Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor alle vragen over planeetmengers, spiraalkneders en andere kneedapparatuur
Gebruikersavatar
Door Demian
#61177
Afgelopen vrijdag is de nieuwe KitchenAid 7580X 6,9 L bezorgd. Heb de Kenwood Chef Titanium XL overwogen, maar video’s van knedende machines van dit merk waren weinig overtuigend. De Ankarsrum Assistent 6230 is een krachtige kneder, echter de manier waarop Assistent kneedt kan mij persoonlijk niet echt overtuigen; hoewel er veel positieve ervaringen over de Ankarsrum op het internet staan.

De alhier veel geprezen spiraalkneders zijn, zelfs in de kleinste uitvoering, té groot voor het aanrecht/werkblad in een relatief kleine keuken. Opbergen in een enkelsteen vochtige garage en elke dag sjouwen lijkt me, ook gezien het gewicht, geen optie.

De planetaire mixers knedertest op de site van Levine, de ervaringen van forumlid Melinda en de video’s van Leo Pelzer op Youtube met dezelfde keukenmachine, overtuigenden mij om dit model kitchenAid te kiezen. De 7580X niet echt groot en harmoniseert in de keuken; hetgeen ik ook belangrijk vind.

Ik bak tegenwoordig bijna dagelijks 1 tot 2 broden uitgaande van 500 gram meel per brood (tot 2 kg meel is met de 7580X mogelijk). Dus echt zwaar krijgt de kneder het niet. Volgens KitchenAid kan dit model een kracht kan ontwikkelen van 1.3 PK.

Voor gebruik haal ik de keukenmachine naar voren.

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Demian
#61277
Ben nog steeds erg tevreden met de aankoop. In tegenstelling tot mijn oude KA kruipt het deeg nauwelijks op en draait het bijna niet rond de haak maar wordt na een paar omwentelingen weer naar de rand gedrukt waarna de spiraal er weer doorheen kneed.

De KA 7580 heeft een rotatiesnelheid van 40 tot 200 omwentelingen per minuut verdeeld over 10 standen. Ik gebruik voor het kneden uitsluitend stand 1 & 2. Ik merk bij deze krachtige kneder, dat de kans op overkneden groter is.

Ik lees hier en daar op internet dat men bij dit type KA moeite heeft om de kom te verwijderen. Ik heb de ervaring dat als ik de kom aan het handvat schuin omhoog trek, zodat de achterzijde omlaag wordt gedrukt, de kom soepel uit de klem loskomt.

Niet onbelangrijk: als rechtshandige had voor mij het handvat aan de rechterkant van de kom mogen zitten.

Als het toch een planetaire kneder moet zijn en de Bear Teddy niet zonder meer te vertrouwen is, dan komen, mijns inziens, van kitchenAid alleen de keukenmachines met vast kop en lift in aanmerking. Met uitzondering van de goedkopere minder krachtige 325 Watt KA Heavy Duty die geleverd wordt met een kneedhaak in plaats van een spiraalvormige.
Gebruikersavatar
Door Corine
#62211
Mag ik vragen waarom je dat vindt van die vaste kop en lift?

Ik heb een Artisan KSM150, 4,8 maar overweeg toch een 7580 of een 7591. Ik overweeg dit vooral omdat ik dan deeg voor 2 grote broden tegelijk kan kneden,dat scheelt best veel tijd.
Maar ik vind het toch lastig om nu precies de verschillen te vinden tussen alle typenummers.
Gebruikersavatar
Door Demian
#62230
Hallo Corine, bij een planetaire kneder komen, als gevolg van de dubbele rotatie, forse krachten vrij. Bij alle kneders met een kop die omhoog kan, beweegt de kop als gevolg van die krachten, ook afhankelijk van de hoeveelheid deeg, (flink) heen en weer. Zo te zien op YouTube heeft de BEAR Teddy Mixer ook met beweegbare kop daar iets minder last van. De KitchenAid 5KSM7580X met vaste kop beweegt niet. Wel beweegt het liftgedeelte waarop de kom bevestigd is ietwat heen en weer.

