Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Over ovens in alle soorten en maten
Gebruikersavatar
Door Pascal
#62358
Hoi, ik heb een rofco B40 en gebruik sinds kort alle drie dek van de oven. Ik merk dat bij mij de bovenste het mooist bakt en de middelste harder bakt (lijkt wel of de temp. hier hoger is dan bij de bovenste), terwijl het onderste dek heel bleek bakt. Zijn er hier nog meer forum leden die dit ondervinden en is hier iets aan te doen?

Tnx, Pascal
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62363
Ik heb het met mijn conventionele oven en wissel om de zoveel tijd..

Dus baktijd 50 min = 1 x 20 minuten + 2 x 15 minuten en hierin wisselen de drie etages...
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#62365
Ik heb dat ook wel met mijn B40. Ik bak alleen niet zo heel vaak met drie etages, en het verschil is niet extreem groot maar je ziet het wel.
Het is ook niet heel verwonderlijk. er zitten meerdere spiralen in, en boven en onder zal je wat meer last van afkoeling hebben. Voel maar eens aan de buitenkant (de deur bijvoorbeeld) dan snap je dat er ook wel wat warmteverlies is.
Ik heb wel eens energiemetingen gedaan, zelfs als het ding al op temperatuur is stookt ie nog als een malloot door.
Ik weet niet precies waar de thermostaat meetpunten zitten, maar dat maakt ook vast uit.
De bovenste etage heeft spiralen boven en onder die etage, de middelste etage profiteert nog mee van de warmte van de onderste. Ik vermoed dat de middelste iets minder heet gaat bakken als je de temperatuur van de bovenste ook wat lager zet, of bijvoorbeeld de bovenste temperatuur een of meerdere minuten eerder terugdraait. Het is een beetje spelen met de knoppen om het verschil te compenseren, of je haalt bepaalde etages er iets eerder uit. Het blijft een relatief simpel apparaat, dus verwacht geen hele gedetailleerde temperatuur en vochtregeling.

Wil
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#62371
Dat heb ik ook met mijn B40. Ik zet de rechterknop (voor het middelste en onderste bakvlak) 10 graden hoger in. Dan wordt de warmte beter verdeeld over de twee bakvlakken.
Gebruikersavatar
Door Pascal
#62377
Het probleem is dat de bovenste mooi bakt en de middelste baker veel heter. De onderste bakt veel minder. Ik kan helaas de middelste en de onderste niet apart regelen, aangezien dat onder de rechter knopt valt
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#62381
Toch maar eens proberen de bovenste iets lager te zetten. Den dat het wel helpt.
Brood laten rijzen in de koeling

Hoi, plötzblog is zeker een goede bron. Nu v[…]

oranje snippers

Hoi, nog een ding omdat ik in Belgie echt last ha[…]

Zo'n bakblik zit een beetje lossig. Vraag mij niet[…]

Wat een geweldig filmpje! Bedankt hiervoor. Ik heb[…]