Luie bakkers brood van Ghillie James

Hier kun je je recepten aanbieden om opgenomen te worden.
Dit subforum wordt regelmatig opgeschoond.
Gasten en net-geregistreerden kunnen alleen lezen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Sisu

Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door Sisu » vr 21 mar 2014, 01:37

Dit recept is uit de NRC van 8 maart jl, column van thuiskok Marjoleine de Vos (week later heeft zij het recept apart vermeld). Interessant stuk over de anti-brood en graanbendes en 'Het grote granenboek' van Ghillie James, een Engelse kookschrijver. Uit voornoemd boek komt het 'luie bakkers brood'; er hoeft niet gekneed te worden en volgens de beschrijving 'in een handomdraai klaar, vochtig en smakelijk'.

Benodigdheden:

3 el olijfolie
700 gr grof volkoren tarwemeel
200 gr speltmeel
3 tl suiker
3 tl grof zeezout
1 zakje gist
8,5 dl water
broodblik (of twee cakeblikken)

Vermeng olijfolie, tarwemeel, speltmeel, suiker, zeezout en gist met 8,5 dl water, laat dat anderhalf uur in een broodblik of cakeblikken rijzen en bak de broden 45 minuten in de vorm op 180 graden. Daarna nog een kwartier zonder vorm.

Ik heb het klaargemaakt en het brood is inderdaad smakelijk, vochtig, stevig en het blijft lang goed. Mijn schoonmoeder wilde het recept meteen hebben want door een aandoening aan haar handen kan zij niet kneden.

Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1899
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door TigerManZ » vr 21 mar 2014, 13:59

Dat klinkt wel heeeel erg makkelijk.... en komt eigenlijk ook voor mij goed uit...
Gisteren een dagje vrij geweest, genoten van het mooie weer.
's Morgens eerst met m'n vader aan een oud oldtimertje gesleuteld, contactslot gerepareerd.
Daarna de auto gewassen en de winterbanden er weer af gehaald.
Toen aan het laatste snoeiwerk in de tuin begonnen en dat was bijna klaar toen ik een klein stukje van m'n ringvinger afknipte ;S
Het is niet echt ernstig, gelukkig niet door het bot geknipt maarja, heb wel de vinger in het verband zitten. :(
Dus kneden zit er ff niet in en dat terwijl ik er naar uit heb gekeken om vandaag fijn wat broden te gaan bakken...

Denk dat ik vandaag of morgen dit maar eens probeer, kan ik toch nog wat bakken dit weekend :G
Groet, Han. :)

Waarschijnlijk aan het motorrijden of (hard)lopen of buiten koken of bier brouwen of fotograferen of in de natuur te vinden of....

Gebruikersavatar
Kneedhaak63

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door Kneedhaak63 » vr 21 mar 2014, 14:37

Oef, oppassen met "groene vingers" Han :shock:
Hoop dat je snel weer kunt kneden en bakken, beterschap dus :!:

Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1899
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door TigerManZ » vr 21 mar 2014, 17:32

Dankjewel Erwin, komt wel weer goed hoor :G
Groet, Han. :)

Waarschijnlijk aan het motorrijden of (hard)lopen of buiten koken of bier brouwen of fotograferen of in de natuur te vinden of....

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3213
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door bakplaat » vr 21 mar 2014, 23:10

Dat is even pech Han :mrgreen: Dat het maar weer gauw beter gaat en je weer door kunt gaan met het bakken. :grin:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.

De BAKPLAATJES van BAKPLAAT- Bakker Cor :roll:

Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1899
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door TigerManZ » vr 21 mar 2014, 23:34

Dank je Cor :G
Groet, Han. :)

Waarschijnlijk aan het motorrijden of (hard)lopen of buiten koken of bier brouwen of fotograferen of in de natuur te vinden of....

Gebruikersavatar
adnaloj

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door adnaloj » vr 21 mar 2014, 23:47

Je weet zeker dat niet door je pruttelende biertje komt?
Groene vingers horen geen rode vingers te worden :o

Beterschap, en laat je weten wat je van het brood vind ?

Gr Jolanda

Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2192
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door Melinda » za 22 mar 2014, 01:59

Ai Han, dat is niet leuk. Sterkte ermee. Wees zuinig op je handen hè. ;)
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's

Gebruikersavatar
Rik R

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door Rik R » za 22 mar 2014, 08:24

Han, spoedig herstel hoor !

Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1899
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door TigerManZ » za 22 mar 2014, 09:24

Bedankt allemaal :grin:

Brood staat nu in de oven....
Ben ook benieuwd!
Groet, Han. :)

Waarschijnlijk aan het motorrijden of (hard)lopen of buiten koken of bier brouwen of fotograferen of in de natuur te vinden of....

Gebruikersavatar
allema
Deegroller
Berichten: 417
Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door allema » za 22 mar 2014, 11:08

Beterschap Han.
Huishoud-oven, Broodbakmachine Panasonic sd-2500 en sd-253

Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door Ballie » za 22 mar 2014, 11:55

TigerManZ schreef:dat was bijna klaar toen ik een klein stukje van m'n ringvinger afknipte ;S
Ai, dat was wel een beetje dom :rofl2: (Geen mooier vermaak dan leedvermaak :mrgreen:) Maar goed, dat doe je geen tweede keer denk ik. Sterkte met het herstel...
Het leven is goed, in het Brabantse land...

Gebruikersavatar
freggel33
Deegroller
Berichten: 306
Lid geworden op: zo 29 sep 2013, 19:09
Locatie: In het midden van het land

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door freggel33 » za 22 mar 2014, 14:10

Brood zou onderhand wel uit de oven kunnen zijn, toch?
Was het te doen met een aangedane hand?
Lukt het snijden nu wel?

Beterschap, en kom maar op met die recensie...

Paul
Ik hou wel van een goeie bui....

Rofco B5, Rofco B20, Rofco N 15

Gebruikersavatar
Janet79
Deegroller
Berichten: 376
Lid geworden op: ma 10 mar 2014, 11:36

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door Janet79 » za 22 mar 2014, 15:22

freggel33 schreef:
Beterschap, en kom maar op met die recensie...

Paul

Ben ook zeer benieuwd....
Maarre.... ook van mij beterschap hoor... ;)
kies bewust

Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1523
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door miesje1959 » za 22 mar 2014, 16:32

Han, het beste met je hand.

Wel handig dat er net op zo'n moment een recept voorbij komt zodat je toch kunt bakken.

Is je brood inmiddels al klaar?
Hier zijn we toch wel erg benieuwd naar het resultaat!
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -

Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1899
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door TigerManZ » za 22 mar 2014, 17:24

Het receptje kwam inderdaad mooi op tijd voorbij en dit is het resultaat:

Afbeelding

Afbeelding

Heb het deeg verdeeld over 2 cakeblikken van ongeveer 24x12x10cm (LxBxH)
Vond het weinig gerezen en verdenk het gist daarvan. Heb een pot gekregen van een collega en weet niet hoe oud dat het is.
Maar het brood eenmaal aangesneden zijn er overal kleine gaatjes zichtbaar, al voelt het brood wel zwaar en compact aan.
En de smaak is op zich prima, niet bijzonder maar zeker niet verkeerd. Denk dat het door de spelt komt.
Op de een of andere manier vind ik spelt een beetje vlak smaken...

Nou, mocht je dus zelf een keer weinig tijd hebben om te kneden, of zoals ik een beetje onthand zitten dan is dit wel een hele makkelijke manier om toch zelf brood te bakken.

Groet, Han.
Groet, Han. :)

Waarschijnlijk aan het motorrijden of (hard)lopen of buiten koken of bier brouwen of fotograferen of in de natuur te vinden of....

Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door CJ-Petra » za 22 mar 2014, 19:27

Sterkte met je vinger!
Het brood zien er prima uit.
Grtzz Petra

Rofco B20 | Smegg SNL91MFX6 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3213
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door bakplaat » za 22 mar 2014, 19:49

Met ruim 94% vocht lijkt dit recept meer op een 'beslag' dan op een deeg. ;B
Maar desondanks ziet het brood er redelijk goed uit en heeft het toch nog wat structuur/kruim meegekregen. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.

De BAKPLAATJES van BAKPLAAT- Bakker Cor :roll:

Gebruikersavatar
Sisu

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door Sisu » zo 23 mar 2014, 18:35

Beterschap Han! Nou, dat had kennelijk inderdaad zo moeten zijn en daar bedoel ik uiteraard niet het ongeluk met je vinger mee! Hopelijk kun je binnenkort weer kneden en 'echt' brood klaarmaken. Het luie bakkers brood is ook niet mijn favoriet maar het smaakt redelijk goed en het is stevig, desondanks de gaten oftewel de structuur.

Gebruikersavatar
Levensplezier
Warme bakker
Berichten: 867
Lid geworden op: wo 30 jan 2013, 17:40

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door Levensplezier » zo 23 mar 2014, 18:41

Han ook van mij het beste met je vinger. Ik weet hoe lastig het kan zijn!

Laatst zag ik ergens dat ze kleur gaven aan het brood/broodjes. Groen met spinazie water en rood met bietenwater. Let maar op dat jouw brood niet ook verkleurt!! :rofl:
Fini
Ik heb een KA Artisan met een speciale kneedhaak en ik bak mijn brood in mijn 4-oven AGA.
Daarnaast heb ik (en wordt er ook regelmatig op gereden) ook een paarse Harley Sportster Screaming Eagle!
Dus:
Pluk de dag, het leven is maar kort!

Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1899
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Bericht door TigerManZ » zo 23 mar 2014, 23:37

Hahahah.... Fini.....
Nee gekleurd brood heb ik niet meteen behoefte aan. ;)

Ook ik was verbaasd over de nette structuur en kruim die het brood heeft ondanks dat het alleen maar gemengd is en redelijk lang heeft moeten rijzen.
Groet, Han. :)

Waarschijnlijk aan het motorrijden of (hard)lopen of buiten koken of bier brouwen of fotograferen of in de natuur te vinden of....

Plaats reactie