Brood bakken in Jakarta

Al je vragen over het bakken in een broodbakmachine (bbm)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Trompie
Stofhapper
Berichten: 1
Lid geworden op: za 01 aug 2020, 05:59

Brood bakken in Jakarta

Bericht door Trompie » za 01 aug 2020, 06:36

Een vraagje, ik woon in Jakarta en heb voor het eerst mijn broodbakmachine gebruikt. Ik heb het recept van de handleiding van de broodbakmachine gebruikt. In Nederland gaf dat een goed resultaat. Het resultaat was echter een klomp gebakken niet genoeg gerezen deeg. Kan de oorzaak zijn dat het hier vochtiger en warmer is dan in Nederland? Graag advies

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1291
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Brood bakken in Jakarta

Bericht door Rik59 » za 01 aug 2020, 07:47

Trompie normaal stellen we ons even voor in de juiste rubriek... puur om te weten of je geen terroristische connecties hebt :D :D
Nee je moet het zo zien we hebben hier een groot gesprek over ja eh... brood en als iemand met je mee gaat praten is het altijd onbeleefd als je niet weet met er wie je "praat"....

Heb je niet wat rendang of soto gemorst in die BBM?

Wie hebben hier een specialiste met de BBM... zij is van eiland naar eiland gezwommen anda negara yang baik dan menyenangkan...
Meestal is het een gistprobleem of te lang gerezen.... teveel gist.... of korter laten rijzen...
Bak hetzelfde broodje nog een paar keer en verander wat zaken maar iedere keer 1 ding tegelijk anders weet je nl. niet wat gewerkt heeft.. bij ons lukte als die broodjes ook niet toen we begonnen en geloof me als je gekneusde kaken hebt van die bakstenen dan ga je het vanzelf een keer goed doen :D :D

Dus bijv. wat minder gist (geen trassi!)...
Temperatuur bij jullie kan meespelen.. (en ik weet hoe warm het kan zijn daar vooral nu...) dan wat korter rijzen.. je deeg moet verdubbeld zijn en als je met je vinger erin drukt vlak voor het bakken dan moet het terugveren...
Vocht is zelden een probleem integendeel wij zitten er vaak om te springen met rijzen...
Overrezen deeg stort in elkaar... en dan tja.. klompje... (nooit weggooien hè.. je kunt het altijd nog ergens voor gebruiken...)

Hier staan ook nog wat recepten voor de BBM... https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... index.html

Hmmm... lekker hoor wat brood met sambal goreng telor!!

Veel plezier en SUC6!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1693
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Brood bakken in Jakarta

Bericht door papagena » zo 02 aug 2020, 12:03

Ik zou beginnen met iets minder gist.
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
KeesR
Opboller
Berichten: 202
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: Brood bakken in Jakarta

Bericht door KeesR » zo 02 aug 2020, 22:23

Zou heel goed aan het meel kunnen liggen. Heb je meel met sterke gluten gebruikt? Meel kan behoorlijk verschillen per land. Meel dat je hier koopt is bijv. niet te vergelijken met wat je in de VS of Frankrijk kan krijgen.

Plaats reactie