Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Over ovens in alle soorten en maten
#60564
Dag allemaal,

Ik bak in een 90cm Boretti oven waar ik een (destijds meegeleverde) pizzasteen heb liggen van ongeveer 40x60 cm. De steen zelf is nog geen cm dik, maar aan de onderkant bevinden zich vertikale lamellen, zodat de dikte van de steen in totaal zo'n 1 cm is (maar dus niet 1 massieve cm, als u begrijpt wat ik bedoel).

Ik zou graag een chamotte steen van 3 cm aanschaffen (mogen ook 2 stenen van 30x40 zijn). Ik heb er diverse online gevonden voor een redelijke prijs, maar helaas moeten die op een pellet worden bezorgd, hetgeen de totaalprijs bijna verdubbelt. Afhalen is gezien de afstand ook vrij lastig (en uiteindelijk even duur als laten bezorgen).

Ik ben dus op zoek naar een plek in Groningen, Friesland of Drenthe waar ik zo'n steen zou kunnen afhalen. Kan iemand mij daarin adviseren?
#60575
Dag Rik,

er staat inderdaad Vuursteen, maar zelfs een leek kan toch op de foto zien dat dat natuurlijk geen echte vuursteen (flint) is, ook al noemen ze het zo :-)
Het ziet er uit als klei, wat Chamotte is, alleen is het zo open, veel gaten. Alsof het klei met een heel hoge hydratatie is.
Vandaar mijn vraag...

Maar die link van jou is zeker interessant! Misschien toch maar eens een ritje aan wagen binnenkort. Dank!
#60579
Uituindelijk gekozen voor deze:

https://www.groenebouwmaterialen.nl/a-2 ... r-2-stuks/

Een grote plaat chamotte wordt alleen op een pellet verstuurd bij de diverse aanbieders vanwege de breekbaarheid. Twee losse tegels wordt nog wel goedkoop verstuurd.

Ik kan ze zelf makkelijk op maat flexen en bovendien komen ze op een rooster te liggen. Dat is natuurlijk ietwat flexibel en dan hebben twee lossen tegels wellicht ook een grotere overlevingskans dan 1 hele grote, die in het midden zou kunnen breken. Evengoed bedankt voor de suggesties.
#60602
Vanmiddag zijn beide stenen aangekomen. Geen idee dat zo'n 3cm steen zo zwaar was! Afijn, beide stenen zijn 40x40 en de ruimte in mijn oven is 58x37, dus er moest een haakse slijper aan te pas komen om alles op maat te maken. Één steen is net iets te klein voor 2 boules...

Afbeelding

De kleine steen was 2 mm hoger, dus die heb ik aan de rand, waar hij aan de grote steen aansluit, een klein beetje gevlakt. Nu sluiten ze mooier aan.

Omdat het rooster waar ze op liggen wat doorhing in het midden vanwege al dat gewicht heb ik de stenen aan zowel de voor- als achterkant ondersteund met een rvs hoekijzer.

Zaterdag bakdag...ik ben erg benieuwd.
Ik zal zeker een uur moeten voorverwarmen...
Laatst gewijzigd door jvanoort op do 14 jun 2018, 19:15, 2 keer totaal gewijzigd.
Brood van Miepj

2,5 uur oven opwarmen is wel erg lang. Vraag me af[…]

El cheapo ovenvloer

Slim ook om die losse steen te gebruiken voor het […]

Brood van Gerrit

Een goed begin van een lekker weekend. [emoji106][[…]

Tom's pogingen

Geen tips voor de korst van de kaiserbroodjes? […]