klasiek beschuit recept

Hier kun je je recepten aanbieden om opgenomen te worden.
Dit subforum wordt regelmatig opgeschoond.
Gasten en net-geregistreerden kunnen alleen lezen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
everwijn
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 08 jun 2020, 03:30

klasiek beschuit recept

Bericht door everwijn » ma 08 jun 2020, 04:06

Hollandsche Beschuit.
Recept: 2 K.G. bloem, 1 liter melk, 8 eieren, 1,5 ons gist, 1 lood zout, 2,5 ons gelei, 1
ons suiker en een 0,5 ons boter; dit is het beste
recept, maar wordt niet door iedere bakker
gebruikt.
Nu komt het verreweg het meest aan op de
temperatuur en de bloem. voor beschuit. Een
Straight bakt beter en mooier dan Patent. Dan
is het een voornaam iets, het meel voor de beschuit in koude dagen in de bakkerij te houden,
want van koude bloem krijgt men geen mooie
beschuit. Neem de beschuit iets kouder dan uw
brood, dan is de warmte goed.
Maak een zetsel van de bloem, melk, gist en
eieren; laat dit zetsel één keer aanrijzen; werk
er dan gelei (zoet), suiker en zout doorheen.
Is dit deegje glad gewerkt, strijk dan de boter
er overheen, klop dan goed glad, laat vervolgens
het deegje in een zak weer een keer aankomen,
sla het goed door, en weeg het af in stukjes van
17 lood in vieren. Wanneer de bolletjes op de
plaat zijn gerezen, ga ze dan drukken; doe de
dop er recht op en zet ze op een warme plaats te
rijzen, liefst in de rijskast (zonder stoom). Wanneer u nu de eerste drie gaatjes bedekt ziet, dan
kunnen ze den oven in. Bak ze af in een warmen
oven.
Dop ze, wanneer ze den oven uit zijn, meteen
af; keer ze om en snijdt ze koud.
Kleur ze in een kouden oven, termiinste een afgematten oven, en u heeft een mooie beschuit.

Dit recept is letterlijk overgenomen uit een oud artikel dat het recept heeft gevonden in het archief van een oude bakker. Ik vindt het erg leuk het recept te delen en heb het recept een paar keer gemaakt. Het is wat werk maar de beschuiten zijn zo lekker dat het zeer de moeite waard is. 25 beschuiten gaan met ons tweeën binnen 2 dagen er doorheen. De structuur is zo fijn luchtig dat je er bijna oneindig van kan eten.

Het recept door 8 delen is precies goed voor 12 a 13 beschuitblikken.
per beschuit heb je 40 gram deeg nodig.

Succes en stel gerust vragen.

Gebruikersavatar
1md65
Opboller
Berichten: 238
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Re: klasiek beschuit recept

Bericht door 1md65 » zo 30 aug 2020, 08:26

Deze beschuiten zou ik wel eens willen maken. Welke gelei gebruik je voor dit recept ?
Avast bedankt

Gebruikersavatar
allema
Deegroller
Berichten: 431
Lid geworden op: ma 26 aug 2013, 19:37

Re: klasiek beschuit recept

Bericht door allema » zo 30 aug 2020, 10:42

Waarschijnlijk beschuit gelei, te koop bij Le Poole.
Huishoud-oven, Broodbakmachine Panasonic sd-2500 en sd-253

Gebruikersavatar
everwijn
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 08 jun 2020, 03:30

Re: klasiek beschuit recept

Bericht door everwijn » zo 13 sep 2020, 10:37

sorry voor late reactie, inderdaad beschuitgelei van le poole

Plaats reactie