Versleten bakblik?

Al je vragen over het bakken in een broodbakmachine (bbm)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
DickyDick
Chef stoffer en blik
Berichten: 10
Lid geworden op: za 30 jun 2018, 16:43

Versleten bakblik?

Bericht door DickyDick » di 17 jul 2018, 11:12

Ik bak al een tijd mijn broden in twee BBM's een Panasonic 2500 en een Inventum BM121B
Nu wil het geval dat ik met de BM121B al enige tijd aan het stoeien ben omdat ik constant ingezakt brood heb.
Terwijl hij het een paar maanden geleden nog prima deed.
Er is aan het meel/gist/water niets veranderd, maar wel in gezakte broden.

Kan het zijn dat de antiaanbaklaag versleten is, want als ik dan een brood bak, komt het moeilijk uit het blik.
En wat ik me kan herinneren van in het begin met deze BBM, ging dat veel gemakkelijker.

Of heeft het misschien ook te maken met het huidige warme weer?

Zo zie een ingezakt brood er uit ;B
Afbeelding20180630_164710 by Dick Storm, on Flickr[/img]

Ik hoor het wel
Dick

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1146
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Versleten bakblik?

Bericht door Rik59 » di 17 jul 2018, 16:20

Ingezakt duid vaak op een te lange rijs... maar met het huidige weer wil het erg hard gaan..

Het broodje al eens in de andere machine gebakken??

Het lijkt me in ieder geval niet dat het iets met je bakblik van doen heeft..
Een versleten bakblik zal eerder gaan aanbakken dan iets anders..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
StefanDijle
Deegkneder
Berichten: 146
Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14

Re: Versleten bakblik?

Bericht door StefanDijle » wo 18 jul 2018, 08:29

Hi Dick,

Het inzakken komt van overrijp en dat is in jouw geval het weer. Elk 5°C deeg temperatuur warmer halveert de rijstijd. Je moet dus testennhoeveel minder gist je moet gebruiken bij waarm weer. Let op als je direct na het vullen begint met mengen, dan is vooral de temperatuur Fannie kraanwater belangrijk en bij mij zitten er gemakkelijk 10-15°C verschil op tussen een zomerse dag en lang geen water getapt en winter en juist een wasmachine laten draaien dat het water echt van straat binnen komt ;) En alles tussen. Hier is meten weten en dan mengen. Klontje ijs in de zomer ....

Cheers
Stef
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com

Gebruikersavatar
DickyDick
Chef stoffer en blik
Berichten: 10
Lid geworden op: za 30 jun 2018, 16:43

Re: Versleten bakblik?

Bericht door DickyDick » wo 18 jul 2018, 19:02

Rik59

Ja ik heb nog een BBM, dus daar bak ik nu in en ben bezig met het bakken in de oven.

Kom dus niet om van de honger :-)

Dick

Gebruikersavatar
DickyDick
Chef stoffer en blik
Berichten: 10
Lid geworden op: za 30 jun 2018, 16:43

Re: Versleten bakblik?

Bericht door DickyDick » wo 18 jul 2018, 19:04

Stef

Bedankt voor je antwoord en een goede tip, ijsklontje er bij
Maar iets minder gist met warm weer is ook een goede

Tnx
Dick

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1146
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Versleten bakblik?

Bericht door Rik59 » wo 18 jul 2018, 22:14

DickyDick schreef:
wo 18 jul 2018, 19:02
Rik59

Ja ik heb nog een BBM, dus daar bak ik nu in en ben bezig met het bakken in de oven.

Kom dus niet om van de honger :-)

Dick


Haha Dick

Ik verwachte allerminst dat je zou omkomen van de honger...

Met het bakken in de andere machine heb/had ik meer het doel om een referentie te krijgen..
Immers als je broodje daar ook inzakt en vastplakt, weet je dat het niet aan je eerste machine ligt...

Maar zoals ik al schreef verwacht ik niet dat het aan de machine ligt...

The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
DickyDick
Chef stoffer en blik
Berichten: 10
Lid geworden op: za 30 jun 2018, 16:43

Re: Versleten bakblik?

Bericht door DickyDick » za 21 jul 2018, 12:30

Nou, van morgen weer bezig geweest met bakken, deze keer eerst met 5 in plaats van 6 gram droge gist.

Dat was weer een ingezakt brood.

Toen weer een nieuw maar nu met 4 gram.

Tada

Afbeelding20180721_105005 by Dick Storm, on Flickr[/img]

Afbeelding20180721_114628 by Dick Storm, on Flickr[/img]

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1146
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Versleten bakblik?

Bericht door Rik59 » za 21 jul 2018, 16:54

We missen wat info Dick..

Met welke machine heb je gebakken??

Verder zijn de temperaturen nog niet echt gezakt..
Vergis je niet, want ik kan op m'n desem ook rustig een uur korter rijzen...

Ook vind ik jou broodje nog best wel wat bubbels (kruim) hebben..
Het is tenminste geen blokje beton...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
DickyDick
Chef stoffer en blik
Berichten: 10
Lid geworden op: za 30 jun 2018, 16:43

Re: Versleten bakblik?

Bericht door DickyDick » zo 22 jul 2018, 08:15

Ik heb met de Inventum gebakken, die gaf de laatste tijd veel problemen.
Na mijn vraag op het forum, kreeg ik de tip om eens iets minder gist te proberen.
En dat werkte
Verder maakt het niet uit, stap toch geleidelijk over om de oven.

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1146
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Versleten bakblik?

Bericht door Rik59 » zo 22 jul 2018, 11:32

Goede beslissing Dick die oven.. gaat een wereld voor je open!!
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
StefanDijle
Deegkneder
Berichten: 146
Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14

Re: Versleten bakblik?

Bericht door StefanDijle » zo 22 jul 2018, 11:44

Maar ook daar Dick, minder gist, langer deegrust, meer smak en gezonder.
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com

Plaats reactie