Nu een aantal maal gebakken in m'n Rofco en op de eerste paar keer na nu telkens gelijk op de steen. Met inschieten gaat het nog niet altijd goed, zo bleef het natte deeg weleens plakken en moest ik deze snel nog verplaatsen. Het lijkt erop dat het daar gaat inbranden. Vervolgens de zwarte plekken weggeschuurd lichtjes, maar ze komen toch weer terug samen met nieuwe.
Ik heb alleen nog maar met bloem/meel gebakken, geen suiker/boter oid, dus dat kan het niet zijn. Ik veeg na elke bak het losse bloem weer weg (op de foto nog niet gedaan).
Ook lijkt het opspattende water uit de stoombak voor vlekken te zorgen.
In hoeverre is zoiets normaal? Ze waren nog perfect schoon, waarschijnlijk nooit zonder bakvel op gebakken hiervoor.
Ovensteen wordt zwart
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4006
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Ovensteen wordt zwart
Ik zal maar geen foto's opsturen van mijn stenen :-)
Ze worden wel wat viezer in de loop der tijd, maar ik ken wel forumbakkers hier met een nettere oven
Het ziet er allemaal behoorlijk onschuldig uit.
Kijk ook deze link maar eens voor wat tips, ziet er trouwens wel netjes uit, maar ook niet brandschoon.
https://www.weekendbakery.com/posts/tip ... ven-users/
Wil
Ze worden wel wat viezer in de loop der tijd, maar ik ken wel forumbakkers hier met een nettere oven
Het ziet er allemaal behoorlijk onschuldig uit.
Kijk ook deze link maar eens voor wat tips, ziet er trouwens wel netjes uit, maar ook niet brandschoon.
https://www.weekendbakery.com/posts/tip ... ven-users/
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Ovensteen wordt zwart
Tsja, een ovensteen blijft niet schoon, tenzij je altijd een bakvel gebruikt.
Tip: gebruik rijststrooimeel (geen rijstebloem of rijstemeel) op je schietplank. Dat verbrandt niet zo snel als bloem. Je kan het na het bakken zo van de steen afvegen.
Tip: gebruik rijststrooimeel (geen rijstebloem of rijstemeel) op je schietplank. Dat verbrandt niet zo snel als bloem. Je kan het na het bakken zo van de steen afvegen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Erik-
- Deegkneder
- Berichten: 107
- Lid geworden op: wo 14 jun 2017, 10:11
Re: Ovensteen wordt zwart
Ik had simpelweg niet verwacht dat ze zo snel al vies zouden worden, niet dat ze schoon zouden blijven. Zwart wel wegschuren of niet meer naar omkijken?
Ik gebruik inderdaad rijstemeelpoeder, werkt perfect.
Ik gebruik inderdaad rijstemeelpoeder, werkt perfect.
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Ovensteen wordt zwart
Ik heb een oud beestje...Schatting is dat mijn Rofco 20 jaar oud is. De stenen worden idd vies en je ziet soms zwarte vlekken.
Ik heb wel het idee dat het hele zwarte soms ook weer minder wordt, omdat je stenen een soort van schoon branden...
Niet meer naar omkijken, het kan geen kwaad voor de stenen.
Ik heb wel het idee dat het hele zwarte soms ook weer minder wordt, omdat je stenen een soort van schoon branden...
Niet meer naar omkijken, het kan geen kwaad voor de stenen.
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer