Brood bakken in een (gesloten) BBQ

Over ovens in alle soorten en maten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Keesk
Deegkneder
Berichten: 160
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Brood bakken in een (gesloten) BBQ

Bericht door Keesk » wo 22 nov 2017, 22:08

Avond toehoorders.

Iemand toevallig ervaring met het bakken van brood in een gesloten BBQ????

Mijn gevoel zegt dat een (gas) BBQ vele malen beter te regelen is dan een elektrische huis-tuin-en-keuken-oven.
Lekker snel op temperatuur.
Alleen hebben we in dat geval te maken met uitsluitend onderwarmte en de warmte die dus in de oven blijft hangen.

Zou dit problemen gaan geven? / iemand hier toevallig ervaring mee?

Alvast dank voor het meedenken.

Gr. Kees
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Kenwood - K-mix
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom

Gebruikersavatar
Gebaxke
Gaat de goede kant op
Berichten: 98
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Brood bakken in een (gesloten) BBQ

Bericht door Gebaxke » do 23 nov 2017, 21:31

Zelf gebruik ik een weber Genesis BBQ waar ik vuurvaste stenen op het rooster heb gelegd.
Opstoken naar 230 graden en terug zetten naar 200 om het brood te bakken.
Hij krijgt inderdaad meer onderwarmte dus af en toe goed checken.
Het is allemaal slechter te regelen maar leuk om te doen en veel brood in een keer te bakken. Of een grote pizza op een 80x40 bakplaat. Heerlijk.

Gebruikersavatar
Keesk
Deegkneder
Berichten: 160
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 10:02
Locatie: Amsterdam

Re: Brood bakken in een (gesloten) BBQ

Bericht door Keesk » do 23 nov 2017, 21:44

Goed checken op??????

Je zou toch denken dat een (gas)BBQ beter te regelen is met de temperatuur......
Mijn oven lijkt namelijk wel een dame in de overgang zo gaat die alle kanten uit :G
Alle begin is moeilijk :D

Kneder: Kenwood - K-mix
Oven: Ikea Kulinarisk - stoom

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3336
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Brood bakken in een (gesloten) BBQ

Bericht door lekkermelig » vr 24 nov 2017, 00:13

Als je een oven hebt waar de temperatuur nogal van varieert denk ik dat het behoorlijk zou kunnen helpen om er een steen in te leggen. Die functioneert als een heatsink en zo blijft ie langer op temperatuur. Als de thermostaat van je oven stuk is helpt het natuurlijk niet maar met steen en stoombakje kan je van de meeste ovens volgens mij wel een goede oven voor broden maken.
Volgens mij is het een illusie om te denken dat een BBQ beter te regelen is. Tuurlijk kan je in een BBQ ook broodbakken, maar ook daar gaat het een stuk beter als je met een steen werkt. Warmte opslag zodat het minder fluctueert, dat is de hele truuk.
Daarom hebben Rofco's zo'n dikke steen en Manz een hele dikke stalen plaat. Maar met de meeste thuisovens kan het ook best, alleen je capaciteit is enigszins beperkt als je veel wil bakken.

WIl
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Gebaxke
Gaat de goede kant op
Berichten: 98
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Brood bakken in een (gesloten) BBQ

Bericht door Gebaxke » vr 24 nov 2017, 15:56

Goed checken of de onderkant van het brood niet te bruin wordt ten op zichtte van de bovenkant.

Even aangepast, nu is de foto te zien. Foutje bedankt :grin:

https://einde.dse.nl/fotoalbums/bbq_ste ... =Origineel

Gebruikersavatar
Motormuis
Gaat de goede kant op
Berichten: 52
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 11:40

Re: Brood bakken in een (gesloten) BBQ

Bericht door Motormuis » ma 25 dec 2017, 01:17

Ik bak geregeld op de big green egg. Ik deel de BBQ dan in als oven met pizzasteen. Wel ervoor zorgen dat de steen goed op temperatuur is.


Groetjes Lidy.

Plaats reactie