Even voorstellen -> Rémon

Doe eens sociaal, en stel je even voor...
Maar maak hiervoor wel even een eigen topic aan...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
bakkerijremon
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: vr 25 sep 2020, 15:11

Even voorstellen -> Rémon

Bericht door bakkerijremon »

Hi! Ik ben Rémon.

Naast het werken binnen mijn onderneming als online marketeer bak ik ook graag natuurlijk en vers brood.
Brood bakken is voor mij niet altijd ‘makkelijk’ geweest. En dat is het nog steeds niet, er gaat nog regelmatig wat volledig verkeerd! Ik ben geen patissier of professioneel bakker, maar ik ben wel (zoals velen van jullie) een èchte hobbybakker!

Ik geniet van vers brood. Brood van natuurlijke ingrediënten, brood zonder toevoegingen waarvan we moeten ‘googlen’ wat ze nu eigenlijk zijn. Het nadeel is dat het brood niet wordt zoals we hopen of verwachten. Ook mislukt het brood soms volledig!

Ik heb me hier aangemeld om van jullie te leren en wellicht anderen te kunnen helpen en om hier een daar een recept te proberen. Zelf ben ik nog niet begonnen met desem maar dat staat wel op de planning. Vooral ervaring met 'direct deeg' en het werken met een poolish.

Tot op het forum! :D
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door papagena »

Welkom Rémon,

We zijn allemaal ergens begonnen en wie weet waar we als bakker allemaal wel niet kunnen eindigen.
Een beetje gezond verstand, veel lezen en veel doen en je zult zien dat je een heel eind komt.
Start vooral een eigen draadje a la "Baksels van Rémon" en je krijgt vast wel opmerkingen/feedback of, bij echte problemen start je een draadje in "Wat ging er mis?"
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
bakkerijremon
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: vr 25 sep 2020, 15:11

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door bakkerijremon »

Bedankt voor je reactie en suggestie, dat ga ik zeker doen!

Een heel fijn weekend :)
Gebruikersavatar
Jay-R
Gaat de goede kant op
Berichten: 76
Lid geworden op: do 10 sep 2020, 20:11
Contacteer:

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door Jay-R »

Dag Rémon,

Weliswaar na een hoop proberen, heb ik gemerkt dat desem erg “forgiving” is. Het tijdspad tussen gelukt, goed gelukt, super gelukt en mislukt is in mijn ogen groter dan bij gistdeeg en het smaakt altijd goed, zelf als het lijkt dat het niet gelukt is.

Ik zou zeggen, start je desem [emoji6]
Mixer Kenwood Major Titanium
Oven Bosch met Pizzasteen en op zoek naar wat anders.
Fotoblog https://www.instagram.com/jayrlapt/
Gebruikersavatar
bakkerijremon
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: vr 25 sep 2020, 15:11

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door bakkerijremon »

Mijn desem is inmiddels gestart! Dank voor de informatie :D
Gebruikersavatar
Jay-R
Gaat de goede kant op
Berichten: 76
Lid geworden op: do 10 sep 2020, 20:11
Contacteer:

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door Jay-R »

Succes!
Mixer Kenwood Major Titanium
Oven Bosch met Pizzasteen en op zoek naar wat anders.
Fotoblog https://www.instagram.com/jayrlapt/
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door Levinebaktbrood »

Welkom Rémon :)
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
bakkerijremon
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: vr 25 sep 2020, 15:11

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door bakkerijremon »

Jay-R schreef: zo 27 sep 2020, 20:41 Ik zou zeggen, start je desem
Mijn desem was super actief! Na 3 dagen al gereed voor gebruik. Mijn desem 'zwom' netjes tijdens mijn watertest. Inmiddels heb ik 4 keer gevouwen, vanavond gaat hij met mandje en al in de koelkast. Morgen komt mijn ovensteen binnen en dan ga ik bakken! :thumbup:
Hobbybakker en broodblogger. Kneedmachine: BW SM5. Oven: Een mooie simpele IKEA MATTRADITION.
-------
Voor de geïnteresseerde mijn blog/kennisbank: Bakkerij Rémon
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door Levinebaktbrood »

Desem na 3 dagen actief genoeg om mee te bakken kan niet. Na 2 of 3 dagen is er weliswaar vaak al reactie te zien of de desem verdubbeld maar dat betekent niet dat de desem al klaar is. Het kan dan ook zomaar gebeuren dat de desem de dagen erna, ook al blijf je hem verversen, het niet goed meer doet. Je hebt dan nog niet de goede micro organismen te pakken.

