Rofco B40, verbrande onderkant
- edwin
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 56
- Lid geworden op: di 20 dec 2011, 22:30
- Locatie: Amsterdam
- Contacteer:
Rofco B40, verbrande onderkant
Rofco b40
Ik las al eerder op dit forum ervaringen van Rofco B40 bezitters over het fenomeen verbrande onderkant, zonder de juiste oplossing hiervoor.
Mijn probleem was dat mijn broden op het onderste bakvlak steeds een verbrande onderkant kregen. Ik heb ook begrepen dat Rofco B40 gebruikers zelden het onderste bakvlak gebruiken en vrijwel uitsluitend op de bovenste 2 bakvlakken bakken. Jammer van een Rofco B40 met 3 bakvlakken toch? Navraag bij Micha van Rofco leverde ook geen bevredigende oplossing. Exprerimenteren met de temperatuurregeling voor het onderste bakvlak gaf ook geen resultaat.
De oplossing: ik heb de onderste steen ingekort tot 45 x 45 cm (i.p.v. 48 x 48 cm) en de steen 5 centimeter verhoogd door ijzeren steuntjes van 5 cm tussen het verwarmingsspiraal te plaatsen. De warmte van de onderste verwarmingsspiraal gaat nu langs de steen direct de bakruimte in en bereikt zodoende de voeler van de thermostaat. Voorheen bleef de onderste verwarmingsspiraal veel langer branden doordat de voeler van de thermostaat dacht dat de warmte in de onderste bakruimte nog te laag was en dus veel te land actief bleef, met het gevolg van de verbrande onderkant. Is dit een constructiefout van Rofco? Ik weet het niet zeker maar ik ben erg blij dat mijn oplossing goed werkt: geen verbrande onderkant meer!
Ik las al eerder op dit forum ervaringen van Rofco B40 bezitters over het fenomeen verbrande onderkant, zonder de juiste oplossing hiervoor.
Mijn probleem was dat mijn broden op het onderste bakvlak steeds een verbrande onderkant kregen. Ik heb ook begrepen dat Rofco B40 gebruikers zelden het onderste bakvlak gebruiken en vrijwel uitsluitend op de bovenste 2 bakvlakken bakken. Jammer van een Rofco B40 met 3 bakvlakken toch? Navraag bij Micha van Rofco leverde ook geen bevredigende oplossing. Exprerimenteren met de temperatuurregeling voor het onderste bakvlak gaf ook geen resultaat.
De oplossing: ik heb de onderste steen ingekort tot 45 x 45 cm (i.p.v. 48 x 48 cm) en de steen 5 centimeter verhoogd door ijzeren steuntjes van 5 cm tussen het verwarmingsspiraal te plaatsen. De warmte van de onderste verwarmingsspiraal gaat nu langs de steen direct de bakruimte in en bereikt zodoende de voeler van de thermostaat. Voorheen bleef de onderste verwarmingsspiraal veel langer branden doordat de voeler van de thermostaat dacht dat de warmte in de onderste bakruimte nog te laag was en dus veel te land actief bleef, met het gevolg van de verbrande onderkant. Is dit een constructiefout van Rofco? Ik weet het niet zeker maar ik ben erg blij dat mijn oplossing goed werkt: geen verbrande onderkant meer!
le pain, c’est du gâteau
2 x Rofco B40 & Maxima MPM20 met 2 kuipen & 15 plaats rijskast
http://WWW.EDWINBAKTBROOD.NL
2 x Rofco B40 & Maxima MPM20 met 2 kuipen & 15 plaats rijskast
http://WWW.EDWINBAKTBROOD.NL
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Rofco B40, verbrande onderkant
Wauw, dat vind ik nou eens fijn om te lezen!!
Het is nl niet alleen bij de B40, want ik heb het ook altijd bij mijn B20. Dus ik gebruik altijd maar 2 vlakken en kan dan dan "maar" 4 broden bakken...
Hoe heb je de steen in gekort?
Super dat je nu alle lagen kunt gebruiken! veel bakplezier.
Het is nl niet alleen bij de B40, want ik heb het ook altijd bij mijn B20. Dus ik gebruik altijd maar 2 vlakken en kan dan dan "maar" 4 broden bakken...
Hoe heb je de steen in gekort?
Super dat je nu alle lagen kunt gebruiken! veel bakplezier.
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- edwin
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 56
- Lid geworden op: di 20 dec 2011, 22:30
- Locatie: Amsterdam
- Contacteer:
Re: Rofco B40, verbrande onderkant
Ik heb de steen ingekort met een professionele zaagtafel om steen mee te zagen
le pain, c’est du gâteau
2 x Rofco B40 & Maxima MPM20 met 2 kuipen & 15 plaats rijskast
http://WWW.EDWINBAKTBROOD.NL
2 x Rofco B40 & Maxima MPM20 met 2 kuipen & 15 plaats rijskast
http://WWW.EDWINBAKTBROOD.NL
- edwin
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 56
- Lid geworden op: di 20 dec 2011, 22:30
- Locatie: Amsterdam
- Contacteer:
Re: Rofco B40, verbrande onderkant
Ik vergat te melden dat ik dit probleem met mijn B20 niet heb, rarara?
le pain, c’est du gâteau
2 x Rofco B40 & Maxima MPM20 met 2 kuipen & 15 plaats rijskast
http://WWW.EDWINBAKTBROOD.NL
2 x Rofco B40 & Maxima MPM20 met 2 kuipen & 15 plaats rijskast
http://WWW.EDWINBAKTBROOD.NL
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Rofco B40, verbrande onderkant
Ik herken je verhaal helemaal niet.
Ik heb eerst een B30 gehad en bak nu in 2 B40's. Ik gebruik wel altijd alle drie de bakvlakken en heb echt nog nooit een verbrande onderkant gehad. De broden die op de onderste bakvlakken zijn gebakken, zijn juist altijd het lichts van kleur.
Ik heb eerst een B30 gehad en bak nu in 2 B40's. Ik gebruik wel altijd alle drie de bakvlakken en heb echt nog nooit een verbrande onderkant gehad. De broden die op de onderste bakvlakken zijn gebakken, zijn juist altijd het lichts van kleur.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Rofco B40, verbrande onderkant
Ik heb ook een B40, heb dit ook nog nooit gezien. Bij mij wordt het middelste vak juist meestal het donkerst geloof ik. Maar ik bak veel vaker met maar een bakvlak. Vooral omdat ik toch geen 10 kilo deeg in een keer kan mixen en vaak meerdere soorten brood achter elkaar aan bak.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Rofco B40, verbrande onderkant
Met mijn B40 heb ik dezelfde ervaring. Geen verbrande onderkant. Ik bak regelmatig met 3 vlakken. De bovenste bakt bij mij het donkerst. Daar houd ik rekening mee. Ik doe de bovenste temperatuur meestal 10 graden lager dan de middelste en onderste. Gaat prima. :GLevinebaktbrood schreef:Ik herken je verhaal helemaal niet.
Ik heb eerst een B30 gehad en bak nu in 2 B40's. Ik gebruik wel altijd alle drie de bakvlakken en heb echt nog nooit een verbrande onderkant gehad. De broden die op de onderste bakvlakken zijn gebakken, zijn juist altijd het lichts van kleur.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- edwin
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 56
- Lid geworden op: di 20 dec 2011, 22:30
- Locatie: Amsterdam
- Contacteer:
Re: Rofco B40, verbrande onderkant
Ik heb inmiddels mijn bevindingen ook naar Micha gemaild, misschien ligt het toch aan de thermostaat of de verwarmingsspiraal van het onderste bakvlak. Ik heb het probleem gelukkig niet meer. Het is goed te horen dat andere Rofco B40 gebruikers dit probleem niet hebben. Dit forum is toch om allerlei informatie met elkaar te delen ?
le pain, c’est du gâteau
2 x Rofco B40 & Maxima MPM20 met 2 kuipen & 15 plaats rijskast
http://WWW.EDWINBAKTBROOD.NL
2 x Rofco B40 & Maxima MPM20 met 2 kuipen & 15 plaats rijskast
http://WWW.EDWINBAKTBROOD.NL
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Rofco B40, verbrande onderkant
Vind het wel fijn om te horen dat ik niet de enige ben met dit probleem.
Wij hebben ook al iets onder de steen gelegd, maar tot nu toe dus nog niet het gewenste resultaat.
Misschien toch maar eens kijken of we een stukje van de steen af kunnen halen...
Bedankt voor de tip!
Wij hebben ook al iets onder de steen gelegd, maar tot nu toe dus nog niet het gewenste resultaat.
Misschien toch maar eens kijken of we een stukje van de steen af kunnen halen...
Bedankt voor de tip!
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Rofco B40, verbrande onderkant
Jazeker, altijd interessant om verschillende ervaringen te horen, en zeker ook om de nukken van een Rofco eens te horen.De Rofco's worden hier op het forum toch vooral de hemel in geprezen, dan is een tegengeluid ook wel eens aardig. Je kunt er fantastische broden mee bakken, maar de temperatuuraanduiding zal mij altijd een raadsel blijven. Ik geloof niet dat ooit iemand de temperatuur gemeten heeft die de thermostaat aangaf, maar altijd zo'n 20 a 30 graden hoger. En niet alle bakvlakken zijn even warm. Dat is bij het bovenste vlak eenvoudig te compenseren, maar tussen vlak 2 en 3 wordt het wat lastiger. En volgens mij slurpen ze energie, ook al zegt Rofco dat ze heel zuinig zijn. Ze zijn aan de buitenkant wel heel erg heet.edwin schreef:Ik heb inmiddels mijn bevindingen ook naar Micha gemaild, misschien ligt het toch aan de thermostaat of de verwarmingsspiraal van het onderste bakvlak. Ik heb het probleem gelukkig niet meer. Het is goed te horen dat andere Rofco B40 gebruikers dit probleem niet hebben. Dit forum is toch om allerlei informatie met elkaar te delen ?
Je kan er wel prachtige broden mee bakken, als je het apparaat eenmaal snapt, en in verhouding tot andere broodovens zijn ze relatief goedkoop (oef, zei ik dat echt ) En je kan er enorme hoeveelheden mee bakken. Heb al meerdere malen een hele stapel pizza uitgetoverd voor een flink feestje, of alle broden op ons jaarlijkse buurtfeest.
Dus ik hou mijn Rofco wel :-) Maar als je niet zo heel veel brood bakt en wel een goede standaardoven hebt kan je daar (met pizzasteen erin) volgens mij ook prima resultaten krijgen.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- anton
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 7
- Lid geworden op: vr 24 mei 2013, 00:13
Re: Rofco B40, verbrande onderkant
Met de Rofco B40 begin ik bij broodbakken ,zowel groot- als kleinbrood, afhankelijk van het kleurend vermogen van het product (suikergehalte)
met in-ovenen bij 250gr C.
Daarna de thermostaten terugdraaien naar 150gr C en afhankelijk van de gewenste baktijd (bv volkorenbrood,800 gram-45 minuten),de thermostaten
weer terug naar 250 gr C na ongv 30 minuten baktijd.
Bij kleinbrood ligt dat natuurlijk weer anders, dat zal je proefondervindelijk te weten moeten komen.
Vooral bij meerdere charges achter elkaar te bakken product is het belangrijk tijdig weer te gaan bij-verwarmen, dus gedurende de laatste bak-minuten
van het op dat moment in de oven bakkende product.
Succes.
met in-ovenen bij 250gr C.
Daarna de thermostaten terugdraaien naar 150gr C en afhankelijk van de gewenste baktijd (bv volkorenbrood,800 gram-45 minuten),de thermostaten
weer terug naar 250 gr C na ongv 30 minuten baktijd.
Bij kleinbrood ligt dat natuurlijk weer anders, dat zal je proefondervindelijk te weten moeten komen.
Vooral bij meerdere charges achter elkaar te bakken product is het belangrijk tijdig weer te gaan bij-verwarmen, dus gedurende de laatste bak-minuten
van het op dat moment in de oven bakkende product.
Succes.
- reinthco
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 16
- Lid geworden op: do 12 jul 2012, 12:53
- Locatie: Lent
Re: Rofco B40, verbrande onderkant
Ik ben in het bezit van een rofco b10 en heb ook een probleem met het onderste vak, van de week stokbrood gebakken en 2 stuks in het bovenste vak waren goed van leur en gaarheid, maar in het onderste vak lag een bijna gecremeerd 3e stokbrood blijkt de temperatuur dus minimaal 20 graden warmer te zijn dan het bovenste vak. Wie heeft deze ervaring ook en weet misschien de oplossing hiervoor?
:2th: Hobby bakker.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Rofco B40, verbrande onderkant
Sowieso is het beter om om elk bakvlak dezelfde hoeveelheid deeg af te bakken. Als je minder deeg op de onderste steen bakt dan wordt dat deeg sneller bruin.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Rofco B40, verbrande onderkant
Het gaat hier wel om een B10 natuurlijk, met veel kleinere bakvlakken, bij 3 stokbroodjes valt er niet zo veel anders te verdelen.... En je kan ook niet met de temperatuur spelen omdat de vlakken op dezelfde thermostaat reageren.
Ik zou ook eens bij Rofco informeren met je probleem. Je mag toch wel verwachten dat het verschil niet heel erg groot zou zijn.
Wil
Ik zou ook eens bij Rofco informeren met je probleem. Je mag toch wel verwachten dat het verschil niet heel erg groot zou zijn.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl