op zich,goed brood.

Al je vragen over het bakken in een broodbakmachine (bbm)
Gesloten
Gebruikersavatar
Misbaksel
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: di 17 jan 2017, 19:53

op zich,goed brood.

Bericht door Misbaksel » do 19 jan 2017, 11:30

Hallo specialisten,
Ik heb een nieuwe bbm, het recept van de machine geeft een goed brood af.
Maar nu wil ik de 700 gram halen ipv 450 gram volgens het recept, waar ik mij precies heb aan gehouden, wil ik op een paar onderdelen veranderen.
Het recept was 175 ml water
400 g conventioneel meel "Soezie"
1 tl gejodeerd zout "Bad Reichenhaller"
6 g droge gist
20 g r.boter
1 el suiker , goed textuur e.d maar wil gewoon iets zwaarder.

Het recept zelf iets aangepast, ik probeer ook maar wat, ik weet het, van proberen worden de maagden schaars :snif:



400 g zelfde meel
180 ml water (17 c )
een zout tl afgestreken
7 g droge gist
22 g r.boter
een el (10) g suiker
totale tijd van wording 3 uur en 25 min.

Zou het zo iets beter worden, groter brood ?
Geert.

Gebruikersavatar
jasmon
Deegroller
Berichten: 300
Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
Locatie: Baarn

Re: op zich,goed brood.

Bericht door jasmon » do 19 jan 2017, 11:57

Geert,

Geen idee wat je met groter brood bedoelt, luchtiger, hoger gerezen of grote in gewicht

ik vermoed gewicht van het brood dat je ipv van 450 gram een 700 gram wilt?

Ben je bekend met de bakkersfomule? daarmee kanje elk recept in de juiste verhoudingen omrekenen.
Jan

Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 649
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

op zich,goed brood.

Bericht door Bioloogje » do 19 jan 2017, 12:14

De bakkersformule wordt hier duidelijk omschreven http://eten-en-drinken.infonu.nl/bereid ... rmule.html


Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1684
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: op zich,goed brood.

Bericht door papagena » do 19 jan 2017, 16:36

Heb je bij je broodbakmachine geen passende recepten gekregen? Volg die eerst eens. Dit zijn wel hele bijzondere recepten.
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4889
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: op zich,goed brood.

Bericht door Levinebaktbrood » do 19 jan 2017, 22:58

De verhoudingen in de recepten die je noemt zijn niet correct.

Als je een groter brood wilt, dan moet je ook de hoeveelheid meel verhogen. Door meer gist toe te voegen gaat het deeg alleen sneller rijzen, het wordt er niet groter van. Door meer water toe te voegen wordt het brood luchtiger.

6 of 7 gram droge gist op 400 gram meel in een broodbakmachine is vrij veel. Meestal kan je volstaan met 0,8 - 1%. Voor 400 gram meel is dat dus 3,2 - 4 gram.

175 - 180 gram water (ja water ook afwegen) is veel te weinig. In een broodbakmachine gebruik je in het algemeen 57 - 63% vocht. Op 400 gram meel wordt dat dan 228 - 252 gram.

Zout ook afwegen ipv afmeten in een theelepel: 1,5 - 2%.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Misbaksel
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: di 17 jan 2017, 19:53

Re: op zich,goed brood.

Bericht door Misbaksel » vr 20 jan 2017, 16:09

Recept van bbm had ik al gedaan (op zich,goed brood)
Maar ik wilde dat het brood via het recept bbm hoger werd, daar heb ik in zitten rommelen.
Het tweede recept ook via bbm gedaan, en dat werd iets hoger, inderdaad van alles meer.
Dus d/h bedankt zover, ik ga verder met proberen.
By the way, prachtig forum, ga ik nog veel van leren.
Geert

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1684
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: op zich,goed brood.

Bericht door papagena » vr 20 jan 2017, 17:59

Wil je een groter brood dan heb je dus van alles meer nodig. En dan die verhoudingen van Levine aanhouden anders wordt het helemaal niks. Je kunt niet zomaar zeggen van: Hoppa ik gooi er wat meer meel en gist bij... Zo werkt het niet.
Maar goed, al doende wordt men wijs. Je wilt niet weten wat ik allemaal wel niet fout heb gedaan in mijn broodleven... en nog steeds doe. :D,
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
Misbaksel
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: di 17 jan 2017, 19:53

Re: op zich,goed brood.

Bericht door Misbaksel » zo 22 jan 2017, 11:58

Ik las in de gebruiksaanwijzing van het apparaat , hou u aan de receptuur.
"op zich goed brood" en om dat ik hier las dat ieder bbm een andere programma en werking heeft is het belangrijk is om alles nauwlettend te volgen.
Ik bak dus in een broodbak machine de luxe met twee deeghaken en een lange broodbak, gewoon eng zo als ik de receptuur volg in % en gr. cq aanhoud.
Dus geen oven, want die schijnen ook allen apart te bakken.
Ik ga wat experimenteren.
Geert

Gebruikersavatar
Misbaksel
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: di 17 jan 2017, 19:53

Re: op zich,goed brood.

Bericht door Misbaksel » wo 25 jan 2017, 11:56

Na de goede raad van jullie , gaat het al een stuk beter.
Ik heb ook pleur maar raak voor een knaak gedaan.
600 meel, 4 gram gedroogde gist, maat bekertje zout, andere kant van het maatbekertje suiker, 500 ml water, 22 gram roomboter, 200 gram rozijnen.
Meel eerst in de bak, (per ongeluk) eerst altijd water, maar goed, eerst meel in de bak, kuiltje voor gist, kuiltje voor zout, kuiltje voor suiker, kuiltje voor water aan de zijkant, klep dicht, en gaan met die banaan.
Prog: een, en de bak van te voren ingesmeerd met butter green, sorry, is wat anders, boter.
Holy moly, ik had een slecht resultaat verwacht, maar de rozijnen brood kwam er fantastisch uit.
Mooi hoog, mooi van kleur, lekker vers, ben helemaal bliede.
:B:
Geert

Gebruikersavatar
jasmon
Deegroller
Berichten: 300
Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
Locatie: Baarn

Re: op zich,goed brood.

Bericht door jasmon » wo 25 jan 2017, 18:14

Nou nog van dat maatbekertje afkomen, Door je zout ook te wegen,
Het vocht wat je gebruikt ook in gram uit te drukken. Voor water is dat makkelijk 500gram.

De ene maatbeker is de andere niet. Alle ingrediënten zoveel mogelijk in gram uitdrukken.

Verstuurd vanaf mijn GT-P5210 met Tapatalk
Jan

Gebruikersavatar
Misbaksel
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: di 17 jan 2017, 19:53

Re: op zich,goed brood.

Bericht door Misbaksel » zo 29 jan 2017, 16:24

De ene maatbeker is de andere niet,
Tja, ik reken op jullie advies alles om, maar da de ene maat beker op de andere niet gelijk zou zijn ?
Het metriek stelsel heeft geen verschil, ik wil absoluut niet eigenwijs overkomen, ik snap niet goed wat jullie daar mee bedoelen.
Maar een maatbeker is voor mij een maatbeker, of het soort gelijke gewicht is anders, maar water met een gewicht van een kilo is een liter dus een maat beker van 500 mil =500 gram, het is anders als je brood met zeewater maakt.
een buiten boord motor krijgt op zeewater iets meer kracht omdat zee water weer beter geleid, wat weer anders in gewicht wordt uitgedrukt.
Ach, het maakt ook niet uit,
Zo is mij verteld dat je beter minder gist kunt gebruiken, dan wat er in het recept staat, omgerekend kom ik op 4 gram gist op een witbrood van 1000 gram =een kilo.
Doe ik wat er in het recept van de bbm staat, wordt het helemaal niets, en de ene bbm is niet de ander bbm las ik.
Ben ik nu helemaal mee eens, maar jaren geleden had ik een met een vierkante bak, waar ik met mijn grote jatten moeilijk in kwam om de gist suiker zout mooi in verschillende kuiltjes moest doen.
Dat werd brood waar je van een plak de hele dag genoeg had, waardeloze bbm, en of bakker.
Nu lukt mij dat (middels jullie hulp) wel.
Dus kort samen gevat moest ik bij deze bbm 7 gram gist enz enz doen Fout ! wit brood programma tl zout el suiker 250 ml water en de rest, waardeloos .
Ik mag toch aannemen dat de fabriek goeie waarden geeft ? of is het net zoals vw die de boel belazerd.
Geert

Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 649
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: op zich,goed brood.

Bericht door Bioloogje » zo 29 jan 2017, 18:36

Beste Geert, het klopt dat een ml water hetzelfde is als een gram water. Maar het aflezen van ml in een maatbeker is niet zo precies mogelijk als het afwegen van grammen. En aangezien de toevoeging van vocht heel nauw weegt (sorry voor de woordspeling), verdienen de grammen de voorkeur


Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies

Gebruikersavatar
jasmon
Deegroller
Berichten: 300
Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
Locatie: Baarn

Re: op zich,goed brood.

Bericht door jasmon » zo 29 jan 2017, 21:47

Ik heb hier meerdere maatbekers staan wanneer ik daar 100ml in doe volgens die maatbekers en daarna weeg. Heb ik verschil in gewicht.

Jan

Rofco KN4
AEG normale oven
Jan

Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: op zich,goed brood.

Bericht door Ballie » di 31 jan 2017, 00:42

Misbaksel schreef:De ene maatbeker is de andere niet,
Tja, ik reken op jullie advies alles om, maar da de ene maat beker op de andere niet gelijk zou zijn ?
Het metriek stelsel heeft geen verschil, ik wil absoluut niet eigenwijs overkomen, ik snap niet goed wat jullie daar mee bedoelen.
Maar een maatbeker is voor mij een maatbeker, of het soort gelijke gewicht is anders, maar water met een gewicht van een kilo is een liter dus een maat beker van 500 mil =500 gram, het is anders als je brood met zeewater maakt.
Wat daarmee bedoeld wordt, is dat de schaalverdeling op de bekers niet heel erg zuiver is. Dat heeft niets met de soortelijke massa te maken. Ter controle kun je eens 100 gram water afwegen in een maatkan, en dan eens kijken waar het water staat t.o.v. het 100ml streepje. Doe er dan nog eens 100 gram water bij en kijk dan eens waar het 200ml streepje staat. Ga zo door te de maatbeker vol is.

Heb je meerdere maatbekers, doe dat dan ook bij die bekers. Met name wanneer ze van een andere producent komen, of als er langere tijd tussen productie van 2 of meer bekers zit (een aantal maanden of jaren) zul je zien dat er duidelijk verschil in de aanduiding zit.

Het verschil tussen kraanwater/zoet water en zeewater zit 'm vooral in de mineralen die erin zijn opgelost. Hierdoor is het soortelijk gewicht van het zeewater hoger. Het water is zeg maar massiever, wat het verschil in voortstuwing verklaard bij de door jou aangegeven buitenboord motor. Het vermogen is niet toegenomen, je motor heeft gewoon meer grip.

Brood met zeewater maken zal ik niet aanraden. Er zit niet alleen zout in, maar ook allerlei micro organismen, die niet allemaal even goed zijn voor een mens. En dan heb ik het niet eens over de zichtbare en onzichtbare vervuilingen van het zeewater.
Het leven is goed, in het Brabantse land...

Gebruikersavatar
Misbaksel
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: di 17 jan 2017, 19:53

Re: op zich,goed brood.

Bericht door Misbaksel » wo 01 feb 2017, 22:47

ook als je het water in de beker zal laten staan, verdampt er wat, wat weer in het gewicht afneemt.
Dat het gist en zout en suiker belangrijk is, geloof ik direct.
Maar de verschillen zijn zo miniem voor wat water betreft, tenminste als ik een van jullie wil geloven, immers,
Met iets meer water wordt het brood luchtiger, citaat van een forum bakker.
Ik geloof jullie gelijk, ben ook maar een amateur.
Maar mijn brood komt geweldig uit de machine, volgende keer stuur ik even een foto mee.
Maar zo blijf je wel geweldig goed bezig met de hobby.
En toe gegeven, het brood bakken is lekkerder dan zo kopen.
Geert

Gebruikersavatar
Misbaksel
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: di 17 jan 2017, 19:53

Re: op zich,goed brood.

Bericht door Misbaksel » do 02 feb 2017, 21:09

Zho, vandaag mijn Piaggo 500 ie motor scooter even uit de stalling gehaald.
En morgen even wat brood bij mijn dochter brengen, hij kan eindelijk uit de winter stalling.
Ik weet het, er kan nog van alles komen, maar morgen moet het hier in het noorden weer lekker weer worden.
En dan jeukt het mij niet alleen van de meel, maar ook weer van het toeren.
Het laatste brood is niet op zich goed, maar gewoon goed.
300 gr rozijnen, 300 gr water (met reichaller sals) gejodeerd uit de zout grot van Reichental zonder weerstand,
lekkere schep suiker, 4 gr gedroogde gist, en een klodder r,boter ook afgewogen.
Het meel half om half, de bbm mengt het een 5 min, dan gaat hij kneden, en gehen (rijzen)
NB bij de 300 gr rozijnen zat wel wat lekwater, maar dat mocht hem de pret niet drukken.
Brood was wat luchtiger had ik het idee.
Dit alles volgens jullie recept, de bbm staan getallen die voor geen meter kloppen, weet nu dus waar dat aan ligt.
Groetjes van Geert

Gebruikersavatar
Soepkipje
Moderator
Berichten: 777
Lid geworden op: zo 04 dec 2011, 11:59
Contacteer:

Re: op zich,goed brood.

Bericht door Soepkipje » za 04 feb 2017, 01:12

Fijn te horen/lezen dat brood bakken met de bbm (met behulp van het forum?) nu goed gelukt is.
Reden voor mij dus om dit onderwerp te sluiten. Geert als je resultaten wilt laten zien van toekomstige baksels kun je die in deze rubriek kwijt.
Mocht jij of iemand anders aanleiding vinden om dit onderwerp weer te heropenen, schrijf mij dan een PB of e-mail met een verzoek hiertoe.
Eschenfelder graanvlokker (hout), Hawos graanmolen Easy, Panasonic SD-253 en SD-255, 1x Smeg, 1x Siemens en 2x Boschovens
FOTO'S

Gesloten