Astrid,Ook ik heb weer gebakken, maar moet toch een beetje wennen aan de nieuwe oven.
De onderkant van mijn tomaten,pompoenpittenbrood was, aan de onderkant, een beetje verbrand in het midden.
Na meeting met de thermometer gaf de oven, bij instelling van 250 graden, 280! graden aan.
Maandag maar eens een testje doen met de oventhermometer en de instelling van de oven.
Ik ben zeker geen Manz expert, want ik heb zelf een Rofco, maar mogelijk snap ik wel waar het probleem zit. Ik zou me niet zo heel druk maken om de temperaturen die je meet in een Manz, dat kunstje hebben forumleden ook wel gedaan met een Rofco B40. In een B40 zijn de gemeten temperaturen ook vaak 30 graden hoger dan de ingestelde. Ik had laatst zelfs vrij donkere broden, terwijl de tweede serie met exact dezelfde temperatuur wel prima was. Later snapte ik wat het was: tussentijds bijwarmen. Als de oven nog niet helemaal lekker op temperatuur is gaat ie bijwarmen en daar worden je broden donkerder van. Dus oven te koud, broden te donker. Klinkt tegenstrijdig he?
Ik weet niet hoe je temperatuurschema nu precies is, maar je bakt ook in een Manz (net als in een Rofco) de mooiste broden met vallende warmte. Dus eerst een aantal minuten de boel mooi laten kleuren, daarna de temperatuur omlaag. Een Manz heeft zoveel thermische massa dat ie dan maar vrij langzaam afkoelt, op de restwarmte wordt je brood prima gaar.
De werkwijze van een aantal Manz gebruikers voor vloerbroden:
Oven voorverwarmen op 250, dan je broden erin na 10-12 minuten de temperatuur omlaag. Sommigen zetten hem helemaal laag, anderen zetten hem op 190 C. Ik denk dat het niet veel uitmaakt, ik vermoed dat de temperatuur na een half uur pas langzaam gedaald is.
De werkwijze verschilt dus eigenlijk niet zo van een Rofco. Grote verschillen: verwarmingselement zit in de metalen platen, bij een Rofco werkt je met losse verwarmingspiralen. Dus een brood in een Manz verbrand sneller aan de onderkant, in een Rofco eerder aan de bovenkant. Verder is het vocht anders geregeld: in een Manz hoef je geen stoom toe te voegen. Deze is zo hermetisch gesloten dat het vocht er nauwelijks uit kan, en het vocht komt dus vooral uit de broden. Bij een Rofco voeg je water toe via een sproeier of stoombakken. Na een aantal minuten wil je die stoom weer kwijt: in een Rofco zet je de dampsleutels open, bij een Manz zetten sommige bakkers de deur de laatste 5 a 10 minuten op een kier.
Succes met bakken, ik weet zeker dat je met een Manz ook perfecte broden kan bakken!
Meer info vind je bijvoorbeeld in dit duitse draadje
http://brotbackforum.iphpbb3.com/forum/ ... -t129.html
Wil