Misvormt brood

Al je vragen over het bakken in een broodbakmachine (bbm)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
valk03
Jongste bediende
Berichten: 31
Lid geworden op: vr 20 mar 2020, 10:14

Misvormt brood

Bericht door valk03 »

Goedemorgen, een vraagje over mijn Panasonic BBM. Sinds kort krijig ik alleen nog brood uit de BBM die misvormt is. Rijzen en bakken is nog steeds prima en het brood smaakt ook goed alleen de vorm krijg ik niet meer goed. Uiteraard is het recept niet gewijzigd.

Iemand een idee?
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Misvormt brood

Bericht door hjeverts »

Heb je een foto van je baksels?

Is de temperatuur momenteel hoger dan in de tijd dat je baksels wel lukten? Gist niet te oud?
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
valk03
Jongste bediende
Berichten: 31
Lid geworden op: vr 20 mar 2020, 10:14

Re: Misvormt brood

Bericht door valk03 »

Dank voor de reactie. Het gist is nog niet zo oud en de buitentemperatuur is nu wel iets hoger ivm de zomer.

Groet,
Robert Afbeelding

Verstuurd vanaf mijn VOG-L29 met Tapatalk

Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Misvormt brood

Bericht door hjeverts »

Het lijkt mij dat je deeg nauwelijks gerezen is daar het niet mooi de vorm van de bus gekregen heeft.
Is de binnenkant ook behoorlijk compact en wat voor recept heb je gebruikt?
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
valk03
Jongste bediende
Berichten: 31
Lid geworden op: vr 20 mar 2020, 10:14

Re: Misvormt brood

Bericht door valk03 »

Dat is het gekke, de binnenkant is prima. Het is Waldkornmeel vd Zuidmolen en zoals gezegd, nooit last gehad to een paar weken geleden. Afbeelding

Zou het aan de BBM kunnen liggen? Ik heb zelf het idee dat er niet goed genoeg gekneed/gemengd wordt. Wellicht is de BBM aan het eind van zijn levensduur.

Verstuurd vanaf mijn VOG-L29 met Tapatalk
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Misvormt brood

Bericht door lekkermelig »

Wil je je tapatalk onderschrift SVP uitzetten?

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Misvormt brood

Bericht door hjeverts »

Ligt er nog meel los op de bodem dat je aan het mengen denkt?

Hoe voelt het deeg aan na het kneden en zie je een gladde bol in de machine liggen?
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
valk03
Jongste bediende
Berichten: 31
Lid geworden op: vr 20 mar 2020, 10:14

Re: Misvormt brood

Bericht door valk03 »

Hallo Hans,

Nee geen meel meer op de bodem. Wellicht heeft het toch met het gist te maken. Ik koop een pak vers gist en zie wel wat er gebeurt.

Dank voor je hulp.

Groeten.

Robert
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Misvormt brood

Bericht door papagena »

Welk recept gebruik je?
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
valk03
Jongste bediende
Berichten: 31
Lid geworden op: vr 20 mar 2020, 10:14

Re: Misvormt brood

Bericht door valk03 »

Het is een Walkornmeel van de Zuidmolen. 500 gram, 275gram water en 7 gram gist. Is tot voor een paar weken geleden altijd goed gegaan.
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 268
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: Misvormt brood

Bericht door Bantam »

55% hydratatie is aan de lage kant.
Wat is het resultaat als je bvb. 300 gram water zou gebruiken ?
Je kan bvb. telkens 15 gram extra water gebruiken om een brood te maken. Dan zie je het verschil duidelijk.
Nu gebruik je 500 gr. meel + 275 gram water. (+ gist enz...)
Probeer eens :
Nu : 500 gr. meel + 275 gram water ( 55% hydratatie)
dan :
-500 gr. meel + 290 gram water ( 58% hydratatie)
daarna :
-500 gr. meel + 305 gram water ( 61% hydratatie)
daarna :
-500 gr. meel + 320 gram water ( 64% hydratatie)
daarna :
-500 gr. meel + 335 gram water, ( 67% hydratatie), wie weet is dat ook nog lekker brood ? :D

Succes!
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
valk03
Jongste bediende
Berichten: 31
Lid geworden op: vr 20 mar 2020, 10:14

Re: Misvormt brood

Bericht door valk03 »

Zal het eens proberen, maar het is wel altijd goedgegaan. Blijft toch gek.......
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Misvormt brood

Bericht door papagena »

Waarom gebruik je niet het recept van Panasonic? Het lijkt mij dat je inderdaad te weinig water gebruikt en teveel gist.
Pak het recept uit de handleiding maar.
500 gram meel
1 tl gist
1 ½ tl zout
30 gram olie/boter
350 gram water.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
valk03
Jongste bediende
Berichten: 31
Lid geworden op: vr 20 mar 2020, 10:14

Re: Misvormt brood

Bericht door valk03 »

Dat antwoord is vrij simpel. Het is meer dan een jaar in orde geweest. In principe zou dat toch niet zomaar kunnen veranderen? Maar goed, ik zal het eens proberen. Dank voor je hulp.
Plaats reactie