Rofco vs gewone oven

Over ovens in alle soorten en maten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3078
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Rofco vs gewone oven

Bericht door lekkermelig » ma 25 mar 2019, 11:28

Even terzijde, ik hoop dat ik dit mag aanroeren in deze discussie: wat is er zo bijzonder aan een Rofco?
Ik bak gewoon in een inbouwoven met een pizzasteen op het rooster, gaat uit de kunst.
KeesR
Kees, ik heb je vraag even gekopieerd naar het juiste forum.
Wat is er zo bijzonder aan een Rofco?
Laat me beginnen met zeggen dat je helemaal geen Rofco nodig hebt om prachtige broden te bakken. Maar het gaat wel heel goed :-). Een Rofco is geen voorwaarde om mooie broden te bakken al hoewel ik wel regelmatig zie dat niet-Rofco bezitters wat meer moeite hebben om een goede ovenrijs te krijgen.
Rofco's zijn speciaal gemaakt om brood te bakken. Dat wil zeggen, er liggen een paar hele dikke stenen in, die de warmte nog beter vasthouden dan een hele dunne pizza steen. Een gewone oven raakt zijn warmte veel sneller kwijt als je hem open doet, maar met een steen compenseer je dit.
Verder kan je in een Rofco met stoombakken werken, dwz een grote metalen bak waar je vlak voor het bakken water ingooit. Dat is met een gewone oven ook te realiseren met bakjes stenen (oppassen dat ze niet uit elkaar spatten) of ijzer(veiliger). Met name voor broden waar je veel stoom nodig hebt (dunne krokante korst, zoals stokbroden) is een goed resultaat eenvoudiger te halen met stoombakken in een Rofco. Er zijn ovens waar de garantie vervalt als je veel stoom gebruikt. Hoe serieus je dat moet nemen mag ieder voor zich bepalen, maar het staat soms wel in de voorwaarden.
Capaciteit. Met een B10 kan je al aardig wat broden tegelijkertijd bakken. Dat haal je net als je een heel grote gewone (90 cm) oven hebt. Met een B40 kan je heel veel bakken, men zegt iets van 12 kg brood per keer. Dat haal ik zelden, maar twaalf broden tegelijkertijd of 75 bolletjes in een keer is wel realistisch.
Ik heb zelf een B40 staan, en benut die capaciteit zelden. Heel vaak bak ik maar op een bakvlak. Maar voor een stapel platbrood of pizza voor feestjes, of een redelijke hoeveelheid kleinbrood is het wel erg handig.
Die dingen warmen zo lang op dat ik mijn bakschema daar wel op aanpas. Ik bak meestal eens in de twee weken, op slechts EEN bakvlak en dan meestal drie of vier keer achter elkaar.
Rofco's vreten trouwens best veel stroom, maar dat geldt ook voor sommige gewone ovens.
Ik heb thuis een gewone, hele kleine en qua temperatuur waardeloze oven. Voor mij was het dus: oven vervangen of een Rofco kopen. Uiteindelijk heb ik een B40 gekocht, en daar heb ik nog steeds geen spijt van. Maar ik ben wel een hele fanatieke bakker. Als je elke week drie broodjes bakt heb je echt niet perse een Rofco nodig. Uiteindelijk zijn ze ook gewoon heel lelijk en groot, een soort jaren vijftig koelkast model. Oftewel een geïsoleerde bak met verwarming. Je kan er wel prima wieltjes onder zetten, dan staan ze niet zo in de weg.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
KeesR
Deegkneder
Berichten: 149
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door KeesR » ma 25 mar 2019, 22:06

Dank je voor je uitgebreide antwoord en het verplaatsen naar het juiste forum.
Ik bak 2 broden per week dus houd me voorlopig aan de inbouwoven. Gelukkig heb ik een 4 cm dikke pizzasteen aangeschaft en in een glazen ovenschaal doe ik kokend water zodra deeg erin ligt.