De 5KSM7580X heb ik gekocht, omdat ik uitgezocht heb dat van de planetaire kneders alleen deze machine goed in staat is om 3 à 4 keer per week het deeg voor 2 à 3 broden tegelijk te kneden. De Bear Teddy kan dat op papier ook begrijp ik, maar de importeur van mening is dat de Teddy is gemaakt om maar af en toe te kneden, zie link: www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?f=20 ... teddy+bear Ook kreeg ik uit reacties op dit forum de indruk dat de Teddy, eufemistisch uitgedrukt, nogal service-gevoelig is.
De mooie Ankarsrum Assistent, lijkt me ook sterk genoeg om minstens 2.5 kg deeg te kneden (ik lees nooit iets over problemen met deze machine), maar vereist meer aandacht tijdens het kneden; zoals het geleidelijk toevoegen van het meel en het zonodig heen & weer bewegen van de rol/deeghaak.

Zover ik kan zien is het verschil tussen de KitchenAid 5KSM7580X en de € 50,- goedkopere 5KSM7591X, de glimmende respectievelijk geborstelde kom en een verschil in de vorm van het handvat.
Het valt op dat de KSM7591X vooral op horeca websites te koop is en dat de garantietermijn maar 1 jaar is. Terwijl de garantietermijn van de 5KSM7580X 5 jaar is, zie link: www.kitchenaid.nl/static_assets/pdf/KA/KA_SDA_nl.pdf

Over de 5KSM7580X ben ik nog steeds tevreden. Tegenwoordig kneed ik meestal 2 broden van ieder 500 gr meel; totaal ongeveer 1750 gr deeg. Volgens de fabrikant kan de 5KSM7580X & KSM7591X tot 3.8 kg brooddeeg verwerken. Ik houd het op maximaal 1500 gr meel/2650 gr deeg.
De verkoopprijs van de 5KSM7580X ligt, vaak afhankelijk van de kleur, tussen de € 700,- en de € 785,-
Gebruikersavatar
Door Corine
#62232
Dank voor je uitgebreide antwoord.

Ik bedacht me vanochtend dat ik in plaats van mijn Artisan 4,8 te verkopen en een nieuwe artisan 6,9 ltr te kopen, ook een extra mengkom kan aanschaffen. Terwijl het eerste brood gekneed wordt, kan ik de ingrediënten voor het 2e brood alvast afwegen en kneden zodra de eerste klaar is. Dat scheelt ook al best wat tijd...toch nog eens even op me laten bezinken.
Iemand die het ook oo deze manier doet? Dus een extra mengkom om wat tijd te besparen?
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#62233
Je kan toch gewoon je ingrediënten ergens anders in afwegen en ze in de kom kiepen zodra het kneden van deeg1 klaar is?
Dat scheelt je sowieso een hoop geld, en is nauwelijks meer werk. Het ligt een beetje aan het soort brood maar voor veel simpele broden stelt dat afwegen sowieso niets voor. Veel meer dan vijf minuten voor alle ingrediënten zal het niet zijn als je alles al klaar hebt staan. En als je die twee degen dan gelijk wil bakken, maak je het deeg van nummer 2 gewoon een heel klein beetje warmer, zijn ze toch nog gelijk klaar.

Wil
Gebruikersavatar
Door Rik59
#62234
Eén mengkom maar andere kommen.. mokken en schoteltjes genoeg.. :D, :D,

Ik weeg alles de dag ervoor in....
Moet m'n desem immers ook "wakker" maken..

Neem +/- een half uur (incl. 10 min. autolyse) voor een deeg te draaien.. en plan zodat alles een beetje redelijk bij elkaar komt met afbakken..
Gebruikersavatar
Door Demian
#62235
Goed bedacht, die extra mengkom of twee keer kneden in dezelfde kom. Iets meer werk, echter een veel goedkopere oplossing omdat je al een machine hebt.

@ Corine, wat je eerdere vraag aangaande de vaste kop betreft: persoonlijk vind ik zo’n schuddende kop gedurende het kneden van die kleinere machine’s weinig vertrouwenwekkend, maar ik ken mensen die met een dergelijke machine vele jaren zonder defect kneden, doch ik kan er moeilijk aan wennen.
Brood laten rijzen in de koeling

Hoi, plötzblog is zeker een goede bron. Nu v[…]

oranje snippers

Hoi, nog een ding omdat ik in Belgie echt last ha[…]

Zo'n bakblik zit een beetje lossig. Vraag mij niet[…]

Wat een geweldig filmpje! Bedankt hiervoor. Ik heb[…]