Speltbrood met noten en rozijnen

Hier kun je je recepten aanbieden om opgenomen te worden.
Dit subforum wordt regelmatig opgeschoond.
Gasten en net-geregistreerden kunnen alleen lezen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
mieketoch

Speltbrood met noten en rozijnen

Bericht door mieketoch » zo 15 dec 2013, 10:22

Ik gebruik de broodmachine om te kneden daar ik dit niet met de hand kan.

Benodigdheden :
- 300 gr wit speltbloem
- 280 gr volkoren speltmeel
- 7 gr gedroogde gist
- 355 ml lauw water
- 25 gr olie
- 10 gr rietsuiker
- 11 gr zout
- 100 gr noten/rozijnenmengeling
- broodbakblik van 30 cm

Werkwijze :
- Doe al de ingrediënten in de mengmachine, behalve het zout
- Laat 3' draaien
- Voeg het zout toe en laat nog een paar minuutjes draaien
- Als het deeg te droog is, voeg nog een beetje water toe, als het te nat is nog een beetje bloem
- Neem een grote kom en wrijf die helemaal in met een beetje olie
- Doe het deeg erin en span er een folietje over
- Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats
- Doe het deeg opnieuw in de mengmachine en laat nog een paar minuutjes draaien
- Strijk een broodbakblik van 30 cm in met olie
- Doe het deeg erin en strijk het glad met lichtjes natte handen of een lepel
- Leg er een vochtige handdoek over en zet 1 uur op een warme, tochtvrije plaats
- Verwarm de oven op 220°C en zet het bakblik erin
- Laat 15' minuten bakken en verlaag dan de temperatuur naar 200°
- Laat nog 20' minuten bakken
- Haal het brood uit de oven en laat het helemaal afkoelen op een rooster
- Snij het brood in sneetjes en verpak in kleine porties als je het wil invriezen

Mijn ervaring : mijn huisgenoten vinden het brood met nootjes niet zo lekker, alleen rozijnen daarentegen vinden ze geweldig.

Plaats reactie