergste plakken weer verdwijnt. Kneed het in de juiste vorm hier. Ik kies vaker voor een vlechtbrood maar je kunt het ook in een broodvorm doen of voor een ciabatta achtige vorm op een bakplaat Welke vorm je ook kiest, dit is het moment om dat te doen! Nu hier in dit voorbeeld even voor de broodbakvorm. Leg je brooddeeg hierin, en wrijf/smeer de bovenkant nog even in met wat olijfolie. Dit kan met een kwastje maar ook met de hand.
Stap 6:
Doe een theedoek over de broodbakvorm (ik doe ook nog weleens het pas gebruikte huishoudfolie stuk nog over de theedoek leggen, al is dit niet noodzakelijk). Nog even op een warmere tochtvrije plaats laten rijzen, ongeveer een uur is voldoende. Doe na een minuut of 50 de oven voorverwarmen op 200 graden.
Stap 7:
Bak het brood af in de oven, ongeveer 25 minuten tot een half uur op 200 graden tot het de gewenste kleur heeft. Daarna uit de oven in de bakvorm even laten zitten, en na een paar minuten op een rooster laten afkoelen.
Bij mij thuis vaak voorgeschoteld ook voor de gasten en al vele malen het recept gedeeld op verzoek. Natuurlijk sta ik open voor alle suggesties, ideeën en wellicht jouw eigen ervaringen met dit recept. Ik hoor het graag! Hopelijk genieten jullie ook van dit recept voor een Mediterraans Brood. All the Best!