Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Al je vragen over het bakken in een broodbakmachine (bbm)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hakar
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 29 okt 2016, 11:31

Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Hakar »

Onze Panasonic SD 207 BBm lijkt aan het overlijden te zijn.
Na hem na aanschaf eind 2001 enkele jaren intensief te hebben gebruikt kwam de BBM in begin 2005 in de kast te staan in verband met veel en ver reizen en verblijven binnen Europa. Huisvesting niet altijd even ruim waardoor geen plek voor de BBM.

Circa medio 2009 weer vaker thuis, en de BBm voor ongeveer 2 jaar weer gebruikt.

Sinds een paar maanden zijn we het echt zat om brood van de super te eten, en weer begonnen met het zelf bakken in de Pana.
Echter na verloop van tijd blijft er hoe langer hoe meer brood om en onder de kneedhaak zitten wanneer we het brood uitstorten.

Een koolhydraatarm brood bakken lukt niet, niet op kort en niet op lang programma. Brood zakt in.

We bakken voornamelijk 300 grams brood op een kort programma omdat we graag vers brood eten.
Het brood krijgt als het ware een hoedje tijdens het bakken, en op alle instellingen voor de grootte, large medium of small.

Lijkt het er inderdaad op dat de machine aan het overlijden is, of zijn er nog tips voor een redding.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Levinebaktbrood »

Inzakken van brood is meestal een gevolg van te veel gist en/of te veel vocht.
Een hoedje bovenop kan juist weer gevolg zijn van te weinig vocht.

Heeft waarschijnlijk niets te maken met dat de machine niet meer goed is, maar met de recepten.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Ballie »

Het lijkt erop dat je meerdere problemen door elkaar ervaart. Maar gezien het brood om de kneedhaak heen gaat zitten denk ik dat je teveel vocht gebruikt, evt. in combinatie met teveel gist, waardoor je een overrijs krijgt.

Om het 1 en ander uit te sluiten zou ik beginnen met hier eerst je recept en werkwijze eens te melden. Aan de hand daarvan kunnen we meer zeggen dan met de informatie die je nu geeft.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Hakar
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 29 okt 2016, 11:31

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Hakar »

We hebben een digitale weegschaal van de hema, welke in hele grammen weegt.

Het brood wat hier het meeste wordt gebakken, is een zogeheten Juttersbrood van Bakboerderij Eiteweert.
Link voor de beschrijving van het meel. https://bakboerderij.com/brood/juttersb ... -gram.html

Wat nodig is om dat brood te bakken bij een brood van 500 gram;
500 gram juttersbrood
7 gram droge gist (bij handbereiding 10 gram)
15 gram olijfolie
310 - 320 gram water (bij handbereiding 280 - 300 gram)

Wij bakken op 300 gram dus worden de hoeveelheden,
300 gram juttersbrood
4,2 gram droge gist
9 gram olijfolie
186 - 192 gram water.

We beginnen altijd met gist in de bakpan, daarna het meel, daarna de olie, en als laatste wordt het water er bij geschonken.

Voor de gist gebruiken we een combi maatschepje waarvan de kleine maat 3 gram gist is. Deze maat vullen we iets minder dan 1,5 keer.
Voor het water maten we altijd 192 af, zonder dat het problemen als hoedjes gaf.
We hebben gisteren na de eerste post het brood gebakken met 186 gram water en 100 gram meel vervangen door tarwebloem welke bij 300 gram 192 tot 216 gram water behoeft.
We hebben 186 gram water aangehouden en het brood werd zo afgebakken.

Afbeelding
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Levinebaktbrood »

Aan het brood is te zien dat je te weinig vocht hebt gebruikt.

Tip: in de mix zit zout. Als je een deel van de mix gaat vervangen door tarwebloem zou je ook zout moeten toevoegen: 1,5 % tov het bloemgehalte.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Hakar
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 29 okt 2016, 11:31

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Hakar »

Levine bedankt.
Gaan vanavond meer vocht gebruiken.
Is het raadzaam om dan de bovengrens van vocht voor zowel mix als tarwebloem aan te houden?
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door miesje1959 »

Als je toch bezig bent verlaag dan meteen de hoeveelheid gist. De hoeveelheid die je nu gebruikt is 1,4% en dat is echt veel te hoog voor een broodbakmachine.
Gebruik liever 0,8% gist t.o.v. het totale meel/bloem gewicht. Voor 300 gram bloem/meel is dat 2,4 gram gist. Dat is bijna de helft minder gist en dat wordt zeker beloond met een hoger brood

Probeer het eens zo:
200 gram juttersmix
100 gram bloem
2,4 gram gist
1,5 gram zout ( voor de 100 gram bloem ter vervanging van 100 gram mix)
9 gram olijfolie
192 gram water. (dit is 2% meer dan de vorige keer)

Voor kleine hoeveelheden is het raadzaam een weeglepel te gebruiken.

Succes
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Levinebaktbrood »

Met Astrid eens.

Nog een opmerking: wat er op een pak staat aan hoeveelheden die je nog moet toevoegen hoeft niet te kloppen. Het kan zijn dat je juist meer of minder water moet toevoegen als je in een bbm bakt. De ene bbm kan namelijk meer water aan dan de andere. Klinkt raar, wat je zou denken dat een bbm een bbm is, maar uit eigen ervaring weet ik dat er verschil ik kan zitten.
Het is vaak een kwestie van uitproberen wat voor jouw bbm werkt.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Hakar
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 29 okt 2016, 11:31

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Hakar »

Er draait nu een kort programma van 2 uur, op een medium brood.
Heb hiervoor de hoeveelheden die Astrid aangaf genomen.

Wacht met spanning af hoe het er uit gaat zien.
Gebruikersavatar
Hakar
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 29 okt 2016, 11:31

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Hakar »

Het brood is gebakken met de hoeveelheden zoals door Astrid aangegeven.

Helaas zit er weer een hoed op.

Ons plaatjes upload programma laat ons momenteel in de steek, dus een foto lukt helaas niet.

We hopen morgen een foto of enkele te plaatsen van het brood op advies van Astrid.
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door papagena »

Met mixen is het altijd uitproberen en uitproberen.... misschien de volgende keer weer 10 ml extra water toevoegen? En vooral bijhouden wat je precies voor recept hebt gebruikt.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Hakar
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 29 okt 2016, 11:31

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Hakar »

Zoals beloofd nog foto's van het gebakken brood.
Op foto 1 is links nog een brood te zien gebakken met 186 gram water en bloem zonder extra zout.

Op foto 2 het brood gebakken met de ingrediënten zoals Astrid die aangaf.
Brood is lager, heeft hoed, voelt compacter en zwaarder.

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door miesje1959 »

Dit is echt een dieptreurig broodje :o

Nu begin ik me toch af te vragen of de mix en/of je gist nog wel goed is , want beide broden verschillen niet veel terwijl er bijna de helft minder gist in zit en 2% meer vocht.
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Hakar
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 29 okt 2016, 11:31

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Hakar »

Dat vinden wij ook..........

Gist is van bruggeman en geproduceerd op 14-07-2016 en tht 14-07-2018.
Afgelopen zaterdag aangekocht en geopend.

De mix en de bloem zijn ook redelijk vers, en zouden mee moeten kunnen tot 01-04-2017.
Dit halen ze bij ons echt niet, want we blijven doorgaan met bakken en proberen.

Wat wij zo vreemd vinden, is dat we er voor zover wij ons dat kunnen herinneren, nooit last hebben gehad van deze verschijnselen, hoewel we van alles door elkaar heen deden mengen.
Pats boem in de bbm en bakken en smullen maar.
En nu dit resultaat.

Vandaar dat we dachten dat de Pana aan het overlijden was.
Gebruikersavatar
Hakar
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 29 okt 2016, 11:31

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Hakar »

papagena schreef:Met mixen is het altijd uitproberen en uitproberen.... misschien de volgende keer weer 10 ml extra water toevoegen? En vooral bijhouden wat je precies voor recept hebt gebruikt.
Het ging altijd goed, en nu in ene mis.
Verkopende partij maakt al vanaf het begin dat wij zelf bakken zelf de mixen, en geeft aan dat er aan de mix niets is veranderd.
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door miesje1959 »

Als ik je verhaal zo lees zou er niets met de gist en de mix moeten zijn.
Of je BBM er de brui aan heeft gegeven kan je nog maar op één manier proberen en dat is met losse ingrediënten te werken.
Koop een goede bloem/meel bij een molen .

