Pagina 1 van 1

Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: wo 15 jan 2020, 17:01
door BrodyBrotz
Ik heb zojuist bij Micha een nieuwe Rofco B40 besteld. Heb al veel ervaring met de B10 maar wil nu iets meer productie gaan draaien en wellicht in het najaar nog een B40 er bij? Rofco heeft het overigens wel écht druk: ik was vandaag de bijna 200-ste en moest achteraan aansluiten :roll: in de wachtrij. Wat een geweldig product levert die club toch. Eind maart 2020 verwacht Micha te kunnen leveren. ;) 't Is dat jullie het weten. Ik ben trouwens ook voornemens een kantelbare Mecnosud (12 kg., IM12AM) aan te schaffen omdat ik het schoonmaken van mijn huidige Mecnosud (5 kg., IM5M) wel erg onhandig en bewerkelijk vind. Wanneer de oven geleverd is (en de Mecnosud) horen jullie zeker weer van mij. :wave:

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: wo 15 jan 2020, 21:11
door Vitamine C
Mooie oven. Bak je voor de hele wijk? :)

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: wo 15 jan 2020, 23:20
door Rik59
Dacht ik ook maar wilde "netjes" blijven... maar ziet er naar uit dat ik niet de enige "broodbeun" ben...

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: do 16 jan 2020, 00:52
door Levinebaktbrood
:thumbup: :thumbup:

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: do 16 jan 2020, 09:01
door BrodyBrotz
Jazeker. :D De broden zijn erg gewild en vinden gretig aftrek, wanneer de 'tijd rijp is' zal ik jullie er wat meer over vertellen. Ik heb zelfs overwogen om een broodautomaat (distributie) uit België aan te schaffen maar na nauwkeurige bestudering van het vergunningenstelsel en alles wat daar bij komt kijken m.b.t. 'aan huis verkoop' e.d. op een andere manier uitgekomen zodat mijn kennissen ;) tóch gezond brood kunnen eten en ik uit de kosten blijf.

Of het 'broodbeunen' is weet ik niet helemaal. Ambachtelijk bereid volkorenbrood en stokbrood is simpelweg nauwelijks nog te krijgen (zie ook https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bbe8127e/ ). En volgens mij vullen veel thuisbakkers deze behoefte in. Mede door enthousiaste boeken als die van Levine, maar ook deze site natuurlijk, ondervindt volgens mij het lokale broodbakken een boost in Nederland. Dat verklaart ook wellicht de besteldrukte bij Rofco? Ik vind het allemaal maar heel mooi zo en geniet met teugen van het broodbakken. Het heeft iets 'oers' in zich.

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: do 16 jan 2020, 20:23
door Koen77
Haha, een broodautomaat! Je kan ook gewoon een kraampje langs de straat met een geldkistje erbij ;-) Ik vind zelf wel de helft van de lol het persoonlijk contact met mensen, het is erg leuk om te merken dat mensen enthousiast worden van een zelfgemaakt broodje, niet?

PS: hier nog zo'n broodbeun ;-)

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: wo 25 mar 2020, 11:42
door BrodyBrotz
Ik had jullie beloofd eea. te laten zien aangaande de bouw van mijn hobby-bakkerij. Bijgaand een collage van wat ontwikkelingen in de afgelopen periode.
Afbeelding

In het weekeinde van de 15e februari begonnen met uitgraafwerkzaamheden in onze schuur en afgelopen weekeinde (21e maart) eerste bakactiviteiten kunnen starten. Morgen (donderdag de 25e maart) wordt de Rofco B40 bezorgd vanuit België (vanwege Cornona mocht ik hem afgelopen weekeinde niet meer zelf uit België ophalen). Ook ontvang ik morgen de eerste pallet met biologische meelproducten al. Dat wordt volop genieten!

De bouw van de bakkerij had ik strak en goed gepland, veel zelf gedaan, materialen hergebruikt en een paar zaken aan de aannemer uitbesteed. Belangrijk onderdeel was de installatie van een 5-groepenkast met alvast nog een krachtstroomgroep (je weet maar nooit). De Rofco B10, Rofco B40, de beide Mecnosud kneders (IM5AM en IM12AM) en de elektrische boiler zitten allemaal op een aparte groepen. De verlichting, afzuiging, verwarming, rijskast (MEC L864.1), broodsnijmachine, koelkast en koffiemolen voor Havermeel te maken zitten allemaal op 1 groep. Leuk voor diegenen die meer willen weten en wellicht ook een thuisbakkerij overwegen?
Afbeelding
Afbeelding

Alles op stroom …? Inderdaad ja, met het verdwijnen van de Salderingsregeling kan het geen kwaad om ons ‘teveel’ aan opgewekte stroom (en dat is veel) zélf op te gebruiken. Maar dat is weer een heeeel andere tak van sport.

Vooralsnog beperk ik mijn broodbakactiviteiten tot het maken van forse (ca. 1.125 gr.), biologische volkoren tarwe/rogge (80/20) broden die in de buurt gretig aftrek vinden. Eind maart, 1e week april wil ik in de weekenden écht gaan leveren. Mijn bakkerij werkt overigens compleet met een zg. Voedselveiligheidsplan (HACCP gecertificeerd). Het blijft bij afhalen en geen verkoop aan de deur.

Wanneer het goed loopt denk ik er ook over om op zaterdagen ambachtelijke stokbroden te gaan bakken met Frans, biologisch T65 bloem. Maar nu nog even niet, ... moet wel een hobby blijven natuurlijk ;)

Voor vragen kun je mij altijd een PB of een emailtje sturen.

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: wo 25 mar 2020, 14:07
door Vitamine C
Tof om te zien, super profi.

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: wo 25 mar 2020, 20:49
door lekkermelig
Ziet er erg mooi uit. Hoe groot is je bakkerij?

