Zachte korst bij rofco b40
- Pascal
- Jongste bediende
- Berichten: 48
- Lid geworden op: di 13 okt 2015, 23:46
Zachte korst bij rofco b40
Ik heb nu een paar keer verschillende broden gebakken in de rotco b40 en ik krijg de korst niet mooi crsipy. De korst worst krispy zodra het brood uit de oven komt, maar is na 5 minuten al weer zeer zacht. Het brood blijft wel krispy als ik het een een gewone oven bakt.
Het recept dat ik vandaag heb gebruikt is van Jeffrey Hamelman
Tarwebloem 88%
Roggemeel 12%
Water 70%
Suiker 1,2 %
Zout 2%
Yoghurt 7%
Gist vers 1 %
Het brood wordt afgebakken met stoom (bakken geleverd bij de rofco) op 230 met de laatste 10 minuten de dampsleutels open.
Wat doe ik verkeerd?
Het recept dat ik vandaag heb gebruikt is van Jeffrey Hamelman
Tarwebloem 88%
Roggemeel 12%
Water 70%
Suiker 1,2 %
Zout 2%
Yoghurt 7%
Gist vers 1 %
Het brood wordt afgebakken met stoom (bakken geleverd bij de rofco) op 230 met de laatste 10 minuten de dampsleutels open.
Wat doe ik verkeerd?
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Zachte korst bij rotco b40
Misschien omdat je de oven Rotco noemt :rofl2:
Maar zonder dollen .... nog 5 minuten in de oven laten liggen met deur open en oven uit kan helpen.
Deeg met een hoger vochtpercentage ook langer bakken.
Maar zonder dollen .... nog 5 minuten in de oven laten liggen met deur open en oven uit kan helpen.
Deeg met een hoger vochtpercentage ook langer bakken.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Pascal
- Jongste bediende
- Berichten: 48
- Lid geworden op: di 13 okt 2015, 23:46
Re: Zachte korst bij rotco b40
Hoi Levine,
Ik heb dat al uitgeprobeerd maar werkt niet. Ik heb het ook met enkele recepten van jou boek. De bloem die ik gebruik komt van de Zuidermolen.
Ik heb dat al uitgeprobeerd maar werkt niet. Ik heb het ook met enkele recepten van jou boek. De bloem die ik gebruik komt van de Zuidermolen.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Zachte korst bij rotco b40
Pascal,
Ik heb pas geleden besloten om een bepaald brood standaard vijf minuten langer te laten bakken. Dat is een wereld van verschil, ik krijg nu een veel stevigere korst. In dit geval met een B40. Ik zou het gewoon eens proberen, en kijken of je verschil merkt.
Wil
Ik heb pas geleden besloten om een bepaald brood standaard vijf minuten langer te laten bakken. Dat is een wereld van verschil, ik krijg nu een veel stevigere korst. In dit geval met een B40. Ik zou het gewoon eens proberen, en kijken of je verschil merkt.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: Zachte korst bij rotco b40
Hoe lang laat je de oven op 230 graden staan?
- Pascal
- Jongste bediende
- Berichten: 48
- Lid geworden op: di 13 okt 2015, 23:46
Re: Zachte korst bij rotco b40
Ik draai de temp. naar 200 zodra het brood een bruine kleur krijgt. Ik zal morgen het brood eens 5 minuten langer bakken. Kijken of de korst dan beter wordt.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Zachte korst bij rotco b40
Pascal,
Ik lees nu nogmaals je werkwijze en zag iets over het hoofd
De laatste 10 minuten de dampsleutels open? Dat kan, maar ik vermoed dat de oven inderdaad nog behoorlijk vochtig blijft. Je kan ook proberen de dampsleutels eerder open te zetten. De stoom is vooral erg nuttig tijdens de ovenrijs, daarna kan je bij de meeste broden de dampsleutels best openzetten.
Bij de meeste broden draai ik de temperatuur terug na 8 minuten en zet dan gelijk de dampsleutels open. Daarna laat ik mijn broodjes van 600 gram nog zo'n 27 minuten bakken, dus in totaal 35. Dat heb ik nu onlangs opgehoogd naar 40 en het wordt wat knapperiger, dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik weet niet of je de stoombakken gebruikt, maar ik zou er ook zeker niet teveel water in gooien.
Succes met testen,
Wil
Ik lees nu nogmaals je werkwijze en zag iets over het hoofd
De laatste 10 minuten de dampsleutels open? Dat kan, maar ik vermoed dat de oven inderdaad nog behoorlijk vochtig blijft. Je kan ook proberen de dampsleutels eerder open te zetten. De stoom is vooral erg nuttig tijdens de ovenrijs, daarna kan je bij de meeste broden de dampsleutels best openzetten.
Bij de meeste broden draai ik de temperatuur terug na 8 minuten en zet dan gelijk de dampsleutels open. Daarna laat ik mijn broodjes van 600 gram nog zo'n 27 minuten bakken, dus in totaal 35. Dat heb ik nu onlangs opgehoogd naar 40 en het wordt wat knapperiger, dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik weet niet of je de stoombakken gebruikt, maar ik zou er ook zeker niet teveel water in gooien.
Succes met testen,
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Pascal
- Jongste bediende
- Berichten: 48
- Lid geworden op: di 13 okt 2015, 23:46
Re: Zachte korst bij rotco b40
@Wil, Bedankt voor het antwoord. Ik gebruik inderdaad de stoombakken van Rofco. Ik doe iets minder dan 5 dl. koud water in. Ik ga morgen de dampsleutels eerder open te zetten. Kijken wat het resultaat wordt.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Zachte korst bij rotco b40
Hoi,
5 dl per bak of per drie bakken? Ik vind het behoorlijk veel. Ik gooi er meestal een half waterglaasje in, dat zal hooguit 1 dl zijn, en dat is al behoorlijk veel. Ik lees elders dat sommigen slechts 30 ml gebruiken. Het gaat erom om in het begin wat stoom te genereren, je hoeft er geen thee mee te zetten :-)
Dus flink minderen en de ventielen iets eerder open zetten, dat moet toch wel lukken dan.
Wil
5 dl per bak of per drie bakken? Ik vind het behoorlijk veel. Ik gooi er meestal een half waterglaasje in, dat zal hooguit 1 dl zijn, en dat is al behoorlijk veel. Ik lees elders dat sommigen slechts 30 ml gebruiken. Het gaat erom om in het begin wat stoom te genereren, je hoeft er geen thee mee te zetten :-)
Dus flink minderen en de ventielen iets eerder open zetten, dat moet toch wel lukken dan.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Zachte korst bij rotco b40
Dat is wel erg veel water , of het nu per bak is om per 3.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Zachte korst bij rotco b40
:rofl2: :rofl2: :rofl2: :rofl2:lekkermelig schreef:Het gaat erom om in het begin wat stoom te genereren, je hoeft er geen thee mee te zetten
Haha Wil, die is goed.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- Pascal
- Jongste bediende
- Berichten: 48
- Lid geworden op: di 13 okt 2015, 23:46
Re: Zachte korst bij rofco b40
Ik heb minder water in de stoombakken gebruikt en de dampsleutels eerder geopend. Het ziet er naar uit dat het brood knapperigger is geworden :-)