Mini zandtaartjes met fruitvulling
Geplaatst: zo 02 mar 2014, 12:07
Voorbereiding
Voor 9 zandtaartjes:
105 gram roomboter, op kamertemperatuur
145 gram bloem
65 gram kristalsuiker
65 gram lichtbruine basterdsuiker
4 gram bakpoeder
1 gram zout
1 gram maagzout of baking soda (apotheek of toko)
1 zakje vanille suiker
10 gram eidooier
Voor de frangipane:
65 gram amandelspijs
13 gram roomboter
17 gram ei
Voor de vulling:
160 ml slagroom
15 gram poedersuiker
175 gram banketbakkersroom (bereid gewicht)
Topping 1:
1 grote elstar appel
handje walnoten
1 eetlepel citroensap
Topping 2:
Vers fruit naar keuze
Bereiding:
Voor de zandtaartjes: Meng de boter met de bloem, de suiker, de bruine suiker, bakpoeder, zout, maagzout en de vanille suiker. Voeg de eidooier toe en meng tot een mooi, samenhangend deeg. Maak er een blokje van en wikkel in plasticfolie. Laat minstens een half uur rusten in de koelkast. Rol het daarna uit tot 7 mm dikte. Steek met bak/inox-ringen van 7 cm doorsnede rondjes uit het deeg. Plaats ze samen met de ringen op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Zet ze minstens 7 cm van elkaar. Als je geen 9 ringen hebt, kan je ze in 2 of 3 keer bakken. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Voor de frangipane: meng amandelspijs, en roomboter. Voeg het ei toe, roer glad. Vul een spuitzak met de frangipane en spuit in het midden van het deeg een kleine hoeveelheid. Zorg ervoor dat er tegen de ring een rand van 1 cm vrij blijft. De frangipane zorgt ervoor dat de randen naar boven komen en het midden van het deeg beneden blijft. Zo kan je er straks een vulling inspuiten.
Bak de ringetjes op 160 graden ongeveer 16 minuten in de oven tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Verwijder na het bakken de ringen; voorzichtig, want het deeg is nog zacht. Laat ze afkoelen op de bakplaat.
Voor de vulling: klop de slagroom met de poedersuiker lobbig. Klop de banketbakkersroom los en meng er voorzichtig de slagroom door. Spuit met een spuitzak 35 gram crème in bolvorm in elk gebakje.
Topping 1 :Schil de appels, verwijder het klokhuis. Rasp het met een grove rast, en sprenkel citroensap over. Meng de appel met de gehakte walnoten. en verdeel over de taartjes. Evt per gebakje een hele walnoot erop leggen.
Topping 2 :
Vers fruit zoals ananas, aardbei, pitloze druiven en kiwi.
Echt heerlijk knapperige bodem met amandel smaak, die ook nog eens goed in te vriezen zijn. Dan hoef je als er bezoek is alleen de vulling en topping voor te maken.
Banketbakkersroom:
*250 ml melk
*2 eidooiers
*1 volle eetlepel maïzena
*2 eetlepels suiker
*1 zakje vanille suiker
1)Papje maken van de eidooiers, suiker, vanille suiker en een scheutje van het melk.
2)Rest van de melk aan de kook brengen, dan je pan van het vuur en je papje erdoor roeren met een garde.
3)Terug op het vuur, en 3 minuten stevig roeren.
4)Op een bord uitsmeren en een stukje plastic erop leggen.
5)Afgekoeld is het klaar voor gebruik.
Bron: ‘Het bakboek, de klassiekers’ door Eric van den Hende, maar iets aangepast van de website http://judithscakes.nl :2th:
Voor 9 zandtaartjes:
105 gram roomboter, op kamertemperatuur
145 gram bloem
65 gram kristalsuiker
65 gram lichtbruine basterdsuiker
4 gram bakpoeder
1 gram zout
1 gram maagzout of baking soda (apotheek of toko)
1 zakje vanille suiker
10 gram eidooier
Voor de frangipane:
65 gram amandelspijs
13 gram roomboter
17 gram ei
Voor de vulling:
160 ml slagroom
15 gram poedersuiker
175 gram banketbakkersroom (bereid gewicht)
Topping 1:
1 grote elstar appel
handje walnoten
1 eetlepel citroensap
Topping 2:
Vers fruit naar keuze
Bereiding:
Voor de zandtaartjes: Meng de boter met de bloem, de suiker, de bruine suiker, bakpoeder, zout, maagzout en de vanille suiker. Voeg de eidooier toe en meng tot een mooi, samenhangend deeg. Maak er een blokje van en wikkel in plasticfolie. Laat minstens een half uur rusten in de koelkast. Rol het daarna uit tot 7 mm dikte. Steek met bak/inox-ringen van 7 cm doorsnede rondjes uit het deeg. Plaats ze samen met de ringen op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Zet ze minstens 7 cm van elkaar. Als je geen 9 ringen hebt, kan je ze in 2 of 3 keer bakken. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Voor de frangipane: meng amandelspijs, en roomboter. Voeg het ei toe, roer glad. Vul een spuitzak met de frangipane en spuit in het midden van het deeg een kleine hoeveelheid. Zorg ervoor dat er tegen de ring een rand van 1 cm vrij blijft. De frangipane zorgt ervoor dat de randen naar boven komen en het midden van het deeg beneden blijft. Zo kan je er straks een vulling inspuiten.
Bak de ringetjes op 160 graden ongeveer 16 minuten in de oven tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Verwijder na het bakken de ringen; voorzichtig, want het deeg is nog zacht. Laat ze afkoelen op de bakplaat.
Voor de vulling: klop de slagroom met de poedersuiker lobbig. Klop de banketbakkersroom los en meng er voorzichtig de slagroom door. Spuit met een spuitzak 35 gram crème in bolvorm in elk gebakje.
Topping 1 :Schil de appels, verwijder het klokhuis. Rasp het met een grove rast, en sprenkel citroensap over. Meng de appel met de gehakte walnoten. en verdeel over de taartjes. Evt per gebakje een hele walnoot erop leggen.
Topping 2 :
Vers fruit zoals ananas, aardbei, pitloze druiven en kiwi.
Echt heerlijk knapperige bodem met amandel smaak, die ook nog eens goed in te vriezen zijn. Dan hoef je als er bezoek is alleen de vulling en topping voor te maken.
Banketbakkersroom:
*250 ml melk
*2 eidooiers
*1 volle eetlepel maïzena
*2 eetlepels suiker
*1 zakje vanille suiker
1)Papje maken van de eidooiers, suiker, vanille suiker en een scheutje van het melk.
2)Rest van de melk aan de kook brengen, dan je pan van het vuur en je papje erdoor roeren met een garde.
3)Terug op het vuur, en 3 minuten stevig roeren.
4)Op een bord uitsmeren en een stukje plastic erop leggen.
5)Afgekoeld is het klaar voor gebruik.
Bron: ‘Het bakboek, de klassiekers’ door Eric van den Hende, maar iets aangepast van de website http://judithscakes.nl :2th: