Pagina 1 van 1

Rofco vs gewone oven

Geplaatst: ma 25 mar 2019, 11:28
door lekkermelig
Even terzijde, ik hoop dat ik dit mag aanroeren in deze discussie: wat is er zo bijzonder aan een Rofco?
Ik bak gewoon in een inbouwoven met een pizzasteen op het rooster, gaat uit de kunst.
KeesR
Kees, ik heb je vraag even gekopieerd naar het juiste forum.
Wat is er zo bijzonder aan een Rofco?
Laat me beginnen met zeggen dat je helemaal geen Rofco nodig hebt om prachtige broden te bakken. Maar het gaat wel heel goed :-). Een Rofco is geen voorwaarde om mooie broden te bakken al hoewel ik wel regelmatig zie dat niet-Rofco bezitters wat meer moeite hebben om een goede ovenrijs te krijgen.
Rofco's zijn speciaal gemaakt om brood te bakken. Dat wil zeggen, er liggen een paar hele dikke stenen in, die de warmte nog beter vasthouden dan een hele dunne pizza steen. Een gewone oven raakt zijn warmte veel sneller kwijt als je hem open doet, maar met een steen compenseer je dit.
Verder kan je in een Rofco met stoombakken werken, dwz een grote metalen bak waar je vlak voor het bakken water ingooit. Dat is met een gewone oven ook te realiseren met bakjes stenen (oppassen dat ze niet uit elkaar spatten) of ijzer(veiliger). Met name voor broden waar je veel stoom nodig hebt (dunne krokante korst, zoals stokbroden) is een goed resultaat eenvoudiger te halen met stoombakken in een Rofco. Er zijn ovens waar de garantie vervalt als je veel stoom gebruikt. Hoe serieus je dat moet nemen mag ieder voor zich bepalen, maar het staat soms wel in de voorwaarden.
Capaciteit. Met een B10 kan je al aardig wat broden tegelijkertijd bakken. Dat haal je net als je een heel grote gewone (90 cm) oven hebt. Met een B40 kan je heel veel bakken, men zegt iets van 12 kg brood per keer. Dat haal ik zelden, maar twaalf broden tegelijkertijd of 75 bolletjes in een keer is wel realistisch.
Ik heb zelf een B40 staan, en benut die capaciteit zelden. Heel vaak bak ik maar op een bakvlak. Maar voor een stapel platbrood of pizza voor feestjes, of een redelijke hoeveelheid kleinbrood is het wel erg handig.
Die dingen warmen zo lang op dat ik mijn bakschema daar wel op aanpas. Ik bak meestal eens in de twee weken, op slechts EEN bakvlak en dan meestal drie of vier keer achter elkaar.
Rofco's vreten trouwens best veel stroom, maar dat geldt ook voor sommige gewone ovens.
Ik heb thuis een gewone, hele kleine en qua temperatuur waardeloze oven. Voor mij was het dus: oven vervangen of een Rofco kopen. Uiteindelijk heb ik een B40 gekocht, en daar heb ik nog steeds geen spijt van. Maar ik ben wel een hele fanatieke bakker. Als je elke week drie broodjes bakt heb je echt niet perse een Rofco nodig. Uiteindelijk zijn ze ook gewoon heel lelijk en groot, een soort jaren vijftig koelkast model. Oftewel een geïsoleerde bak met verwarming. Je kan er wel prima wieltjes onder zetten, dan staan ze niet zo in de weg.

Wil

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: ma 25 mar 2019, 22:06
door KeesR
Dank je voor je uitgebreide antwoord en het verplaatsen naar het juiste forum.
Ik bak 2 broden per week dus houd me voorlopig aan de inbouwoven. Gelukkig heb ik een 4 cm dikke pizzasteen aangeschaft en in een glazen ovenschaal doe ik kokend water zodra deeg erin ligt.

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: di 26 mar 2019, 07:38
door willemsingapore
Hallo Kees,

Ik zou geen glazen oven schaal gebruiken voor stoom te maken. Deze kan makelijk kapot (exploderen) gaan als je het water er in doet. Zelf ondervonden... ;S ;S ;S Gewoon een RVS bakje of schaaltje gebruiken.