Gebruikersavatar
willemsingapore
Deegkneder
Berichten: 142
Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door willemsingapore » di 26 mar 2019, 07:38

Hallo Kees,

Ik zou geen glazen oven schaal gebruiken voor stoom te maken. Deze kan makelijk kapot (exploderen) gaan als je het water er in doet. Zelf ondervonden... ;S ;S ;S Gewoon een RVS bakje of schaaltje gebruiken.

Willem

Gebruikersavatar
StefanDijle
Deegkneder
Berichten: 146
Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door StefanDijle » wo 27 mar 2019, 06:36

Hoi,

Wat bedoel je met veel stroom vreten, wil? Zijn deze ovens zo slecht geïsoleerd?

Mvg
Stefan
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com

Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3078
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door lekkermelig » wo 27 mar 2019, 11:29

Ik vind de isolatie niet echt geweldig. Aan de randen van de deuren kan je een gemene verbranding oplopen en ik vermoed dat daar de meeste warmte weglekt. Ik weet niet of gewone ovens nou echt veel beter zijn, maar vaak staan die iets minder lang aan. Twee uur opwarmen van een Rofco heeft een serieuze invloed op je broodprijs als je er maar een broodje mee bakt. In de praktijk zal dat wel meevallen omdat je meestal meer bakt, maar het is een kostenpost die de meesten voor het gemak vergeten. Eerlijk gezegd kunnen de energiekosten me niet zo schelen, zelf broodbakken is sowieso niet goedkoop als je er ook een oven en een mixer voor gaat kopen. Maar Rofco geeft het idee dat ie zuinig is, en dat is zeker niet zo. Ik heb er lang geleden wel eens een artikeltje over geschreven:
https://www.lekkermelig.nl/bakken-vol-energie/

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
StefanDijle
Deegkneder
Berichten: 146
Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door StefanDijle » wo 27 mar 2019, 11:51

Hoi Wil,

ohha, de Rofco is dan echt geen spaar wonder. Ik zou darme in de zomer niet willen bakken, want dan word het hier onder het dak nog warmer. Het is duidelijk dat mijn huishoudsoven veel minder warmte afgeeft maar ik heb het (en kan het ook niet) gemeten.

groetjes
Stefan
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com

Gebruikersavatar
KeesR
Deegkneder
Berichten: 149
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door KeesR » wo 27 mar 2019, 12:11

willemsingapore schreef:
di 26 mar 2019, 07:38
Hallo Kees,

Ik zou geen glazen oven schaal gebruiken voor stoom te maken. Deze kan makelijk kapot (exploderen) gaan als je het water er in doet. Zelf ondervonden... ;S ;S ;S Gewoon een RVS bakje of schaaltje gebruiken.

Willem
Ik doe dit al jaren, gaat altijd nog goed.

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Warme bakker
Berichten: 669
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door BakkerGerrit » wo 27 mar 2019, 13:55

KeesR schreef:
wo 27 mar 2019, 12:11

...... Ik doe dit al jaren, gaat altijd nog goed.
Van roken ga je dood, maar mijn opa is er 101 mee geworden......
Groet, Gerrit

Gebruikersavatar
BrodyBrotz
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: za 09 feb 2019, 09:04

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door BrodyBrotz » wo 27 mar 2019, 18:41

Wat ik met name van de Rofco ovens weet te waarderen is dat je ze opstookt en dan feitelijk 'uit' zet wanneer de broden er in gebakken worden. En voor wat betreft stroomverbruik: voor 4 volkoren broden (2.700 gr. meel) van elk ca. 1.100 gr. per stuk (na het bakken) verbruik ik max. 1,4 kWh. met mijn B10. Praktisch betekent dat ca. max. een uur voorverwarmen en dan nog ca. een uur doordraaien op laagste stand, een stand die overigens nog nauwelijks stroom verbruikt omdat de elementen niet bij verwarmen. Ik laat hem wel doordraaien op de laagste stand omdat dan (1) de ventilator achterin de machine doordraait en (2) het lampje blijft branden ^)^ . De chamotte-stenen blijven overigens lang warm (ca. 2 hr. nog tot 100 C.) waardoor je eventueel met beperkt bijverwarmen weer klaar bent voor de volgende trits ^)^.

Gebruikersavatar
danie
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: za 07 dec 2013, 15:47
Locatie: Oedelem -8730 (België)

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door danie » wo 27 mar 2019, 22:14

Ik bezit reeds 4 jaar een B5 (1,3 Kwh), die ik niet meer zou kunnen missen. Wat stroomverbruik betreft, ik bereik 210 graden na 45 minuten opwarmen - wat volgens mij aanvaardbaar is - . Bij het bakken wordt de oven nog 7 minuten doorgewarmd. Dus maximum 1 uur op volle kracht.
Rofco B5 & Bear Teddy

Gebruikersavatar
Bakker Jo
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: vr 31 okt 2014, 21:05
Locatie: Nieuwstadt

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door Bakker Jo » vr 12 apr 2019, 17:14

Over het energieverbruik van gewone ovens is begin 2015 een keer e.e.a. geschreven. Misschien heb je er wat aan.

ffhttps://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?f=40&t=2827#p39883

Gebruikersavatar
Wilfred Jansen
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: wo 09 dec 2015, 20:10

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door Wilfred Jansen » zo 14 apr 2019, 18:37

Na lang twijfelen heb ik een oven gekocht bij jan snippenberg. Soort pizza oven kan tot 450 graden maar hooggenoeg voor een busbrood. Energiezuiniger dan mijn inbouw. Goede steen. Boven en onderwarmte apart geen moment spijt van..... bakplaat 40x40. Als je erg veel brood moet bakken is die te klein maar voor mij groot genoeg.....
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Warme bakker
Berichten: 669
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door BakkerGerrit » zo 14 apr 2019, 23:02

Lijkt me een mooi apparaat Wilfred! Ben benieuwd naar je ervaringen!
Groet, Gerrit

Gebruikersavatar
joop
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: zo 07 jun 2015, 12:04

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door joop » za 27 apr 2019, 22:11

Ben ook erg benieuwd naar de ervaringen.
Ziet er goed uit!
"The breath of being is been able to share your bread.” Lailah Gifty Akita

* Oven met boven en onderwarmte - Kneedmachine Krefft PR20-S - Kitchenaid 7580

Gebruikersavatar
Wilfred Jansen
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: wo 09 dec 2015, 20:10

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door Wilfred Jansen » zo 28 apr 2019, 15:01

Hij bevalt perfect. Veelzijdig van brood tot pizza, hartige taart, biscuitgebak, appeltaart etc.etc. Ik zou hem echt niet meer kwijt willen.

Gebruikersavatar
joop
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: zo 07 jun 2015, 12:04

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door joop » ma 29 apr 2019, 20:19

Heb je iets meer gegevens inzake het stroomverbruik en de opwarmtijd van deze oven?
Hoe voeg je stoom toe bij deze oven?
De prijs is zeker interessant, Je kunt er drie kopen voor de prijs van een B40
"The breath of being is been able to share your bread.” Lailah Gifty Akita

* Oven met boven en onderwarmte - Kneedmachine Krefft PR20-S - Kitchenaid 7580

Gebruikersavatar
Wilfred Jansen
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: wo 09 dec 2015, 20:10

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door Wilfred Jansen » di 07 mei 2019, 19:57

Ik heb geen onderzoek gedaan maar zie wel dat die globaal minder stroom verbruikt dan mijn inbouwoeven. Ik zet hem ongeveer drie kwartier tot een uur van te voren aan zodat de steen op temperatuur is. Zou ook korter kunnen maar kies voor zekerheid en de oven is zo geisoleerd dat die lekker warm

Stoom voeg ik toe met de desha stoombakje zo heet dat ding. Heb ik gekregen maar je kan het ook gewoon met een blikje o.i.d.

Qua prijs is het te doen maar ook qua mogelijkheden krijg alle produkten er een stuk beter uit....... dus hij is op alle markten thuis........

Gebruikersavatar
BBB
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: wo 16 jan 2019, 18:08

Re: Rofco vs gewone oven

Bericht door BBB » di 14 mei 2019, 22:43

Lijkt me een aardige oven, ga je er ook Italiaans brood in bakken ?😆👍

Plaats reactie