Wil

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: do 26 mar 2020, 01:15
door Levinebaktbrood
Ziet er top uit :thumbup: :thumbup:

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: vr 27 mar 2020, 18:01
door BrodyBrotz
lekkermelig schreef:
wo 25 mar 2020, 20:49
Ziet er erg mooi uit. Hoe groot is je bakkerij?

Wil
De vloeroppervlakte is ca. 15m2, wel een smalle pijpenla (2,5x6) zoals je kunt zien op de foto's. Maar daar is alle apparatuur omheen 'gepland' ;) .
Vanmiddag de gisteren bezorgde Rofco uitgepakt: wat een beauty! Vanuit de doos op de tafel, naast z'n broertje. En biertje erbij!
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gisteren kwam ook de eerste bestelling meelproducten binnen (van de Grutterij-Molen de Hoop).
Nu 'stinkt' het nog in de schuur van het inbranden van de nieuwe oven, maar morgen gaanik de eerste stokbroden al bakken, joepie!
Afbeelding

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: zo 05 apr 2020, 09:26
door BrodyBrotz
Een 'eerste' productie-sessie gisteren opgestart/uitgevoerd. Inmiddels 24 broden afgeleverd en al vele 'heerlijke' reacties binnen gekregen :thumbup:
Wat een heeeerlijke oven trouwens die Rofco B40. En zoals Levine al een keertje heeft aangegeven, de onderste ca 10 graden hoger dan de bovenste. En de oven is vooral super om (continu) mee door te bakken. Na de broodbaksessie (2 x12 stuks) nog wat proeven gedaan met stokbroden (biologisch T65 bloem) (had eergisteren al deeg in de koeler gezet). Blijft toch écht een vak apart die stokbroden. Later meer daarover.

Afbeelding
In de grijze boxen 12 hr. geleden aangemaakt voordeeg met alle overige ingrediënten voor ca 16 kg. meel (24 broden).

Afbeelding
En daar gaan ze (na 45 minuten voorrijs).

Beelden van voltooide broden had ik geen tijd voor, werden gewoon uit m'n handen gegrist :crazy: ( ... nee hoor, gewoon vergeten).
Volgende keer zet ik een gevuld Broban-kratje op de foto.

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: ma 06 apr 2020, 09:50
door Levinebaktbrood
:thumbup: :thumbup:

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: ma 04 mei 2020, 19:08
door baszdoove
Wow jaloers!! Wat een mooie hobbyruimte!!

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: ma 04 mei 2020, 19:18
door baszdoove
Hoi Hans, wat voor een tafel gebruik je om de broden op te laten rusten/vormen? Ik bedoel dan wat voor een soort blad (houtsoort) is geschikt voor de ‘hobbybakker’?

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: di 05 mei 2020, 11:57
door BrodyBrotz
Hoi Bas, een Beukenhouten blad. Werkt m.i. prettiger dan een werkblad van 'koud' RVS. Daarnaast voldoet een goed onderhouden (!) Beukenhouten werkblad in hygiënische zin prima(*). Echter, qua onderhoud ben je bij een nieuwe aanschaf wel even bezig:

1. De (gekookte) Lijnzaadolie (ik heb AURO 143 impregneer Lijnolie gebruikt) moet zo diep mogelijk in het nieuwe hout dringen;
2. De eerste paar keren het werkblad behandelen met 1 : 1 verdunner (ik heb AURO citrusverdunner 191gebruikt), indien het mengsel (aangebracht met doek) óp het werkblad blijft liggen (telkens na ca. 15 minuten), stoppen en overtollige plekken droog wrijven;
3. Deze eerste bewerking bepaalt hoe diep (ook in de toekomst) het hout beschermd is/blijft, ook bij volgende onderhoudsbewerkingen;
4. Telkens na 24 hr. (5 dagen lang) deze bewerkingen herhalen;
5. Vanaf de 6e dag kan het werkblad gebruikt worden;
6. Daarna wekelijks (al naar gelang het gebruik natuurlijk) behandeling met onverdunde (100%) Lijnolie herhalen, na een maand kan je het maandelijks zo onderhouden.

Afbeelding
Gebruikte Lijnolie met Citrusverdunner op Beukenhouten werkblad.

Tip: Absoluut (!) geen zeep (of andere vetoplossende middelen) gebruiken om het werkblad te reinigen, alleen met (warm)water borstelen.
En voor de veiligheid: een doekje met Lijnolie kan door broei tot zelfontbranding overgaan: gebruikte doek dus altijd in afgesloten bus (tijdelijk) bewaren of weggooien.

(*) Voor zover er niet gewerkt wordt met bederfelijke waar en/of ingrediënten van dierlijke oorsprong. E.e.a. cf. de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008, NBC. I.e. dus ook geen roomboter en/of ei bijvoorbeeld.

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: di 05 mei 2020, 12:54
door baszdoove
Dankje voor de info!!

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: di 12 mei 2020, 21:15
door guzzi
Mooi om te zien, kijk uit naar meer foto's van de bakkerij!

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: wo 13 mei 2020, 08:31
door BrodyBrotz
Een zaterdagochtend ...

Afbeelding
Dubbele tranche uit de B40.

Afbeelding
Leuke presentatie van de stokbroodjes.

Afbeelding
Compact biologisch Duitse T65 Tarwebloem, fijn van smaak en erg gewaardeerd.

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: zo 11 okt 2020, 08:53
door RedYssel
prachtig! Veel plezier met de oven!

Re: Nieuwe Rofco B40 besteld

Geplaatst: zo 11 okt 2020, 09:21
door Anke
Wat een mooie ruimte heb je!
Je zult hier heel veel lekkere broden kunnen bakken. Veel bakplezier!