Willem

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: wo 27 mar 2019, 06:36
door StefanDijle
Hoi,

Wat bedoel je met veel stroom vreten, wil? Zijn deze ovens zo slecht geïsoleerd?

Mvg
Stefan

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: wo 27 mar 2019, 11:29
door lekkermelig
Ik vind de isolatie niet echt geweldig. Aan de randen van de deuren kan je een gemene verbranding oplopen en ik vermoed dat daar de meeste warmte weglekt. Ik weet niet of gewone ovens nou echt veel beter zijn, maar vaak staan die iets minder lang aan. Twee uur opwarmen van een Rofco heeft een serieuze invloed op je broodprijs als je er maar een broodje mee bakt. In de praktijk zal dat wel meevallen omdat je meestal meer bakt, maar het is een kostenpost die de meesten voor het gemak vergeten. Eerlijk gezegd kunnen de energiekosten me niet zo schelen, zelf broodbakken is sowieso niet goedkoop als je er ook een oven en een mixer voor gaat kopen. Maar Rofco geeft het idee dat ie zuinig is, en dat is zeker niet zo. Ik heb er lang geleden wel eens een artikeltje over geschreven:
https://www.lekkermelig.nl/bakken-vol-energie/

Wil

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: wo 27 mar 2019, 11:51
door StefanDijle
Hoi Wil,

ohha, de Rofco is dan echt geen spaar wonder. Ik zou darme in de zomer niet willen bakken, want dan word het hier onder het dak nog warmer. Het is duidelijk dat mijn huishoudsoven veel minder warmte afgeeft maar ik heb het (en kan het ook niet) gemeten.

groetjes
Stefan

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: wo 27 mar 2019, 12:11
door KeesR
willemsingapore schreef:
di 26 mar 2019, 07:38
Hallo Kees,

Ik zou geen glazen oven schaal gebruiken voor stoom te maken. Deze kan makelijk kapot (exploderen) gaan als je het water er in doet. Zelf ondervonden... ;S ;S ;S Gewoon een RVS bakje of schaaltje gebruiken.

Willem
Ik doe dit al jaren, gaat altijd nog goed.

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: wo 27 mar 2019, 13:55
door BakkerGerrit
KeesR schreef:
wo 27 mar 2019, 12:11

...... Ik doe dit al jaren, gaat altijd nog goed.
Van roken ga je dood, maar mijn opa is er 101 mee geworden......

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: wo 27 mar 2019, 18:41
door BrodyBrotz
Wat ik met name van de Rofco ovens weet te waarderen is dat je ze opstookt en dan feitelijk 'uit' zet wanneer de broden er in gebakken worden. En voor wat betreft stroomverbruik: voor 4 volkoren broden (2.700 gr. meel) van elk ca. 1.100 gr. per stuk (na het bakken) verbruik ik max. 1,4 kWh. met mijn B10. Praktisch betekent dat ca. max. een uur voorverwarmen en dan nog ca. een uur doordraaien op laagste stand, een stand die overigens nog nauwelijks stroom verbruikt omdat de elementen niet bij verwarmen. Ik laat hem wel doordraaien op de laagste stand omdat dan (1) de ventilator achterin de machine doordraait en (2) het lampje blijft branden ^)^ . De chamotte-stenen blijven overigens lang warm (ca. 2 hr. nog tot 100 C.) waardoor je eventueel met beperkt bijverwarmen weer klaar bent voor de volgende trits ^)^.

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: wo 27 mar 2019, 22:14
door danie
Ik bezit reeds 4 jaar een B5 (1,3 Kwh), die ik niet meer zou kunnen missen. Wat stroomverbruik betreft, ik bereik 210 graden na 45 minuten opwarmen - wat volgens mij aanvaardbaar is - . Bij het bakken wordt de oven nog 7 minuten doorgewarmd. Dus maximum 1 uur op volle kracht.

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: vr 12 apr 2019, 17:14
door Bakker Jo
Over het energieverbruik van gewone ovens is begin 2015 een keer e.e.a. geschreven. Misschien heb je er wat aan.

ffhttps://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?f=40&t=2827#p39883

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: zo 14 apr 2019, 18:37
door Wilfred Jansen
Na lang twijfelen heb ik een oven gekocht bij jan snippenberg. Soort pizza oven kan tot 450 graden maar hooggenoeg voor een busbrood. Energiezuiniger dan mijn inbouw. Goede steen. Boven en onderwarmte apart geen moment spijt van..... bakplaat 40x40. Als je erg veel brood moet bakken is die te klein maar voor mij groot genoeg.....