Het duurt 7 - 10 dagen voordat de desem klaar is en je hem als rijsmiddel in deeg kan gebruiken.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Jay-R
Gaat de goede kant op
Berichten: 76
Lid geworden op: do 10 sep 2020, 20:11
Contacteer:

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door Jay-R »

Inderdaad, mijn desem was pas echt goed na 10+ dagen.
Maar... lekker bezig!
Mixer Kenwood Major Titanium
Oven Bosch met Pizzasteen en op zoek naar wat anders.
Fotoblog https://www.instagram.com/jayrlapt/
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door lekkermelig »

Welkom Rémon!

Ja dat klopt. Ik wilde je niet demotiveren met die drie dagen, maar dat kan echt niet. Meestal stort de activiteit dan in omdat het zaakje dan pas zuur wordt, denkt iedereen dat het mis gaat en na een weekje of zo begint het pas echt lekker op gang te komen met de juiste bacterien en gisten die WEL tegen een zuur milieu kunnen.

Veel plezier met bakken!

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
bakkerijremon
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: vr 25 sep 2020, 15:11

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door bakkerijremon »

Bedankt voor alle reacties, alleen maar goed en positief want we zijn hier om te leren :)

Resultaten komen na verloop van tijd uiteraard in mijn 'draadje'.
Hobbybakker en broodblogger. Kneedmachine: BW SM5. Oven: Een mooie simpele IKEA MATTRADITION.
-------
Voor de geïnteresseerde mijn blog/kennisbank: Bakkerij Rémon
Gebruikersavatar
bakkerijremon
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: vr 25 sep 2020, 15:11

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door bakkerijremon »

Het deeg dat ik had gemaakt gered met een lage hoeveelheid gist. Morgen dus toch nog mijn nieuwe steen testen haha. Hier gaat bij voorkeur niets de prullenbak in.

Bedankt voor de goede info allen!
Hobbybakker en broodblogger. Kneedmachine: BW SM5. Oven: Een mooie simpele IKEA MATTRADITION.
-------
Voor de geïnteresseerde mijn blog/kennisbank: Bakkerij Rémon
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door Anna »

Welkom Rémon!

Goede reddingsactie, smaakte het brood wel?
Gebruikersavatar
bakkerijremon
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: vr 25 sep 2020, 15:11

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door bakkerijremon »

Het brood was heerlijk! De smaken hebben natuurlijk iets langer de tijd gehad om samen te komen, poolish maar dan anders :lol:
Hobbybakker en broodblogger. Kneedmachine: BW SM5. Oven: Een mooie simpele IKEA MATTRADITION.
-------
Voor de geïnteresseerde mijn blog/kennisbank: Bakkerij Rémon
Gebruikersavatar
bakkerijremon
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: vr 25 sep 2020, 15:11

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door bakkerijremon »

Even een update aan degene wie gereageerd hebben. Mijn desem is goed levendig. Ik ben voor het voeden overgestapt naar een volkoren roggemeel van de lokale molen.

Hij ruikt heerlijk fruitig en 'bierachtig' van de gist. Hieronder het plaatje.

Afbeelding
Hobbybakker en broodblogger. Kneedmachine: BW SM5. Oven: Een mooie simpele IKEA MATTRADITION.
-------
Voor de geïnteresseerde mijn blog/kennisbank: Bakkerij Rémon
Gebruikersavatar
Jay-R
Gaat de goede kant op
Berichten: 76
Lid geworden op: do 10 sep 2020, 20:11
Contacteer:

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door Jay-R »

Lekker bezig!
Binnenkort aan de bak!
Wist je trouwens dat er een soort van desem DNA databank is.
Mixer Kenwood Major Titanium
Oven Bosch met Pizzasteen en op zoek naar wat anders.
Fotoblog https://www.instagram.com/jayrlapt/
Gebruikersavatar
bakkerijremon
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: vr 25 sep 2020, 15:11

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door bakkerijremon »

Wat bedoel je precies met een desem DNA databank Jay?

Edit: bedoel je deze? https://www.puratos.com/commitments/nex ... gh-library

Yesss, ik kan niet wachten! Gezien ik mijn desem moest verversen heb ik meteen maar een deegje gemaakt. Hij is al lekker actief want mijn broodjes zijn lekker aan t groeien (2 kleine busjes o.b.v. 335 gram meel). Ben toch al aardig aangestoken door de 'desemgriep'. En wat je aangaf is wel echt zo, gezien het allemaal op een trager pitje gaat kun je tussendoor nog lekker andere dingen doen.
Hobbybakker en broodblogger. Kneedmachine: BW SM5. Oven: Een mooie simpele IKEA MATTRADITION.
-------
Voor de geïnteresseerde mijn blog/kennisbank: Bakkerij Rémon
Gebruikersavatar
Jay-R
Gaat de goede kant op
Berichten: 76
Lid geworden op: do 10 sep 2020, 20:11
Contacteer:

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door Jay-R »

Ja die bedoel ik.
Mooi hè!
Ja gelukkig kan desem wat slechter klokkijken dan gist.
Had vanmorgen een mix van KAMUT, Einkorn en t65 die ik eergisteren was vergeten op het aanrecht, gebakken, weinig “ovenspring” maar smaak super lekker.

Dat is tevens het gevaar van dingen tussendoor doen, had die kleine naar school gebracht en bij thuiskomt niet meer aan het deeg gedacht. Geen stretch and folds gedaan, wel voorgevormd en gevormd.
Mixer Kenwood Major Titanium
Oven Bosch met Pizzasteen en op zoek naar wat anders.
Fotoblog https://www.instagram.com/jayrlapt/
Gebruikersavatar
bakkerijremon
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: vr 25 sep 2020, 15:11

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door bakkerijremon »

Haha dat klopt inderdaad ja, een gevaar is het wel. Maar het fijne van de desem is toch wel echt dat je het volledig aan kunt passen naar je eigen agenda en er niet 3,5 uur achter elkaar voor uit hoeft te trekken en te 'plannen' (ondanks de eventuele vertraging van de koelkast). Of die stretch en folds nu netjes om de zoveel tijd gebeuren of dat er wat langer tussen zit, het maakt voor de thuisbakker niet veel uit volgens mij. Erg 'forgiving' die desem, geweldig product!

Mijn eerste desembroodjes staan trouwens in mijn 'baksels draadje ;) )
Hobbybakker en broodblogger. Kneedmachine: BW SM5. Oven: Een mooie simpele IKEA MATTRADITION.
-------
Voor de geïnteresseerde mijn blog/kennisbank: Bakkerij Rémon
Gebruikersavatar
Jay-R
Gaat de goede kant op
Berichten: 76
Lid geworden op: do 10 sep 2020, 20:11
Contacteer:

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door Jay-R »

Precies!
Als iemand mij wel eens vraag hoe en wat met het bakken ed.
Zeg ik ook altijd, dit is mijn basis recept, pas het aan zoals het voor jou makkelijk is.
Desem kan niet klokkijken.
na het eerste rondje stretch and folds stap ik trouwens over naar de coil folds.
Mixer Kenwood Major Titanium
Oven Bosch met Pizzasteen en op zoek naar wat anders.
Fotoblog https://www.instagram.com/jayrlapt/
Gebruikersavatar
bakkerijremon
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: vr 25 sep 2020, 15:11

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door bakkerijremon »

Na een hele tijd weer terug van weggeweest. Vooral lekker actief op Facebook in de broodgroepen van Levine. Ik zal ook hier weer wat meer rondneuzen en proberen te ondersteunen bij vragen.

Gezellig! :thumbup:
Hobbybakker en broodblogger. Kneedmachine: BW SM5. Oven: Een mooie simpele IKEA MATTRADITION.
-------
Voor de geïnteresseerde mijn blog/kennisbank: Bakkerij Rémon
Gebruikersavatar
bakkerijremon
Gaat de goede kant op
Berichten: 60
Lid geworden op: vr 25 sep 2020, 15:11

Re: Even voorstellen -> Rémon

Bericht door bakkerijremon »

Leuk om alle berichten terug te lezen van een jaar of 2 terug, hier is het toch allemaal begonnen. :D
Hobbybakker en broodblogger. Kneedmachine: BW SM5. Oven: Een mooie simpele IKEA MATTRADITION.
-------
Voor de geïnteresseerde mijn blog/kennisbank: Bakkerij Rémon
Plaats reactie