Neem dan een simpel recept zoals b.v. deze.

150 gram meel
150 gram bloem
2,5 gram gist (er van uitgaand dat deze goed is)
5 gram zout
190- 195 gram water

Een andere optie heb ik niet, de vorige keer had je een goed recept waar het mee moest lukken.
Persoonlijk ben ik ook niet zo gecharmeerd van mixen, aangezien je meestal niet weet wat er in zit.
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Hakar
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 29 okt 2016, 11:31

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Hakar »

Nog weer bezig geweest, en een brood gebakken van alleen de juttersmix volledig op recept van de leverancier van de mix.
Dat brood staat links op de foto en is nog redelijk gelukt.

daarna met de aanwijzing van Miesje van de mix en van de bloem half om half en zout een brood gebakken.
Dat brood staat rechts op de foto, en heeft afwijkingen, en is aan één zijde ingezakt.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikersavatar
Hakar
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 29 okt 2016, 11:31

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Hakar »

Ik was er plots even tussenuit, mocht voor de baas een paar weekjes naar het zuiden van Duitsland.
Daar een weeglepel gescoord, gewoon bij de Lidl.

Vandaag een brood gebakken op de hoeveelheden van miesje.
Probeer het eens zo:
200 gram juttersmix
100 gram bloem
2,4 gram gist
1,5 gram zout ( voor de 100 gram bloem ter vervanging van 100 gram mix)
9 gram olijfolie
192 gram water. (dit is 2% meer dan de vorige keer)

Helaas weer een brood met een hoedje......
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door miesje1959 »

Het wil niet lukken met de mix, jammer hoor.

Misschien kan je beter, goed meel en bloem bij de molen kopen en daar een goed brood van bakken, want dat moet zeker lukken.
Ik heb jaren in een BBM gebakken, (meerdere merken) en zonder problemen een goed brood gebakken, mits je een goed recept hebt natuurlijk.
De hoeveelheid water kan per BBM verschillen, maar gebruik; 1,5 tot 1,8% zout, 0.8-1% gedroogde gist en 60-65% vocht.
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door papagena »

Moet in deze machine niet minimaal 400 gram meel?
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door miesje1959 »

ik heb net de handleiding online bekeken en de minimale hoeveelheid is 300 gram

Zie pagina 37 t/m 48
https://www.gebruikershandleiding.com/P ... -6209.html
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Hakar
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 29 okt 2016, 11:31

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Hakar »

We maken op wat er nog aan meel en bloem is, en moeten dan intussen maar op zoek naar een molen waar men bloem en meel verkoopt.

Weet iemand een molen in de omgeving van Groningen waar we dat kunnen kopen?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door lekkermelig »

http://www.molenaarsgilde.nl/molen-in-d ... /dehoop-kw

of online bij diverse molens. Moet je wel wat bestellen omdat er 6 euro bestelkosten bij komen.
bv bij de zuidmolen, zandhaas of devlijt kan je laten bezorgen, waarbij de zuidmolen de meeste keus en een handige webshop heeft. maar bij een aantal andere molens lukt het vast ook wel.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Hakar
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: za 29 okt 2016, 11:31

Re: Panasonic SD 207 aan het overlijden?

Bericht door Hakar »

Het is al weer een poosje geleden dat we reageerden op dit topic, met ons probleem.

Bij molen De Hoop in Kropswolde een aantal mixen gekocht halverwege December 2016.
Ook met de mensen aldaar ons probleem besproken.
Een kant en klare oplossing hadden ze niet, en dat hadden we ook niet verwacht.

Ook het bakken van broden van 300 gram van de mixen / melen van de molen brachten ongewenste resultaten.

Na weer een 7 weken in het buitenland te hebben gewerkt, de draad weer opgepakt en het eens voorgelegd aan een andere verkoper van dezelfde mixen en melen die we gebruiken.
Hier geven ze ook bak cursussen.

Na verloop van tijd hebben we uitgevogeld dat de machine geen gave 300 grams broden meer kan bakken, maar nog wel gave 400 grams broden.

De verhoudingen mix meel gist water en zout van dit topic gebruiken we nog stees.

We zijn weer blij aan het bakken.
Plaats reactie