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: zo 14 apr 2019, 23:02
door BakkerGerrit
Lijkt me een mooi apparaat Wilfred! Ben benieuwd naar je ervaringen!

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: za 27 apr 2019, 22:11
door joop
Ben ook erg benieuwd naar de ervaringen.
Ziet er goed uit!

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: zo 28 apr 2019, 15:01
door Wilfred Jansen
Hij bevalt perfect. Veelzijdig van brood tot pizza, hartige taart, biscuitgebak, appeltaart etc.etc. Ik zou hem echt niet meer kwijt willen.

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: ma 29 apr 2019, 20:19
door joop
Heb je iets meer gegevens inzake het stroomverbruik en de opwarmtijd van deze oven?
Hoe voeg je stoom toe bij deze oven?
De prijs is zeker interessant, Je kunt er drie kopen voor de prijs van een B40

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: di 07 mei 2019, 19:57
door Wilfred Jansen
Ik heb geen onderzoek gedaan maar zie wel dat die globaal minder stroom verbruikt dan mijn inbouwoeven. Ik zet hem ongeveer drie kwartier tot een uur van te voren aan zodat de steen op temperatuur is. Zou ook korter kunnen maar kies voor zekerheid en de oven is zo geisoleerd dat die lekker warm

Stoom voeg ik toe met de desha stoombakje zo heet dat ding. Heb ik gekregen maar je kan het ook gewoon met een blikje o.i.d.

Qua prijs is het te doen maar ook qua mogelijkheden krijg alle produkten er een stuk beter uit....... dus hij is op alle markten thuis........

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: di 14 mei 2019, 22:43
door BBB
Lijkt me een aardige oven, ga je er ook Italiaans brood in bakken ?😆👍

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: ma 02 sep 2019, 16:12
door Haverbrood
Wat is bij de Rofco ovens de nuttige hoogte tussen twee stenen.

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: vr 17 jan 2020, 20:15
door BrodyBrotz
Ik ga binnenkort net zoals Lekkermelig al eens heeft gedaan, het energieverbruik en de snelheid van opwarmen eens testen van de Rofco B10 (en in maart de B40). Daarbij wil ik ze dan voorzien van isolatie-omkasting met (harde) steenwol platen (10 cm.) aan de zijkanten en bovenkant. Dat zou zo maar eens 30% besparing kunnen opleveren. Ivm. ventilatie/stoomafvoer natuurlijk niet de achterzijde en/of voorkant natuurlijk. Ik zal het verbruik meten en plaats tzt. nog wel een paar fotootjes van de 'test' :) Interessant is trouwens wel dat onze stroom 'gratis' is omdat we en forse plons panelen op het dak hebben liggen, gaat mij in eerste instantie vnl. om de aanwarmtijden te verkorten :-)

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: zo 16 feb 2020, 17:26
door JEPEDEWE
Toch is het me niet echt allemaal duidelijk..

Voor een broodbakoven is een stoomstootje van een 10 tal seconden wel een leuk extra
Kan iemand mij uitleggen hoe dat in die Rofco ovens werkt
En hoe jullie die stoomstoot in een "gewone" oven realiseren...
Ik kan er mij echt niet erg veel bij voorstellen
Dank voor de uitleg

JP

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: zo 16 feb 2020, 19:58
door Vitamine C
Rocco weet ik niet.

Gewone oven: of plantenspuit, desh stoombakje, of water tegen zijkant oven sproeien, of bak met ketting en daar water op spuiten. Mogelijkheden genoeg.

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: zo 16 feb 2020, 22:02
door Rik59
BrodyBrotz schreef:
vr 17 jan 2020, 20:15
Ik ga binnenkort net zoals Lekkermelig al eens heeft gedaan, het energieverbruik en de snelheid van opwarmen eens testen van de Rofco B10 (en in maart de B40). Daarbij wil ik ze dan voorzien van isolatie-omkasting met (harde) steenwol platen (10 cm.) aan de zijkanten en bovenkant. Dat zou zo maar eens 30% besparing kunnen opleveren. Ivm. ventilatie/stoomafvoer natuurlijk niet de achterzijde en/of voorkant natuurlijk. Ik zal het verbruik meten en plaats tzt. nog wel een paar fotootjes van de 'test' :) Interessant is trouwens wel dat onze stroom 'gratis' is omdat we en forse plons panelen op het dak hebben liggen, gaat mij in eerste instantie vnl. om de aanwarmtijden te verkorten :-)

Dit heb ik al jaren andersom met m'n vriezers gedaan... links/rechts en tussenin Kingspan thermaplaten...
Deze hebben zich al lang terugverdiend op 600 liter vriesruimte...

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: ma 17 feb 2020, 10:02
door lekkermelig
In een Rofco zou je ook met een plantenspuit kunnen werken, maar er zijn speciale stoombakken voor Rofco. Groot loeizwaar ijzeren geval wat je aan de zijkant van je bakvlak zet. Daar giet je water in.
Ik heb wel eens bij Rofco nagevraagd of dat nu perse nodig is vergeleken met de plantenspuit methode. Mij wordt verteld dat je met een plantenspuit minder stoom genereert dan met die bakken. Dat is vooral belangrijk als je een superdunne knapperkorst wil, zoals bij baguettes.

Wil

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: ma 17 feb 2020, 23:55
door Levinebaktbrood
Als je met een gewone plantenspuit water in de Rofco spuit dan is het al verdampt voordat je de deur weer dicht hebt gedaan.

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: di 18 feb 2020, 11:01
door JEPEDEWE
@ lekkermelig

Ik begrijp er niet veel van hoor..
Dus bij een rofco oven, hangt er aan de buitenkant een waterbak, daar doe je dan water in... en dan?
Hoe komt het water in de oven als stoom
Hoe lang geef je dan een "stoomstoot"? Kan je dat regelen?

Dank voor de uitleg

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: di 18 feb 2020, 11:06
door JEPEDEWE
@Levinebaktbrood

Ja dat denk ik dan ook... :think:

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: di 18 feb 2020, 22:31
door Rik59
JEPEDEWE schreef:
di 18 feb 2020, 11:01
@ lekkermelig

Ik begrijp er niet veel van hoor..
Dus bij een rofco oven, hangt er aan de buitenkant een waterbak, daar doe je dan water in... en dan?
Hoe komt het water in de oven als stoom
Hoe lang geef je dan een "stoomstoot"? Kan je dat regelen?

Dank voor de uitleg
Hij lijkt me duidelijk hoor JP..
lekkermelig schreef:
ma 17 feb 2020, 10:02
In een Rofco zou je ook met een plantenspuit kunnen werken, maar er zijn speciale stoombakken voor Rofco. Groot loeizwaar ijzeren geval wat je aan de zijkant van je bakvlak zet. Daar giet je water in.
Ik heb wel eens bij Rofco nagevraagd of dat nu perse nodig is vergeleken met de plantenspuit methode. Mij wordt verteld dat je met een plantenspuit minder stoom genereert dan met die bakken. Dat is vooral belangrijk als je een superdunne knapperkorst wil, zoals bij baguettes.
Wil
Dus op de steen in de oven.... en is dus in dat geval niet regelbaar in de zin van "ik draai aan een knopje" maar wel (voor zover ik weet) door het openzetten van een rooster cq. sleuf....

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: za 07 mar 2020, 20:50
door Teun3
Hoi allemaal,

Ik maak stoom met zo een handstoomreiniger (zonder schoonmaakproduct erin ;) ) en daarmee blaas ik stoom door het stoomklepje van mijn rofco B5 naar binnen. Door de stoom al in stoomvorm in te blazen hoop ik minder warmteverlies te genereren dan met een bakje water. Volgens mij werkt dit wel ok.

Teun

Re: Rofco vs gewone oven

Geplaatst: ma 09 mar 2020, 10:52
door lekkermelig
Met stoombakken heb je echt geen last van merkbaar warmteverlies, en met een steen van een paar centimeter dik ook niet.
Maar het is natuurlijk wel een creatieve oplossing.

Wil